ПО-БАВНОТО БЪРЗАНЕ

По-бавното Бързане
 
Снимки ©Yuri Arcurs /123rf.com © lianem, Roland Schicht, Tetiana Pustovoitova/123rf.com
 
ноември, 2010 г.
 
 
Живеем на бързи обороти – работим бързо, храним се бързо, дишаме бързо. Лекарите предупреждават, че много от болестите възникват точно като резултат от динамичния начин на живот, който водим. Дори да не е така, нищо не ви пречи да поуспокоите малко топката.
 
Работа на педал
Физическото и психическото натоварване на работното място и конфликтите в офиса са само част от причините за стреса, в който живеем. Особено явно се проявяват те в големите компании, където строгите офис­ни правила поощряват конкуренцията. Надпреварата за личностно израстване и старанието да продадат професионализма си при изгодни условия превръщат хората в роботи, а корпоративната етика ги принуждава да забравят за собствените си нужди. Така ние съществуваме в режим на постоянно ускорение и страх от това, че няма да успеем. 
СИГНАЛ ЗА ТРЕВОГА Оцеляването при подобен ритъм на живот води до хроничен стрес, на базата на който се развиват множество заболявания.
КАК ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО Организирайте работата си така, че на всеки два часа да имате време за кратки почивки от по 15–20 мин. Имайте предвид и това, че спокойният човек работи 10 пъти по-ефективно от притиснатия от срокове и притеснен от шефовете си служител.
Ако ви преследват страхове, че ще закъснеете и че няма да успеете да изпълните поетите ангажименти навреме (в резултат на което можете да си загубите работата), най-важното е да се освободите от тези притеснения. Не бягайте от отговорност, а смело посрещнете задълженията си. Анализирайте спокойно ситуацията. Ще видите, че много от вашите страхове са въображаеми. Вие се безпокоите за това, което още не се е случило, но ви се струва, че може да се случи. Опитайте се да си представите най-лошия за вас развой на събитията. Ще бъде неприятно изживяване. Но затова пък ще се избавите от страховете си. Нали това, което вече сме преживели, престава да ни плаши.
 
4 съвета за самопомощ
 
   
 
1. Прекъснете за малко работата си за чай пауза. Топлата напитка ще ви освежи и ще ви помогне да „превключите“ за малко на друга вълна.
2. Кратък телефонен разговор с приятелка ще ви разсее и ще подпомогне за намаляване на работното напрежение.
3. Няколко минути, отделени за физически упражнения, ще балансират емоционалното ви състояние.
4. Направете списък с неотложните задачи за деня, преценете кои от тях можете да отложите за утре и… го направете.
 
Постоянен маратон
Изобилието от информация ни задушава, създава ни илюзорен дефицит на време. То ни заставя да бързаме трескаво и да живеем в постоянен стрес, че няма да успеем да наваксаме информацията навреме. Това пък свидетелства за неумение да разграничаваме главното от второстепенното, за липса на талант да живеем за мига. Изглежда, ние обичаме да живеем неспокойно, в очакване на потенциални неприятности.
СИГНАЛ ЗА ТРЕВОГА „Занемареният“ стрес благоприятства развитието на неврози, паническо разстройство и безсъние. Честите притоци на адреналин предизвикват спазми на кръвоносните съдове, а това повишава риска от хипертония и инфаркт.
КАК ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО Постарайте се да контролирате скоростта, с която се движите. Създайте си навик да обмисляте предварително действията си. Така ще им придадете значимост: „Сега аз, без да бързам, ще се измия, спокойно ще си изпия кафето.“ Не сте успели да хванете автобуса? Споко, изчакайте следващия. В моменти, когато ви обзема безпокойство, е полезно да дишате бавно и дълбоко. Учестеното и повърхностно дишане ограничава достъпа на кислород в белите дробове. От кислородния дефицит страдат вътрешните органи. Организмът губи способността си да се защитава от инфекции, по-бързо се износва и по-бързо старее.
Старайте се да живеете, следвайки своя вътрешен часовник. Вслушвайте се в сигналите, които ви изпраща организмът.
 
Бързо хранене
Храненето на крак, освен че е широко разпространен, е и доста опасен навик. Когато се храним бързо, стомашно-чревният тракт изпитва стрес, защото стомахът не успява да се подготви за приема на храна. Това води до хронично нарушение на храносмилането. Образува се порочен кръг – когато човек се храни бързо, храносмилателната му система е в състояние на стрес. Стресът пък от своя страна го принуждава да бърза и да се храни бързо.
СИГНАЛ ЗА ТРЕВОГА Научно е доказано, че след сърцето стомахът е вторият стресово зависим орган в човешкия организъм. 60% от язваджиите са придобили заболяването си по време на стресова ситуация.
Механизмът на действие на стреса е следният: в стомаха се повишава изработването на стомашни ферменти, в това число и на хормона гастрин. При стрес концентрацията на солна киселина също нараства и ако стресовото състояние се явява постоянно, се развиват болести на стомаха като язва, гастрит и дори рак на стомаха.
КАК ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО Яжте, без да бързате. Това не означава да предъвквате всяко залче по сто пъти. Но за да се преработва добре храната и да се усвоява от организма, е необходимо да забавите темпото на хранене.
Старайте се по-често да готвите вкъщи. Използвайте естествени продукти без добавки. Самият процес на приготвяне на храната трябва да ви носи радост и наслада. Тогава това настроение ще съпътства и процеса на хранене. В обедната почивка си отделете време, не по-малко от половин час, и направете така, че да се храните на маса и в спокойна обстановка. Освен това, когато внимателно и бавно дъвчете храната, усещането за ситост настъпва доста по-бързо.
 
Полезни съвети
Отделянето на адреналин износва сърдечносъдовата система и води до инфаркт. Затова…
Научете се да си почивате. Ако почивате ползотворно, ще сте много по-продуктивни и креативни в работата си.
Физическата активност непременно трябва да присъства в дневния ви режим. Упражненията трябва да са ви приятни за изпълнение. Всичко, което се прави насила, не носи резултати.
Лягайте си не по-късно от 23.00 ч. Когато човек си ляга по-късно, си почиват основно неговите мускули, а мозъкът продължава да работи. От това се нарушава сънят, организмът не си е отпочинал и на другия ден със сигурност ще усетите умора и сънливост. Освен това именно до 3.00 ч. през нощта организмът ви произвежда веществата, които стимулират отделянето на серотонина и мелатонина, отговорни за доброто настроение и работоспособността ни. Дефицитът на тези вещества влияе зле както на обменните процеси, така и на състоянието на нервната система и психиката ни.
Ефективността на техниката на бавното събуждане е отдавна доказана от лекарите. Изберете си аларма за събуждане с по-спокоен сигнал. След като сте се събудили, не бързайте да ставате. Протегнете цялото си тяло, направете няколко дълбоки вдишвания и едва след това бавно станете от леглото.