ПО-БЪРЗ МЕТАБОЛИЗЪМ

Операция
„По-бърз метаболизъм“
 
март, 2012 г.
 
Бавната обмяна на веществата е тревожен симптом. Но от какво зависи забързването й и можем ли да влияем на този процес, за да не натрупваме излишни килограми, а да останем дълго време в отлична форма?
 
© Stan Marquardt | Dreamstime.com
 
"На 20 години можех да ям всичко, което поискам и когато поискам, без да наддавам нито грам. А сега всеки бонбон моментално ми се залепва на бедрата“ е нещо като хорово женско изказване. Но ако е вярно, че забавянето на метаболизма се дължи само на възрастови промени, значи той не може да бъде забързан, защото това не зависи от нас.
Каква е истината обаче? Да, метаболизмът влияе на теглото ни. Колкото по-бързо работи този „двигател за вътрешно горене“, толкова повече калории той е в състояние да преработи. Но на практика не точно бавният метаболизъм е виновен за това, че пълнеете. Виновни сте си вие самите. От начина, по който се отнасяте към тялото си, зависи ще можете ли на 35-годишна възраст да носите дънките от ученическите си години, или не. Достатъчно да направите няколко промени в начина си на живот, за да постигнете и да поддържате оптималното за вас тегло.
Мнозина погрешно свързват понятието „метаболизъм“ единствено и само с напълняването и отслабването. Всъщност това е процес на
 
преработване на погълнатата от вас храна в енергия
А запаси от енергия са ви нужни дори и когато тялото ви е в покой – за да осигурят базовите функции на организма (циркулирането на кръвта, дишането, растежа и деленето на клетки). Приблизително 75% от калориите, които приемате през деня, се оползотворяват точно за извършване на тези основни функции, а останалото количество – за всекидневни активности и за… храносмилане (да, самият процес на храносмилане също поглъща енергия!).
На повечето жени им стигат 1200 калории за базовите функции и още 300–400 – за всекидневните дейности.
Но ако водят по-активен начин на живот, ще им трябват малко повечко.
За съжаление всичко излишно, което организмът не е успял да преработи, се отлага във вид на мазнини върху талията. С други думи, ако приемате повече калории, отколкото са ви нужни, ще напълнеете, а ако ядете по-малко, отколкото ви трябва, ще отслабнете.
 
Развитието на мускулите ускорява метаболизма
и вашата способност да изгаряте калории. Много жени избягват силовите тренировки, защото се страхуват да не натрупат мускулна маса. Но умерените силови натоварвания са най-верният път към изгарянето на излишни калории. Колкото по-изразени мускули имате, толкова по-активна е обмяната на веществата ви. А това означава, че можете да изразходвате повече мастни запаси и да изглеждате по-стройни. Защото, даже и когато са в покой, на мускулите им трябва 3 пъти повече енергия за кръвоснабдяване, отколкото на мастната тъкан. Така че най-верният начин да забързате метаболизма е да увеличите мускулната си маса чрез силови тренировки. Лекарите са констатирали, че само заради промените, свързани с напредване на възрастта, 50-годишните жени могат да изгубят до 15% от мускулната си маса. Но ако тренират 3 пъти седмично, за 2 месеца могат да натрупат до половин килограм чиста мускулна маса. За да се чувствате в идеална форма, е препоръчително всеки ден да правите по 30-минутна аеробна тренировка и 2 пъти седмично 45-минутни силови тренировки. При това не е нужно да посещавате фитнес залата. Аеробно натоварване е всяко активно движение: работа в градината, разходки в бързо темпо, изкачване на стълби (поне до петия етаж). А що се отнася до силовите натоварвания, купете си гирички.
Метаболизмът зависи пряко не толкова от здравословното състояние, колкото от начина на живот.
При хипотиреоидизъм (недостатъчна активност на щитовидната жлеза) се забавят много процеси в организма – в това число и метаболизмът – и един от симптомите може да бъде напълняването. Но подобно състояние само в 12% от случаите въздейства решаващо върху обменните процеси. Тяхното забавяне и излишните килограми могат да бъдат и признаци за болест на Кушинг – състояние, при които организмът произвежда свръхколичество от хормона на стреса кортизол. Забавянето на метаболизма може да бъде провокирано и от приема на някои лекарства (например антидепресанти). Но в общия случай причината се корени в това, какво ядем и дали се движим достатъчно.
 
