ПО-СЪРДЕЧНО СЪС СЪРЦЕТО

По-сърдечно със сърцето 
 
август, 2008 г.
  
 
 
Не се успокоявайте с твърдението, че мъжете са по-предразположени от жените към сърдечносъдови заболявания. Напоследък статистиката е безмилостна и към женските сърца. За да разчитате на сърцето си да ви служи вярно по-дълго време, не пренебрегвайте първите сигнали за тревога, които то изпраща.
 
 
ХРАНЕНЕ
Здравословната храна трябва да е вкусна
И може да е вкусна. Години наред специалистите по диететика твърдяха, че диетата при сърдечносъдови заболявания трябва да изключва мазните храни. Днес същите тези специалисти ни убеждават, че солта и захарта са много по-опасни за сърцето и бъбреците от продуктите, които съдържат повече мазнини.
След 2006 г. се появиха изследвания, доказващи, че диетата, базирана на продукти с ниско съдържание на натрий, е не само безвредна, но и поддържа нормалната работа на женското сърце.
А неотдавна испански кардиолози съобщиха, че консумацията на мазни храни дори подобрява работата на сърцето. Но само ако тези мазни храни са мазни риби и морски дарове заради съдържащите се в тях ненаситените мастни киселини. Диетолозите са единодушни, че тези продукти, а и още някои, изброени по-долу, трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Редовно „хранете“ сърцето с…
 
Слушай сърцето!
Не игнорирайте неговите сигнали. В случай на необходимост се консултирайте с лекар. Не се отказвайте от хранителната диета и от фитнеса, даже те да са ви омръзнали до болка. Сърцето си е ваше. То може да ви предаде изведнъж.
 
 
…плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни
Те са чудесни източници на минерали и витамини, както и на антиоксиданти, защитаващи тъканите. Освен това тези продукти почти не съдържат мазнини, а количеството на натрий в състава им е минимално.
400 г плодове и зеленчуци дневно намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с 18,4%.
 
…месо
От него яжте по-малко. Месото е ценен източник на белтъчини и на други ценни за организма вещества. Но е по-полезно да замените червените меса (свинско, говеждо и овче) с бяло пилешко месо и пуешко филе, които съдържат много ценни аминокиселини. Минимум 2–3 пъти седмично планирайте рибен ден. Рибите, особено мазните (сьомга, сардина, риба тон), подпомагат нормализирането на кръвното налягане и осигуряват необходимата защита на кръвоносните съдове.
 
..зехтин
Специалистите са открили, че един от компонентите на зехтина е сходен по въздействие с противовъзпалителното средство ибупрофен. Това противовъзпалително вещество се нарича олеокантал и осигурява на човешкия организъм трайна защита от различни заболявания, в това число сърдечносъдови и болест на Алцхаймер. Резултатите от изследването доказват, че средиземноморската диета, в която зехтинът присъства убедително, укрепва здравето на сърцето и удължава живота.
 
…орехи
Като изключим високото съдържание на мазнини в ядките, те са изключително полезни, тъй като съдържат антиоксиданти и ценни микроелементи. Гръцките орехи например увеличават количеството на защитните частици, които влизат в състава на мембраната на сърцето. Ако гръцки орех се прибави към мазно блюдо, той неутрализира действието на мазнините и способства за бързото им елиминиране от организма. Диетолозите препоръчват още шам-фъстък и бразилски орех.
 
…грозде и гроздов сок
Биологично активните съставки на гроздето, особено на червеното, заздравяват стените на тънките капиляри, намаляват пропускливостта им и подобряват микроциркулацията на кръвта. В същото време гроздето нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане. Полезно е не само за хипертоници, но и за хипотоници. Заради високото си съдържание на фруктоза и захароза обаче гроздето не се препоръчва при повишено съдържание на захар в кръвта и при диабет.
 
