ПОРЪЧАЙТЕ СИ ЕКСПРЕСНА МЛАДОСТ

Поръчайте си експресна младост
Снимки ©choreograph/123rf.com © Dmitriy Shironosov/123rf.com
ноември, 2010 г.
Бръчки, мимически линии около устните, промени в овала на лицето… Уви, това не подминава никоя жена. Рано или късно… Но няма място за отчаяние. Както сочи практиката, грамотното обгрижване и лифтинг процедурите успешно връщат времето назад. За секунди.
 
МИГНОВЕН ЕФЕКТ
Както Алиса в страната на чудесата можеше да расте и да се смалява за секунди в зависимост от изядените от нея храни, така и нашата кожа може да се преобразява светкавично благодарение на правилно подбрани козметични средства.
Има случаи, когато се налага да изглеждате великолепно от днес за днес – сега, тази вечер, веднага. Очевидно че нямате време за продължителни салонни разкрасяващи процедури, нито за инжекции с ботокс. Остава ви възможността да се възползвате от съветите на народната медицина и да си направите стягаща маска от яйца, мед и сметана (смесете по 1 ч. л. от всеки продукт, нанесете сместа на лицето и след 15 мин я измийте с топла вода).
А защо пък да не повторите „подвига“ на Кейт Мос – преди да излезе на подиума в светлината на прожекторите, супермоделът потапя лицето си в купа, пълна с натрошен лед и парчета краставица. Но подобни методи дават ефект само при млади жени. Ако вашият проблем е свързан не с прекарана безсънна нощ, а просто с годинките, е по-добре да повикате на помощ тежката артилерия –
бързо действащата лифтинг козметика
Тя гарантирано ще ви избави от дребните бръчици, ще стегне контура на лицето ви и ще повиши тонуса на кожата ви. И да знаете, че рекламата не лъже. Добрите кремове и маски с мигновен ефект действително могат да ви направят по-млади с няколко години, но само за една вечер.
Ефектът мигновен лифтинг обикновено е за сметка на интензивното овлажняване, подпълването (набухването) на кожата с полезните вещества от крема и съкращаването на влакната, свързващи клетките една с друга.
В състава на лифтинг продукти с експресно действие често влизат светлоотразителни частици, които зрително правят кожата по-равна и сияйна. Мигновеният лифтинг обаче е забележим като ефект при жени в зряла възраст с тънка, суха и обезводнена кожа. Но при дами с изразена плътна мастна подкожна тъкан, както и при такива с по-дебела мазна кожа тези средства за съжаление няма да дадат вълшебен резултат.
 
Има още едно „но“
Както и всяка друга козметика, средствата с мигновен лифтинг ефект могат да провокират алергии.
Ако сте забелязали, че сте чувствителни към консумацията на цитрусови или морски продукти, не бива да използвате кремове, в чийто състав влизат производните им. За да разсее­те съмненията, тествайте крема върху долната част на китката. Ако в течение на едно денонощие този участък не се зачерви, смело използвайте продукта.
 
