ПОРТОКАЛОВАТА КОЖА

Портокаловата кожа
 
май, 2009
 
Снимка © embie – Fotolia.com
 
 
Всяка пролет, когато сезонът на банските е само на два-три месеца разстояние, жените обявяват война на целулита. Даже и тези, които го нямат – профилактично. Модата през тази година е изглаждане на портокаловата кожа с високотехнологични уреди. Кои методи обаче са най-ефективни?
 
Спомнете си как миналото лято жълтите медии се изгавриха с Миша Бартън – нали се сещате, звездата от сериала „Кварталът на богатите“. Всъщност топлите дни започнаха супер за 23-годишната американска актриса – тя излетя заедно с майка си за австралийския остров Хамилтън, за да се попече на слънце топлес на терасата на луксозното си бунгало. Но за жалост се оказало, че не е била сама. „Обезобразена от целулита“ – в тази гама звучаха заглавията в булевардните вестници и списания през следващите дни. Папараците изстреляха десетки отровни стрели по Миша Бартън и целият свят диагностицира по бедрата й целулит в напреднал стадий (големи колкото 10 стотинки вдлъбнатини, забележими както в седнало, така и в изправено състояние, и то без да се прави тестът с пощипване на кожата).
Но какво му е толкова чудното, че една звезда има целулит. 80% от жените по света имат. Шансът звездите вкупом да попаднат в другите 20% е пренебрежимо малък.
Каквито и да са причините за появата на целулита, факт е, че той е не само масово явление, но и нещо като
 
масова женска фобия
Сигурно по тази причина през пролетта козметичните компании отчитат бум в продажбата на антицелулитни препарати. През този период на годината жените сякаш забравят за малко за бръчките и anti-age козметиката и без съжаление харчат парите си за всичко, което им се струва ефективно в борбата с грозния релеф по ханша, бедрата и горната част на ръцете.
Най-вече за кремове за тяло, масла и лосиони с кофеин, гуарана и бял чай, които подпомагат свиването на разрасналите се мастни клетки и изкарват застоялата в тях течност виновница за образуването на целулит. В борбата с целулита помагат също стимулирането на микроциркулацията в долните крайници. Провокирането на кръвооросяването на малките кръвоносни съдове в тези зони благоприятства изхвърлянето на застоялата в клетките течност. Доколкото се твърди, че основна причина за целулита е лошият дренаж, то лимфодренажът (в това число и с електрически ток) или липомасажът (наречен още ендермология), при който се използват вакуумни апарати, водят до изглаждане на целулитните неравности. Масажът с масажни ролки е незаменим начин за справяне с целулита в домашни условия. А козметичните центрове се надпреварват да предлагат все по-усъвършенствани антицелулитни процедури и професионални продукти за третиране на проблемните зони – например компреси, напоени с вещества, стимулиращи кръвооросяването, като гинко билоба и кофеин.
Други антицелулитни терапии пък са насочени към укрепване на съединителната тъкан. Съюзници на козметиците в тази нелека задача са кремовете с ретинол. До най-добри резултати обаче води
 
комбинирането на методите и средствата
за обезвреждане на целулита. Логично, тъй като за появата на целулит има много и различни причини: затлъстяване, слаба или неправилно третирана съединителна тъкан, увредени кръвоносни съдове, задържане на течност в организма…
Кои са все пак най-ефективните и най-модерните антицелулитни терапии?
 
• Радиочестотно третиране на целулита Работи се с уреди, които преобразуват електрическата енергия в топлина върху кожата. Вследствие на проникващото загряване тъканите мощно се оросяват с кръв. Мастните клетки се саморазрушават (термално предизвикана апоптоза, естествена клетъчна смърт). Впрочем разрушават се също съединителните влакна в мастната тъкан и в прилежащия й кожен слой, тъй като те се загряват до 60 °С. Това стимулира естествените регенерационни процеси в организма – образуват се нови влакна, които „оребряват“ (оздравяват) съединителната тъкан.
Недостатъци Ако изберете този метод, е препоръчително да се информирате с какъв точно уред работят дерматологът или козметикът ви. Най-новите уреди освобождават по-големи количества енергия (т. нар. триполярни честоти) директно в най-дълбокия мастен слой, с което се избягват рисковете, които създаваха уредите от предишно поколение – те „късаха“ повърхностните кръвоносни съдове, вследствие на което се образуваха капилярни мрежи и синки. Някои лекари твърдят, че тази процедура стимулира естественото производство на колаген, но все пак до този момент твърдението не е клинично доказано.
 
