По-правилно около очите!

декември, 2013 г.

Кожата на клепачите е много нежна и уязвима, затова пренебрегването на основните правила за обгрижването й може да ни изненада неприятно с тъмни кръгове и „торбички“ под очите, бръчици и прочее околоочни неприятности. А правилата впрочем са много прости. Запомнете ги, защото идват празници.

1. Леко охлаждане

Не е тайна, че сутрин клепачите отичат, особено ако предната вечер сте яли много солена храна и сте прекалили с алкохола. Да използваш против врага неговото собствено оръжие, е ефективна военна тактика. Да, студът и вятърът влияят неблагоприятно на кожата въобще, но пък „застудяването“ в разумни граници е добро средство за заличаване на „торбичките“ под очите и за профилактика на отоци в тези зони. Можете да го постигнете с домино, пълно със специален гел, което се охлажда в хладилната камера, просто с парчета студена краставица или с памучни тампони, напоени със студени билкови отвари с противооточно действие.

НЕ ТЪРКАЙТЕ КОЖАТА ОКОЛО ОЧИТЕ С КУБЧЕТА ЛЕД! Първо, по ледената повърхност, дори и да ви изглежда супергладка на вид, има неравности, които могат да травмират нежната кожа на клепачите. Второ, преохлаждането на кожата в околоочния контур води до повреждането й.

2. Правилна козметика

Тънката кожа на клепачите е лишена от мастни жлези, което означава че се състарява по-бързо от кожата в други участъци. Затова изисква и специални грижи.

Веднага уточняваме, че козметиката за околоочен контур трябва да съответства и на възрастта ви. Формулата е следната: до 25-годишна възраст избирайте овлажняващи и тонизиращи средства, след 25-годишна възраст – такива с лек лифтинг ефект, а след 40-годишна възраст отдайте предпочитание на по-силния лифтинг ефект.

Какво не бива да правите

– Не използвайте средства на мазна основа, тъй като те спират достъпа на кислород до кожата, провокират натрупването на излишна течност в зоните на клепачите и създават неприятен мазен блясък.

– Около очите не използвайте козметика, предназначена за лицето. Не мислете, че кремовете за около очи са същите като за лице, но в по-малки опаковки. Това е заблуда. Кремовете за лице често съдържат съставки, които, попадайки в очите, могат да провокират раздразнение.

– Не търкайте кожата, когато нанасяте крема. Кръгови или потупващи движения – това е правилото. По горния клепач в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния, а по долния – от външния към вътрешния.

– Не си лягайте, преди да сте се разгримирали. За демакияж използвайте лосион (мляко, гел или емулсия), съобразен с типа на кожата ви.

3. Професионална грижа в краен случай

Ако сте изпробвали всички кремове, серуми, маски и гелове за около очи, но състоянието на кожата там все е „има какво да се желае“, обърнете се за помощ към лекар-дерматолог или опитен козметик. Ако клепачите ви са прекалено увиснали, специалистът може да ви предложи блефаропластика (корекция на горния и долния клепач), която веднъж завинаги може да ви избави и от „торбичките“ под очите. Бръчките тип „пачи крак“ се премахват ефективно с инжектиране на ботокс.

4. Повече здравословен, по-малко живот

Да се говори за здравословен начин на живот наистина е банално, но се налага да прочетете и последното изречение, ако сте суетни. За да може кожата около очите да остане по-дълго време млада и красива, наспивайте се добре, хранете се пълноценно (и не яжте преди да си легнете кисели краставички например), не злоупотребявайте с алкохола, не пушете много, не щурейте, не мигайте, а в слънчево време носете очила с UV защита. Ако искате!