ПОЛЗИТЕ ОТ ВИТАМИН С

Ползите от витамин С
 
февруари, 2008 г.
 
 
Голяма част от представителите на земната фауна са в състояние да си произвеждат аскорбинова киселина (каквото е научното наименование на витамин С) от глюкозата в собствения си организъм. Човекът, както и другите примати, e изключение – ние можем да получаваме този ценен витамин изключително и само отвън, заедно с храната. Специалистите са на мнение, че аскорбиновата киселина ни е изключително необходима, особено при съвременния начин на живот.
 
  
 
Антиоксиданти
Витамин С е най-мощният антиоксидант.
 
Това негово свойство е обусловено от способността му лесно да отдава електрони и да образува йон-радикали. Тези заредени частици с нечифтосани електрони влизат в ролята на мишени за свободните радикали, виновни за повреждането на клетъчната мембрана и за последващи мутации на клетката.
 
Във вътрешността на мембраната, която се състои от мастни молекули (липиди), роля на ловец на свободните радикали играе мастноразтворимият витамин Е. А в междуклетъчното пространство, във водна среда, тази роля се отрежда на витамин С, който е водноразтворим.
 
Забавя стареенето
Витамин С участва в синтеза на колагена и затова е една от любимите съставки в козметичните лаборатории, в които се произвеждат средства за поддържане еластичността на кожата и за борба с бръчките.
 
Колагенът е необходим не само за красотата на кожата. Намаленото количество на колагеновите влакна в стените на съдовете води до кръвоизливи, а недостигът му в тъканта на скелета води до разрушаване на костите.
 
Засиленото образуване на колагена води до бързото зарастване на рани, а при дефицит на витамин С този процес протича много бавно.
 
Укрепва имунитета
Аскорбиновата киселина участва в обмена на някои аминокиселини, подпомага образуването на хормоните норадреналин, серотонин, а също и на един специален белтък, който има пряко отношение към имунитета. Освен това витамин С влияе на качеството на кръвта. На първо място, наличието на аскорбинова киселина в кръвта оказва защитно действие върху хемоглобина, възпрепятства неговото окисление.
 
Витамин С съдейства и за поддържане на резервите от желязо в организма, като превръща тривалентното желязо в двувалентно, което се усовява значително по-лесно.
 
Витамин С също така участва в обмена на холестерола и нормализира нивата му в кръвта.
 
„Попива“ стреса
В състояние на стрес организмът интензивно изработва хормони – например кортизол и адреналин. Витамин С взема участие в биосинтеза и преобразуването на тези хормони.
 
Приемът на аскорбинова киселина повишава количеството на адреналин в кръвта и защитава този хормон от окисление. По този начин витамин С ни помага да преодолеем стреса по-лесно.
 
Освен това той е чудесен адаптоген, който пречи на развитието на т. нар. деадаптационна невроза, която възниква от твърде кратката продължителност на светлата част на деня в северните страни. Благодарение на свойството си на адаптоген, той ускорява и процеса на аклиматизация при дълги полети със самолет.
 
Правилна дозировка
Човешкият организъм е в състояние да усвоява само ограничено количество от витамина, обикновено 2–3 грама на денонощие. Излишното количество веднага се елиминира от бъбреците в непроменено състояние.
 
Минималната ежедневна доза витамин С за здрав човек е 30 мг на ден.
 
Продължителни изследвания върху здрави хора са показали, че оптималната резистентност (устойчивост) на кръвоносните съдове и максималната скорост на регенерация на хемоглобина при донорите след даване на кръв се обезпечава от приема на 50–60 мг аскорбинова киселина на денонощие. Очевидно е, че тази доза следва да се счита за оптимална.
Ролята на витамин С при лекуването на простудни заболявания, при подобряването на състоянието на раково болни, както и други негови медицински аспекти и досега е тема на дискусии. Повечето специалисти обаче са на мнение, че при тези здравословни неразположения на организма са нужни повишени дози витамин С. Това се отнася и за вегетарианците. Дефицитът на аскорбинова киселина в храна, в която изобилстват белтъчините, води до развитието на авитаминоза.
Не увеличавайте приема на витамин С на своя глава, а се посъветвайте с лекар.
 
Завишената доза витамин С може да се отрази неблагоприятно върху работата на бъбреците.
 
На децата също е необходим витамин С, но дозата, която препоръчват педиатрите, е по-малка от тази за възрастни и се определя в зависимост от възрастта.
 
Жените и витаминът
Женската потребност от витамин С е свързана с приема на противозачатъчни таблети.
 
Според някои данни има антибебе хапчета, които могат да доведат до хиповитаминоза С, но истината е, че не съществуват изследвания, които позволяват да приемаме тези твърдения за изцяло верни.
 
Жените, които приемат хормонални контрацептиви, могат да предприемат витаминна профилактика след консултация с лекар, разбира се. Това се отнася особено за периодите на бременността и на кърмене.
 
Най-богатите източници
Най-висока е концентрацията на витамин С в плодовете, зеленчуците и особено в плодовете на храстовидните растения – шипка, френско грозде, ягода, малина, боровинка, грах, брюкселско зеле. Следващите по ценност източници на витамина са червеното и цветното зеле, градинската ягода и офиката. Семената и зърната на по-високите растения са лишени от витамин С, обаче при прорастване в тях се появява аскорбинова киселина и затова тези кълнове са много полезни.
През лятото е хубаво да консумираме плодовете и зеленчуците веднага след покупката им, а най-добре – току-що откъснати и сурови, защото витаминът се разрушава под влиянието на топлината, светлината и въздуха. Поради тези съображения най-добре е зеленчуците за салатата да се нарязват на възможно най-едри парчета и да се сервират веднага на масата.
 
Естествен или синтезиран
Ако искаме да получаваме необходимото количество витамин С, посягането към витаминните добавки е неизбежно. Има специалисти, които се кълнат, че те са също толкова ефективни, колкото е и аскорбиновата киселина, съдържаща се в плодовете и зеленчуците.
 
Някои хора не понасят високите дози „изкуствен“ витамин С и това може да бъде обяснено с по-изострената чувствителност на техния стомашно-чревен тракт.
 
Единственият натурален източник на витамина, който може да бъде сравнен по концентрация с витаминните добавки на таблети, е екстрактът от един специфичен сорт вишна. По-малко концентриран, но също толкова ефективен е и екстрактът (сиропът) от шипка, който се продава в аптеките.
 
 Кога да го приемаме допълнително
1. Ако пушим, защото с всяка изпушена цигара се губят от 10 до 30 мг витамин С.
2. Ако сме във физически или емоционален стрес.  
3. Ако спортуваме активно, защото понасяме по-големи натоварвания, които водят до завишена потребност от витамин С. Особено важен е допълнителният прием при практикуването на силови спортове (културизъм, фитнес, вдигане на щанги, бокс и бягане).
4. Ако се храним предимно с консервирани храни.
5. Ако консумираме често алкохол.
6. Ако често или постоянно пием аспирин.
7. Ако взимаме противозачатъчни.
8. При бременност.