И без излишни килограми
Наднорменото тегло, а и всички тлъстини в повече принуждават сърцето да работи в екстремен режим. Специалистите дълго време използваха една основна формула (индекс на телесната маса) за определяне на нормата, като взимаха предвид само ръста и теглото на тялото.
Вече е доказано, че още един важен фактор определя възможния риск при работата на сърцето – това е структурата на вашата фигура. И особено съотношението между обиколката на талията и обиколката на бедрата.
Жените с крушовиден тип фигура (тънка талия и по-пълни бедра) много по-малко са застрашени от сърдечни заболявания, отколкото посестримите си от тип „ябълка“ (широка талия, пълни бедра).
 
ИНФАРКТ
Какво да правите, ако това се случи с вас
При жените над 45-годишна възраст, поразени от инфаркт на миокарда, вероятността от летален изход е много по-голяма в сравнение с мъжете на същата възраст. При много от случаите за жените остава рискът от повторен инфаркт или инсулт.
Кардиолозите уверяват, че възможностите да се помогне на женския организъм да се възстанови след инфаркт биха били много по-големи, ако самата пациентката е разпознала навреме тревожните признаци за нарушения в сърдечната дейност.
За съжаление много от преживелите инфаркт на миокарда признават, че са заподозрели тези нарушения месец преди пристъпа, но не са обърнали внимание на симптомите, алармиращи за надигащата се опасност. И не са се консултирали с лекар.
Тревожни симптоми
 
– Усещане, че сърцето „пулсира в гърлото“.
– Постоянна умора (усещане за умора от мига на ставане от сън и понякога трудно справяне с елементарни всекидневни дейности).
– Задъхване (тежко ви е да ходите бързо, както и да се изкачвате по стълби).
– Болки в стомаха (понякога съпроводени с гадене и повръщане).
– Нестабилни крака (усещане, че при ходене ви омекват коленете).
– Трудности при заспиването заради учестено сърцебиене.
– Болка в областта на гърдите (чувство на тежест в гръдната област, дискомфорт в дясната част), трудност при навеждане.
– Чувствителност и непоносимост към миризми.
– Безпричинен страх и постоянна тревожност.
 
Освен това сърдечният пристъп може да е съпътстван от силно главоболие, бледност, проблеми със зрението, студена пот, намалена чувствителност и дори вкочаняване на пръстите.
Симптомите могат да възникнат и бързо да се разсеят, което да ви заблуди, че ви е минало. Затова още при първата поява на гореописаните признаци и при най-малко съмнение от ваша страна се консултирайте с лекар. Веднъж появила се, болката може да започне да се проявява по-често и с по-голяма сила. В такъв случай не се колебайте да се обадите на „Бърза помощ“.
 
Необходимост от физическо натоварване
Здравословният начин на живот не се изчерпва със спазването на определена диета. Дори и тези, чието тегло е в норма, се нуждаят от физически упражнения и спорт. А за тези с наднормено тегло те са задължителни. Сърдечният мускул изпитва необходимост от редовни тренировки. Наред с ежедневните разходки практикувайте танци, аеробика, джогинг, бягане, каланетика, каране на колело или плуване. Желателно е да отделяте по 30 мин за физически упражнения 3–4 пъти в седмицата. Утринна гимнастика обаче правете всеки ден по 10–20 мин. С нейна помощ ще активизирате кръвообращението и ще събудите мускулите след сън.
 
 
ТОВА ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕТЕ
Основни параметри
При профилактичен преглед състоянието на организма се определя по общоприети показатели: кръвно налягане, наличие или отсъствие на необходими за функционирането на организма вещества, температура и пулс. Освен това важен показател е и нивото на холестерола, което се определя със специално изследване на кръвта.
Кое трябва да се приеме за норма?
 