Излишното тегло не е показател
за забавен метаболизъм. Ако видимо сте качили килограми, това съвсем не означава, че обмяната на веществата ви е бавна. И обратното – не може да се твърди, че при по-стройните ви приятелки обмяната на веществата е активна и бърза. Взаимовръзката между телосложението и метаболизма е доста по-сложна. Колкото и да е странно, на пълните хора им е необходима даже повече енергия (и съответно калории!), за да се движат. Естествено, ако вие се движите малко (както и повечето пълни хора), значи не натоварвате много своя организъм, а това автоматично означава, че изразходвате и по-малко калории.
От друга страна, ако отслабнете, това не означава, че вашият метаболизъм веднага ще се забърза.
Той може даже да се забави, защото, щом масата на тялото намалее, организмът получава сигнал, че вече му е нужна по-малко енергия, за да поддържа жизнените си функции. Ако сте отслабнали значително (с 10 кг и повече), ще са ви необходими средно с по 70 калории на ден по-малко, отколкото по-рано, когато сте били по-дебели. Ако обикновено приемате по 1500 калории на ден, тогава ще ви е достатъчно да ходите повече пеша и да съкратите от всекидневното си меню само 100–150 кал, за да компенсирате забавянето на метаболизма вследствие на възрастовите промени. А онова, което не бива да правите, е рязко да намалявате калоричността на храната! Защото в този случай организмът ще мине на режим „екстремна ситуация“ и за да изразходва по-малко енергия, той ще забави метаболизма.
 
Различия по полов признак
Мъжете по природа са с по-бърза обмяна от жените и затова отслабват по-бързо. Много е неприятно да наблюдавате как вашият мъж набива всеки ден сандвичи с мазни колбаси, но си остава строен, а вие цяла седмица ядете само зеленчуци и в най-добрия случай отслабвате с 500 г. Но с природата не може да се спори.
Мъжете имат повече мускулна маса и затова метаболизмът им е по-активен от женския средно с 10%.
Освен това женското тяло е програмирано да трупа и да задържа килограми с цел износването и безпроблемното раждане на дете. Не бива да забравяме и за хормоните. Изследване, проведено в Калифорнийския университет, констатирало, че женският метаболизъм се забавя, когато нивото на естрогените падне значително. Именно това води до намаляване на мускулната маса и натрупване на килограми след настъпване на менопаузата. Но физическата активност ще ви помогне да поддържате добра форма даже и през този труден период.
 
Режимът на хранене
влияе пряко на метаболизма. На организма му трябва повече енергия, за да преработва белтъчините, но това не означава, че трябва да ядете само месо, риба и яйца. За пълноценното функциониране на тялото са нужни и мазнините, и въглехидратите. Баластните вещества (от кафяв ориз и пълнозърнест хляб) се усвояват по-бавно, отколкото белият хляб и ориз, което означава, че чувството ви за ситост се запазва по-дълго време.
Ако искате да ускорите метаболизма си, никога не се отказвайте от закуската.
Много жени си мислят, че ако не ядат сутрин, ще се предпазят от прием на повече калории до вечерта, но това е голяма грешка. Ако редовно закусвате и закуската ви съдържа и белтъчини, и въглехидрати, това помага за автоматично пускане на двигателя за вътрешно изгаряне на калории с пълна сила. Чудесен вариант на полезна закуска са овесени ядки с кисело мляко или омлет от 2 яйца и плод.
Онова, от което можете да се въздържите, са таблетките за ускоряване на метаболизма, защото няма научни доказателства за тяхната ефективност. По-добре си изхарчете парите за занимания в спортната зала.
 
Гладът – лъжлив или истински
Доказано е, че диетите не действат на 90% от хората. А почти всеки трети, дори и да отслабне, след това отново качва килограми – понякога даже повече от тези, с които е започнал диетата. Работата е там, че всяка диета включва в организма ви режима на оцеляване, когато всяка клетка брани запасите си от мазнини за черни дни. Затова е по-добре да положите усилия да препрограмирате отношението си към храната така, че да различавате истинския глад от желанието да хапнете от стрес или от скука.