Задачата на експресната лифтинг козметика е
да превърне Пепеляшка в принцеса
Ефектът от подобна козметика може да се сравни с въздействието на зехтина върху набръчканата пресъхнала кожа на ръкавица. Отначало, когато обилно я намажете с олиото, тя ще се поопъне, но щом като зехтинът изсъхне, ръкавицата отново ще се спаружи. Същото става и с лицето ви, когато го третирате с лифтинг козметика.
Средствата с мигновен ефект съдържат такива активни съставки, които бързо опъват кожата и изравняват релефа й. Но тези средства не могат да заменят грижите срещу преждевременното остаряване, които се полагат всеки ден.
Задачата на лифтинг козметиката не е да възстановява повредената на структурно ниво кожа, а да създаде временен ефект на красива кожа.
Оттук и изводът – борбата с признаците на остаряването е начин на живот, а козметиката с лифтинг ефект е само за екстремни случаи. Но да поддържате форма, е истинско удоволствие, което спокойно можете да удължите във времето, тъй като няма нищо по-приятно от редовните промени към по-добро.
Така че първо трябва
да сложите в ред козметичната си чантичка
и да прегледате всички средства за обгрижване, които сте забравили в нея. Козметиката си трябва да подбирате в съответствие с вашия тип кожа и възраст (колкото и да е странно, но даже спазването на тези две прости заповеди дава отлични резултати).
Превърнете в навик един път седмично да правите пилинг (получавайки микротравми от пилинга, клетките ще започнат да се възстановяват с удвоена сила).
Отделяйте повече време за овлажняване на кожата (това е половината от успеха) и обръщайте специално внимание на съставките на кремовете, които използвате.
Козметиката с лифтинг ефект е предназначена за тонизиране и стягане на кожата, както и за отстраняване на дребни бръчки. Изхождайки от това
спектърът на активните компоненти
обезпечаващи подобно действие, е достатъчно широк: ► антиоксиданти (витамините А и Е, екстрактът от зелен чай) ► фитоестрогени (например тези, извлечени от ленени семена, пшеница и/или соя) ► колаген (колагеновите маски са с незаменим подхранващ и подмладяващ ефект)  ►хиалуронова киселина ► растителни екстракти с ревитализиращо и овлажняващо действие ► вещества, благоприятстващи „набухването“ на повърхностните клетки на епидермиса, като таурин, аргинин ► хексапептиди – малки молекули, отпускащи повърхностните мускулни влакна в кожата (те оказват ефект, подобен на този, който оказва ботулиновият токсин).
С голяма популярност в козметологията днес се ползват и наночастиците.
Нанокозметиката въздейства директно на клетъчния метаболизъм, доставяйки биологично активни вещества непосредствено в клетката.
Наночастиците и нанолипозомите имат толкова малки размери, че без усилие преодоляват епидермалната бариера, оказвайки въздействие на всички структури на кожата. Освен това нанопрепаратите са много пречистени и много рядко провокират алергични реакции.
Още един модерен компонент в състава на подмладяващите и стягащите средства са растителните стволови клетки. Не ги бъркайте обаче с животински или човешки.
Експериментите с животински и човешки стволови клетки доказаха, че въпросните клетки притежават колосална ефективност за лечение на някои заболявания. Но човечеството още не се е научило да държи тяхната активност под контрол и затова тяхното използване носи риск от развитие на онкологични болести. Растителните стволови клетки не водят до израждане на здрави клетки в ракови. При това те са неимоверно богати на всевъзможни активни вещества, способни да стимулират активността на човешките клетки.
С възрастта енергията в клетките намалява, клетъчното дишане се нарушава, клетъчното делене се забавя и… се появяват бръчки. Клетъчната терапия отстранява самата причина за такива изменения, стимулирайки естественото клетъчното обновяване. Само имайте предвид, че клетъчната козметика, в чийто състав влизат зародиши на клетки от соя, екстракт от плацента и ембрионални клетки, е предназначена изключително за зряла кожа след 35-годишна възраст.
Алтернативни методи
Масажът на лицето (впрочем него можете да го правите както в салона, така и у дома самостоятелно) е прекрасно допълнение към ежедневната anti-age грижа. Естествено, апаратният масаж е по-резултатен от ръчния, но това не бива да ви отказва да масажирате лицето си всяка сутрин, докато нанасяте крема. Защото нанасянето на кое да е козметично средство с подходящите масажни движения подобрява храненето на клетките, подпомага разглаждането на дребните мимически бръчки и тонизира мускулите на лицето.
Добре е да правите по-сериозен масаж 3–4 пъти седмично. Самата процедура ще ви отнеме най-много 5 минути.
Започнете с поглаждащи движения. Прекарайте възглавничките на пръстите по челото (в посока от веждите към косата), след което направете изтеглящи масажни движения от двете страни на носа в посока нагоре, към слепоочията, и от ъгълчетата на устните към ушите. Завършете масажа с масажиране на зоната под брадичката (масажът се прави с поглаждащи движения с двете длани).
Битува мнение, че акупунктурата или иглотерапията са аналози на терапията с ботокс. Това не е поредното гръмко твърдение.
Действително в последно време иглотерапията се превърна от оздравителна процедура в козметична.
Казват, че след като известната актриса от сериала „Сексът и градът“ Кристин Дейвис (Шарлът) е трябвало по сценарий да се подложи на акупунктура, след това по свое желание тя направила още няколко серии подмладяващи процедури с игли. Слуховете са си слухове, но тя изглежда най-добре от знаменитата четворка. Факт.
След 7–10 сеанса иглотератия (иглите въздействат както върху специалните точки, така и на самите проблемни участъци – най-често убожданията се правят под линията на бръчката) очаквайте подобрена микроциркулация на кръвта и като следствие от нея – по-красив цвят на лицето, а също и повишен тонус на лицевите мускули. Освен това тестове с мишки доказаха, че акупунктурата благоприятства допълнителното производство на колаген.
Впрочем ефектът, както и при инжекциите с ботокс, е временен. След 5–6 месеца пак ще ви се наложи да се подложите на убождания.
Помнете, че акупунктурата има много противопоказания, затова преди процедурата не е зле да се консултирате по-подробно с лекар.