• Липолиза с ултразвук Съвременните ултразвукови апарати, разработени специално за моделиране на тялото, са с такава честота, при която ултразвуковите вълни стигат до подкожните мазнини и разрушават мастната капка в мастната клетка – процес, по-известен като липолиза. Същият ефект се постига и с апарати с акустични ултразвукови вълни. Освободената мазнина се транспортира по лимфната система и се „предлага“ като „храна“ (енергия) за черния дроб. През първите дни след процедурата е препоръчително да се въздържате от храни, богати на въглехидрати, ако искате мазнините да се разградят докрай. Иначе организмът ще отложи втечнените мазнини на друго място.
Недостатъци При неправилно или некомпетентно използване на уреда може да се стигне до кръвоизливи, отоци и неравности по кожата. Ако се унищожи прекалено много мастна тъкан, транспортирането й става много трудно и тогава възниква риск от образуването на мастни кисти, които с течение на времето се капсулират. Преди да се подложат на процедурата, жените с бъбречни и чернодробни заболявания трябва да се консултират с лекуващия си лекар, тъй като и в тези случаи съществува риск от затруднено транспортиране на втечнените мазнини.
 
• Мезотерапия Директно в мастната тъкан с помощта на пистолет, към който е прикрепено снопче малки иглички, се инжектират стимулиращи кръвооросяването, дехидратиращи и антиоточни съставки. Тези вещества на първо място опъват и стягат кожата. Мезотерапията се е превърнала в наука, тъй като непрекъснато се синтезират нови и нови вещества за инжектиране, както и все по-нови технически средства за това (за все по-безболезнен резултат).
Когато става дума за процедури за тяло, мезотерапията се разделя на два основни вида – мезотерапия за целулит и леко намаляване на обема мастна тъкан и т. нар. инжекционна липолиза. С малки изключения стандартната мезотерапия за тяло на база кофеин, аминокиселини и витамини е по-малко ефективна, защото при нея не се разрушават мастните клетки, а само се свиват. При инжекционната липолиза стените на мастните клетки се разрушават от инжектираните (основно от растителен произход вещества) и възможността да се напълнее на същото място е минимална. Тази процедура е близка до липосукцията поради изчезването на мастни клетки от проблемните области.
Дългогодишният опит показва, че половината от добрия резултат след мезотерапия се дължи на подпомагащите изхвърлянето на натрупаната вода и разграждането на отпадъчни продукти на мастните клетки специфични процедури след това.
Недостатъци Има случаи, макар и редки, когато след мезотерапия в дълбоките слоеве на мастната тъкан се развива тежко възпаление.
 
• Липосукция Хирургичен метод за изсмукване на мазнините посредством специални канюли през малък разрез през кожата. Едно от предимствата на липосукцията е, че чрез премахването на телесните мазнини тя подпомага намаляването на нивото на холестерола и инсулина и ограничава риска от сърдечносъдови болести. Също така чрез премахване на мастните участъци по корема, ръцете и бедрата липосукцията позволява на по-едрите хора да станат по-подвижни и да спортуват по-безпроблемно.
Мастни клетки, премахнати с помощта на липосукция от определена част от тялото, не се възвръщат.
Недостатъци Липосукцията не е съвсем безопасна процедура. Понякога може да приключи дори с летален изход (сигурно си спомняте, че и в България имаше подобни случаи). Има опасност след провеждане на липосукция мастните клетки в части от тялото, които не са третирани с липосукция, да се запълнят с мазнина, което води до несъразмерното им увеличение. Затова пациентите, претърпели липосукция, трябва да избягват качването на много килограми (над 7).
Има случаи, когато след прилагане на липосукция целулитът не изчезва, а даже започва да изглежда по-зле. Може да се обобщи, че липосукцията може и да е ефективна процедура за намаляване на обиколката на бедрата и ханша, но не е чак толкова ефективна за премахването на целулита.
 
