ПОЛА ПАТЪН

Пола патън
Мисия "Звезда"
 
Траян КОЯНКОВ
 
януари, 2012 г.
 
Сн. Paramount/„Форум филм“
 
Пола Патън е пред камерите едва от 2005 г. Затова не се изненадвайте толкова, ако името й не ви говори нищо. Със сигурност обаче сте я гледали на голям екран, а и всичко е на път да се промени с появата на четвъртата част на „Мисията невъзможна“ през декември.
Родена в Лос Анджелис, Пола е омагьосана от шоубизнеса още от малка. Първият й досег обаче е далеч от блясъка на Холивуд. Завършвайки престижния филмов университет на Южна Калифорния, сладураната започва кариерата си като асистентка в американската версия на „Сделка или не“. Усещайки навреме, че носенето на кафе не е нейното призвание, Пола се захваща с продуцирането на документални филми за „Дискавъри“. Постепенно обаче се замисля
 
дали мястото й е наистина зад кадър
„Исках да се занимавам с писане, но осъзнах, че не съм достатъчно дисциплинирана за това. Така се присетих, че като малка единственото, което обожавах, бе да играя“ – споделя в едно от интервютата си Патън. За да работи над уменията си, а и, както тя самата казва, да се научи да стои пред публика, без да изпитва ужас от погледите на хората, Пола отделя цяла една година на курс по актьорско майсторство. Резултатите са повече от впечатляващи.
Чарът и неподправеният й талант бързо привличат погледите на опитни личности в индустрията като Уил Смит, чиято компания става мениджър на Пола. Следва кратка поява в комедията „Хитч“, а само година по-късно тя получава главна роля в хип-хоп мюзикъла „Ритъм & Трус“. И макар амбициозният проект на дуото „Ауткаст“ да се проваля в боксофиса
 
критиката е във възторг
от изпълнението на Патън. Това е достатъчно за Джери Брукхаймър, един от най-маститите продуценти в Холивуд, да я наеме за участие в трилъра с Дензъл Уошингтън „Дежа ву“. Най-добрата си роля засега обаче красавицата направи в отличената с „Оскар“ драма „Прешъс“. В образа на учителката на главната героиня Пола постига невероятното, а именно да остане запомняща се сред плеядата от убийствени женски образи, шестващи на екрана.
В края на 2011 г. ще можем да видим актрисата
 
рамо до рамо с Том Круз
в най-новите приключения на агент Итън Хънт. В „Мисията невъзможна: Режим „Фантом“ тайната служба на Хънт е закрита, а самият той е обвинен за терористична атака над Кремъл. Готовият на всичко агент обаче събира нов екип и се заема да изчисти името си. Най-привлекателното попълнение в отбора му е Патън, която лично Круз избира за ролята. Тя споделя, че възможностите, които й предлага напоследък съдбата, довеждат до изключителна заетост, но въпреки това е щастлива от работата си. И всичко това само година след като роди първото си дете от певеца Робин Тик. А на въпроса, как се справя, Пола отговаря с усмивка: „Рецептата е много кафета и никакъв сън.“ Е, ние бихме добавили и щипка талант, а защо не и капка неподправен чар.