ПРАВИЛА ЗА ЗИМНА ХУБОСТ

Правила за зимна хубост
февруари, 2010 г.
Зимата не е само снежнобяла приказка. Тя е и тежко изпитание за кожата. Но ако полагате правилни грижи за нея през този суров сезон, можете да избегнете евентуални проблеми.
© Lev Olkha – 123rf.com
Ако ви се прииска да се стоплите и да релаксирате в топлата вана, във водата вместо соли или пяна прибавете етерични масла, които ще предпазят кожата ви от изсушаване
през зимата.
През зимните месеци стресът, депресията и лошото настроение може да застигнат всекиго. И това е напълно обяснимо.
Режещият студ, снегът и пронизващият вятър са причина за премръзнали ръце, уморена, лющеща се и суха кожа и изтощена коса.
Коя жена би била щастлива с подобна външност?! Да обичат зимата при тези обстоятелства, могат само най-отчаяните оптимистки. Но не бързайте да се сърдите на зимата. Ако се научите да се грижите правилно за кожата си през този суров сезон, ще можете да се радвате на зимните прелести – дори да не сте заклети скиори.
Време е за сън
През дългите зимни месеци ни мъчи състояние на сънливост. Сутрин не можем да се отлепим от леглото, постоянно се прозяваме. Причина за това е дефицитът от кислород в студения зимен въздух. В резултат на което организмът ни не е в активна форма.
Дори и да спим по осем часа нощем, ние често се чувстваме разбити от умора. Според мнения на лекари сомнолози причината за това е, че през зимата нашият биологичен часовник е настроен на по-ранно заспиване, но ние не съобразяваме с това вече установения си дневен режим.
Решението е да си лягаме по-рано. Дори и да сте заклета сова, постарайте се да си лягате поне половин час по-рано. А също следете температурата на въздуха в стаята ви да не надхвърля 18 °С.
Не забравяйте, че по време на сън организмът се възстановява активно. Неслучайно много велики актриси, които изглеждат удивително и на 55-, и на 60-, и на 70-годишна възраст, като тайна за дълговечната си младост изтъкват съня. За какво им е да лъжат?!
 

© Jiri Miklo – 123rf.com

Нощният крем
И, разбира се, не забравяйте основното козметично средство за възстановяване на кожата на лицето през нощта – нощния крем. Нанасяйте го минимум 1 час преди „срещата“ с одеялото и възглавницата. Поради няколко причини. Най-очевидната е, че кремът ще остане на възглавницата, а тя няма нужда от такова подхранване. Освен това той няма да има достатъчно време да „работи“ активно. Кожата ни е най-възприемчива към ухажване и козметични грижи в краткия период от 22.00 до 0.00 ч. А овлажняващите кремове, нанесени непосредствено преди заспиване, могат само да предизвикат отоци.
 
Регенерационните процеси в клетките на кожата протичат най-интензивно именно през нощта, докато спим. Затова не жалете време за сън. Това е най-успешният начин за възстановяване не само на самочувствието и настроението, но и за поддържане на красотата на кожата ви.
Промяна на навиците
През зимата, освен да преразгледате дневния си режим, като установите правилни часове за съня, следва да промените и навиците си. Суровото време налага свои правила. През зимата обикновено от студа навън ние влизаме директно в добре затоплените и с изсушен въздух помещения на дома или офиса. На кожата на лицето, която само допреди минута се е борела със студа, сега изведнъж пък є се налага да се защитава от топлината. Тази адаптация невинаги протича успешно.
Често в резултат от неуспешната адаптация кожата започва да се лющи или да образува леки отоци. През този сезон шапките, шаловете, поло яките, които са в постоянно съприкосновение с кожата, също могат да предизвикат раздразнения.
През зимата кожата постоянно е подложена на стрес, а това ускорява разрушителните процеси в нея и води до поява на видими признаци на стареене. Именно по тази причина е необходимо да се отнасяте към себе си с повишено внимание и нежност.
 Не само през лятото, но и през студените месеци се налага да пазите кожата от слънчевата радиация.
 За целта всеки ден нанасяйте защитен овлажняващ крем и нощен противовъзпалителен регенериращ крем.
 В студено време, 20–30 мин преди да излезете на улицата, нанесете на чувствителната кожа плътен слой защитен крем. Така ще защитите лицето от обветрянето и ще го спасите от раздразненията, провокирани от студа.
 Малко количество пудра също ще предпази кожата от студа.
 Изборът на почистващи козметични средства за лице през зимата зависи от типа кожа. Почистването през този период трябва да е меко, а почистващите средства трябва да съдържат овлажняващ компонент. Лосионите на спиртна основа не са препоръчителни през този сезон. За сухата и нормалната кожа тоалетното мляко е идеалният избор. А за мазната – тоникът без съдържание на спирт.
При всяко измиване на лицето ние отделяме защитния слой, необходим за задържане на влагата в кожата.
 