• Лазерната липолиза  добра алтернатива на липосукцията. В този случай се работи с лазерна канюла. Лазерът, който се използва, произвежда топлина до 40 градуса на върха на канюлата, което го прави безопасен за кожата, но доста опасен за мастните клетки. В този случай унищожената мастна тъкан не се аспирира, както при липосукцията, а се оставя да бъде постепенно разградена от организма. Това е в полза на по-малката травматичност, но и налага изчакване на по-дълъг период за проява на резултата.
Недостатъци Както и при липосукцията, и тук не може да се гарантира стопроцентов ефект за изглаждане на целулита. Лазерната липолиза е по-скоро метод за оформяне на тялото и за елиминиране на мазнините в участъци, в които те трудно биха се „стопили“ с диети и спорт – бричовете, зоните от вътрешната страна на бедрата и др. Доста често пациентките остават разочаровани, защото след процедурата мастните им натрупвания изчезват, но целулитът остава.
 
• Ендермология В същността си този метод е вакуумен масаж, изпълняван със специален уред. Целят се подобряване и активизиране на циркулацията на кръвта и на обмяната на токсините и хранителните вещества в мастните клетки. Вследствие на това те се „стопяват“ и обиколките на масажираните зони значително намаляват. Кожата там става по-гладка, по-еластична и по-свежа. Тази терапия води до преструктуриране на кожната и съединителната тъкан, стимулира кръвната и лимфната циркулация и улеснява премахването на излишните масти и на вредните за организма вещества. По този начин се задейства естественият процес на изгаряне на излишните мазнини.
По време на прoцедурата трябва да се пие повече вода – поне 3 литра дневно, – за да може предизвиканият с терапията лимфен дренаж на излишните масти и токсини да се осъществи по-лесно с помощта на отделителната система.
Недостатъци Тази процедура не е препоръчителна за дами с тънка кожа и разширени вени. Вакуумният масаж може да предизвика спукване на капиляри или увреждане на по-големи кръвоносни съдове.
Всъщност миналогодишният „целулитен скандал“ с направо кльощавата Миша Бартън трябва да ни накара сериозно да се замислим за
 
съмнителната връзка между целулита и затлъстяването
Чували сте, че звезди като Скарлет Йохансон и Тайра Банкс, за които е много трудно да се каже, че са дебели, също си имат целулит. Дори и неспециалисти могат да направят извода, че целулитът не е проблем на напълняването или поне че появата му не е свързана само с напълняването и с натрупването на мазнини. По силата на тази логика повечето от гореописаните процедури са ефективни повече за премахване на излишните мазнини, отколкото за премахване на целулита.
Истината е, че борбата с целулита и с излишното тегло трябва да се води на един и същ фронт, но с различни оръжия. Някои учени смятат, че причината за образуването на целулит се корени в промяната на структурата на съединителната тъкан, която разделя мастната тъкан на делчета. Натрупаните мастни клетки се раздуват, като могат да увеличат обема си до 60 пъти и по този начин да затруднят кръвообращението и лимфния поток. Вследствие на което съединителната тъкан се деформира. Просмуквайки течност, тя се надува и втвърдява и върху кожата се появяват неравности във формата на трапчинки. Колкото повече се увеличава количеството подкожна мастна тъкан, толкова по-големи стават трапчинките. Излиза, че целулитът не е толкова проблем на напълняването, а по-скоро кожен проблем, който няма никакво отношение към теглото. Според някои учени целулитните мазнини са съвсем различни от мазнините, които натрупваме при напълняване. Онези, от които пълнеем, са много по-дълбоко под кожата и тях организмът изгаря при отслабване. Докато целулитните мазнини не се изгарят и са мастни клетки в кожата. Ако тази теория е вярна, тогава не разчитайте, че с 5–10 посещения в козметичния кабинет ще премахнете целулита като с магическа пръчка. Дори и да се подложите на най-високотехнологичните антицелулитни процедури, няма гаранция, че ще се спасите от целулита. Защото борбата с него продължава цял живот. Тя изисква редовно спортуване, специален хранителен режим, третиране с козметични препарати и назначаване на правилните антицелулитни и отслабващи процедури. Преди да се подложите на някоя high-tech процедура, е необходимо да се консултирате със своя лекар и да си направите изследвания, за да установите произхода на целулитните натрупвания. На базата на тази информация специалистите в центъра за красота ще могат да ви предложат най-добрата за вас програма. Тя може да включва йонизиращи процедури, при които с помощта на ток се вкарват активни съставки, масажи и компреси с водорасли, съчетани с облъчване с инфрачервени лъчи, тангенторни бани с водорасли и др. Най-важното е да реагирате навреме и да сте упорити в борбата.
 
Снимка olly – Fotolia.com