ПО-КАПРИЗНАТА КОЖА

По-капризната кожа
март, 2011 г.
Въпреки разпространеното мнение свръхчувствителността на кожата е временно явление, а не вродено свойство. И е напълно по силите ни да се справим с този й временен „каприз“.
© Daniel Sroga / 123rf.com
Чувствителността на кожата е израз на нейната реакция към вътрешни и външни дразнители. Тя може да се прояви при всеки тип кожа – суха, мазна или смесен тип. Основните причини за провокиране на чувствителността на кожата са три – стрес, неблагоприятна екологична среда и недостиг на някакво вещество в организма.
Ако установим кой от тези фактори е евентуалният дразнител, ние можем да смекчим „недоволството“ на кожата си, като й подсигурим съответните грижи.
Душевни терзания
Състоянието на раздразнение е присъщо на кожата, така както и на душата. Отрицателните емоции, хроничната умора, безсънието и тревогите са разрушителни за здравето и красотата й. До голяма степен за това са виновни хормоните на стреса. В ситуация на нервно напрежение организмът произвежда голямо количество адреналин и кортизон. Това води до свиване на кръвоносните съдове на повърхността на тъканите и съответно да влошаване на кръвоснабдяването на клетките. Освен това кортизонът значително забавя процеса на регенерация на клетките, преустановявайки синтеза на колагеновите влакна, които са отговорни за тонуса и еластичността на кожата. И още, под въздействието на хормоните на стреса хранителните вещества в организма се преразпределят така, че да подсигуряват първо комфорта на жизненоважните вътрешни органи. През това време кожата страда от недохранване. В резултат защитната й система отслабва и тя става по-податлива на химически и бактериални агресии и по-склонна към раздразнение.
Добрата новина е, че положителните емоции имат благотворно влияние върху естествените й защитни функции. Благодарение на бета-ендорфините – хормони, които нашият организъм произвежда в моменти на радост, сексуална възбуда, удоволствие от вкусна храна и т. н. Тези хормони на радостта се свързват с рецептори на мембраната на клетката и оказват обезболяващо и успокояващо действие. Така дискомфортните усещания от сорта на щипане и парене отслабват. Именно по тази причина в състава на много козметични продукти влизат вещества, действащи по сходен начин.
Външна агресия
Друга причина за свръхчувствителност на кожата е окислителният стрес в резултат на замърсената околна среда. В атмосферата на големите градове съдържанието на окиси на въглерода и сярата е повишено. При контакт с хидролипидния слой (който покрива повърхността на кожата като защитна бариера) тези вещества нарушават функциите му и улесняват нашествието на бактерии и гъбички. Ултравиолетовите лъчи, свободните радикали, рязката смяна на температурата и въздухът от климатиците също отслабват кожния имунитет. Кожата става по-чувствителна не само към алкални и спиртосъдържащи почистващи козметични средства, но и към обикновената чешмяна вода. Причината е, че в нея се съдържат соли на тежки метали, които остават на повърхността на кожата след измиване и именно те създават усещане за сухота и опъване.
Вътрешни ресурси
На кожата често не й достигат витамини като С и Е, които са мощни антиоксиданти. Витамин С стимулира синтеза, поддържащ еластични нишките на съединителната тъкан на кожата, и отчасти компенсира тяхната загуба (на колаген и еластин), появила се в резултат на стрес или на агресията на свободните радикали. Витамините от група В участват в обмяната на мазнините, в процеса на регенерация на клетките и ускоряват обмяната на веществата въобще. Витамин В5 например намалява дразненето и сърбежа и оказва успокояващо действие. Витамин А е изключително необходим за поддържане на роговия слой на епидермиса, който е важна защитна бариера. Разбира се, в състава на повечето съвременни козметични средства влизат всички тези необходими компоненти, но ако кожата е предразположена към чувствителност, трябва непременно да ги получава допълнително под формата на хранителни добавки.
Деликатни практики
Предлагаме ви няколко начина да облекчите живота на кожата, ако тя е склонна към свръхчувствителност.
1. Дайте й почивка
Усещането за раздразнение, болка и парене след нанасяне на козметични продукти е признак за това, че тя е в състояние на повишена чувствителност. На първо място, опростете и разредете грижите за нея. Откажете се от мощните козметични средства, съдържащи като активни съставки ретинол, клетъчни компоненти и етерични масла. Ако кожата реагира на вода, опитайте да я почиствате с термална. Когато балансът й бъде възстановен (т. е. неприятното усещане при нанасяне на козметични средства изчезне), постепенно се върнете към обичайния си режим на обгрижване.
2. Хранене отвътре
Средствата, съдържащи антиоксиданти (цитрусов полифенол, витамин Е, липоева киселина), помагат на кожата да се справи с окислителния стрес и повишават нейната устойчивост към външни дразнения. Ако тя често реагира зле на козметични средства, следете я дали получава достатъчно хранителни вещества отвътре. Консултирайте се с лекар кои витаминни комплекси или антиоксиданти на дражета за вътрешно приложение са подходящи за вас.
3. Редовно овлажняване
Влагата постъпва в най-горния слой на кожата от по-дълбоките кожни слоеве, а също и от въздуха. Липидите на роговия слой я задържат и създават защитна бариера – хидролипиден слой. Овлажняващите козметични средства съдържат компоненти, близки до естествените вещества, намиращи се в кожата. Те, освен че задържат влагата, нормализират състоянието на хидролипидния защитен слой.
4. Внимателно почистване
Ако кожата ви е предразположена към чувствителност, е много важно да изберете правилно почистващите средства, възстановяващи нейната естествена защитна мантия. Затова ще ви помогнат кремовете, съдържащи полиненаситени мастни киселини (линолова, линоленова) и серамиди, които подобряват бариерната функция на кожата.
Склонността към възпаление и акне също свидетелства за нарушена защитна функция – въздържайте се от използване на съдържащи спирт лосиони, както и на мощни антибактериални средства. При раздразнение и лющене трябва да се откажете и от пилинга и да използвате меки почистващи средства, докато кожата не се върне към нормалното си състояние.