Ако имате чувствителна кожа
се постарайте да избягвате козметичните препарати на водна основа и ги заменете с кремове и серуми, съдържащи овлажняващи масла. А ако студовете навън са прерязващи, то по-добре сутрин въобще да не миете лицето си, а да го минете с памучен тампон, напоен с тоалетно мляко.
 
Деликатна зона
Студът и вятърът изсушават кожата по-драстично дори и от най-палещото слънце. Пазете най-уязвимите зони на лицето – устните и зоната около очите. Особено ако обичате да прекарвате свободното си време на открито (в планината на ски например). Тъй като кожата в тези участъци е много тънка и податлива към външни дразнения, не забравяйте да нанесете подхранващ крем по околоочния контур и балсам на устните. Те ще защитят кожата ви от студа и вятъра и ще съхранят красотата им. Напуканите устни са много непривлекателни.
Макар че зимното слънце не грее интензивно, ултравиолетовите излъчвания проникват в кожата не по-малко, отколкото през юли. Затова трябва да преодолеете стереотипната си представа за това, че слънцезащитните средства са ни необходими само през лятото.
Не излизайте навън, без предварително да сте нанесли на лицето си крем или тонално средство със съдържание на SPF 15 минимум.
На помощ в борбата със зачервяванията, лющенето и сухотата на кожата ще ви се притекат подхранващите маски за лице. Препоръчително е да ги прилагате 1–2 пъти седмично. Те подхранват и овлажняват сухата и лишена от енергия кожа на лицето в дълбочина.

© zoomteam – 123rf.com

Да се погрижим за тялото
През зимата кожата на тялото не се чувства много по-добре от кожата на лицето. Тя се задъхва и съхне под топлите дрехи и изпитва недостиг на ултравиолет.
През зимата не се препоръчва да взимате много гореща вана. Продължителните водни процедури лишават кожата от естествени мазнини и я изсушават.
Затова най-добре е процедурата да е кратка, а водата – с температура на тялото, 36–37 градуса.
Но ако все пак ви се прииска да се стоплите и да релаксирате в гореща вана, във водата вместо соли или пяна прибавете етерични масла, които ще предпазят кожата ви от изсушаване. За да елиминирате слоя мъртви рогови клетки от повърхността на кожата, използвайте скрабове. Притежателките на чувствителна кожа обаче не трябва да използват тези продукти ежедневно. За истинските ценители на релакса препоръчваме вана с розови цветчета, които съдържат невероятно полезно розово масло. След водните процедури не забравяйте да нанесете подхранващ крем за тяло, лосион или масло за тяло. Няколко минути останете без дрехи, така кожата на тялото оптимално ще попие козметичния препарат. 
 
И косата
От повишено внимание, грижа и защита се нуждае и косата. През зимата избягвайте да я боядисвате често. Тоест не я подлагайте на химически процедури. Така ще избегнете прекомерното є изсушаване и нездравия є вид. Ако все пак продължавате да боядисвате косата си и през зимата, не забравяйте да я подхранвате с балсам при всяко миене и с маски два пъти седмично.
 
И разбира се, екипирайте се като за зимата – шалът и шапката са задължителни. Същото се отнася и за ръкавиците. Не ги сваляйте дори когато шофирате. Преди да излезете навън, нанесете на ръцете си хидратиращ крем, който ще пази кожата им от изсушаване.
Не пропускайте и нощната грижа – преди лягане поглезете ръцете си с обилно количество подхранващ крем, сложете си специални памучни ръкавици и спете с тях. На сутринта ще се изненадате от резултата! Приятно, разбира се.