Ниво на холестерола в кръвта
Специалистите приемат, че оптималното количество на холестерол в кръвта е 100 единици. За тези, които са прекарали инфаркт или страдат от диабет, нивото на холестерола трябва да се намали до 70 единици. Но това е общо казано.
В Европа и Америка се използват различни мерни единици за количеството на холестерол в кръвта. За Европа общият холестерол е в нормални граници, когато стойността му е под 5,2 милимола на литър (mmol/l). За Америка стойността е 200 милиграма на децилитър (mg/dl).Това е така нареченото желано ниво. За гранично високо ниво се смята наличието на холестерол от 5,2 до 6,2 mmol/l, или до 239 mg/dl, а стойности над 6,2 mmol/l или над 240 mg/dl носят висок риск за исхемична болест на сърцето.
 
Кръвно налягане
Приблизителната норма е 120/80. Ниското кръвно налягане не представлява такава заплаха за сърцето, както високото. Макар че и към ниското не бива да се отнасяме пренебрежително.
 
Наследственост
Жените, които водят здравословен начин на живот, спазват балансиран хранителен режим, спортуват ежедневно и нямат вредни навици, също могат да имат повишен холестерол в кръвта. Причина за това са генетичните особености и наследствената предразположеност на организма. В тези случаи освен подходящата диета и спорт се назначава също и лекарствена терапия.
 
Коментари на кардиолога
– Наистина ли атеросклерозата се е „подмладила“?
– За съжаление атеросклероза може да се развие и на съвсем ранна възраст. При аутопсии на деца до 10-годишна възраст, починали от различни болести, се установява, че в кръвоносните им съдове има мазни отлагания, които предшестват атеросклеротичните тромбове. Атеросклерозата е поражение на кръвоносните съдовете, при което по стените на съдовете се образуват стесняващи ги мазни отлагания, които по-късно могат да се превърнат в тромбове, спиращи кръвопотока.
– Кой е особено предразположен към сърдечносъдови заболявания?
– Няколко са факторите, повишаващи риска. В това число има и такива, които не могат да се променят – наследственост, пол и възраст. А има и фактори на риска, които могат да се променят – повишено ниво на холестерол в кръвта, артериална хипертония и тютюнопушене.
– От какво се повишава нивото на холестерола в кръвта?
– Повишава се не само от съдържащия се в храните, които консумираме, холестерол, но и от дела и качеството на мазнините в храната. Мазнините, които поглъщаме, се делят на наситени (в кравето масло, мазните меса, високомаслените млечни продукти) и ненаситени (в растителните масла като зехтин, соево олио, рапично олио и в рибните мазнини). Наситените мазнини, които постъпват в организма с храната, трябва да съставляват 1/3 от приема на мазнини, а ненаситените – 2/3. Можете да постигнете този баланс, ако замените кравето масло с растителни мазнини или със заместители на маслото. На вкус те се доближават да него, но се произвеждат от растителни мазнини по технология, която не нарушава структурата на полезните мастни киселини. Но и при строго ограничаване от мазнини можете да понижите холестерола с не повече от 5–10%. Холестеролът всъщност е вещество, необходимо на човешкия организъм. Той влиза в състава на клетъчната мембрана. От него се синтезират хормоните (в това число и половите). Но повишеното съдържание на холестерол в кръвта (особено на лошия) способства развитието на сърдечносъдови заболявания.
– Възможно ли е с помощта на диети да се понижи нивото на холестерола в организма?
– Да, някои растения съдържат станол, който, попаднал в стомаха, ограничава абсорбирането на холестерола и благоприятства по-бързото ми елиминиране от организма. Станолът е природен компонент, съдържащ се в неголеми количества предимно в зърнените култури. Затова във Финландия е разработена технология, позволяваща да се отделя станол от растенията и с него да се обогатяват храните. Повече от 40 експериментални клинични изследвания показват, че при потребление на продукти, обогатени с растителен станол (от 1,6 до 2,5 г прием на ден), нивото на холестерола намалява с 10–15%, което от своя страна намалява риска от сърдечносъдови заболявания на 20–50%!