Право на глас

ноември, 2013 г.
© nyul / www.123rf.com

Не харесвате собствения си глас? Околните не ви чуват, когато говорите? Безпокоят ви главоболие и астма? Чувствате се отпаднали? Тези и други проблеми биха могли да бъдат решени с помощта на вокалотерапията.

Думата vox в превод от латински означава „глас“. В по-широк смисъл терминът „вокалотерапия“ се разбира като лечение с глас, при това със собствения глас. В по-конкретен (и научен) смисъл това е
терапия чрез пеене
От терапевтична гледна точка природният човешки глас е по-съвършен от музикален инструмент. А по-подходящ инструмент за лечение от собствения ни глас не съществува. Как действа това достъпно и ефективно „лекарство“?
Когато човек говори или пее, от 60 до 85% (според различни мнения) от звука „поглъщат“ вътрешните му органи и едва 15–40% „излизат“ навън, в околната среда. Ето защо човешкият организъм се влияе толкова много от звуковата „храна“, която му предлагаме. Нещо повече – всеки орган в човешкото тяло има нещо като свой глас. „Звученето“ (или по-скоро вибрирането) на болните органи се различава от това на здравите. Собственият ни глас, и по-специално правилното пеене, в чиято основа стои правилното дишане, може да пренастрои „болното“ звучене на „здраво“. Всичко това се случва под формата на чудодеен
масаж на
вътрешните органи
Човешкият глас вибрира винаги, когато звучи – и при пеене, и при говорене, и при шепот. Диапазонът на звученето му е от 64 до 1300 GHz, като в разговор ние използваме едва една десета от вокалния си потенциал. Певците владеят особена техника, която усилва резонанса на гласа и повишава въздействието му върху собствения им организъм и върху околните. Те са в състояние да активизират в максимална степен резонансните способности на гласовия си апарат, за да получат максимален акустичен ефект – сила и красота на звука при минимално напрежение на гърлото и гласните струни.
Да се запишете на курс по пеене не е като да искате да победите в X Factor. Няколко музикални урока обаче ще ви научат да пеете по-красиво (прецизно) любимите си песни, а и да се възползвате от оздравителната енергия на вибрациите на своя глас. Вокалните занимания ни учат и да управляваме своето „звучене“. Гласът е отражение не само на мислите и чувствата ни, но и на ограниченията ни. Съществува директна връзка между него и начина, по който се чувстваме. Когато говорите свободно, изразявайки без задръжки онова, което мислите и чувствате, гласът предава мислите ви без вътрешно напрежение. Когато сте неуверени в себе си и в това, което казвате, гласът ви става скован и безличен. Неслучайно голяма част от хората, които се обръщат към вокални специалисти,
не харесват гласа си
защото е прекалено слаб, тънък, монотонен, околните не го чуват и те често трябва да повтарят онова, което са казали. Понякога това пречи да направим кариера, при това не кариера на диктори, радиоводещи или говорители в телевизията, а всякаква, защото почти всяка професия е свързана с комуникация.
Да не забравяме обаче, че има и хора, които се оплакват от прекалено рязък и силен глас. В такива случаи околните, вместо да ги слушат, излизат от стаята или многократно произнасят „По-тихо!“, защото им се струва, че говорещият им се кара и е агресивен.
Проблемите, свързани с качеството на гласа, не са маловажни. Ние първо чуваме гласа на човека, а после онова, което той казва. И ако звученето на гласа му предизвиква у нас отрицателни емоции, то и съдържанието на казаното от него може да ни се стори неприятно. Експерименти сочат, че когато един лектор има „добре поставен глас“, както се казва на професионален жаргон, аудиторията го слуша внимателно и му вярва повече. За разлика от случаите, в които човекът поднася действително много ценна информация, но под формата на… мрънкане.
Гласът е основно средство за комуникация и понякога ни информира повече за притежателя си, отколкото думите, които самият той произнася. Тембърът на гласа предава емоция и при достатъчно внимание бихме могли да уловим фалша дори и в най-красивата фраза, да различим ласкателството, гнева, страха, неувереността и искрената радост.
Уроците по пеене винаги започват с дихателни упражнения. Гласовите ни връзки „звучат“ по време на
издишване и изкуството на пеенето

е невъзможно без правилно дълбоко дишане, което пък е важен фактор за здравословен начин на живот. Пеенето под ръководството на умел наставник е една от най-добрите дихателни гимнастики, измислени от човечеството. В този процес се тренират мускулите на гръдния кош, диафрагмата, горната коремна преса, усилва се вентилацията на белите дробове и се увеличава капацитетът им. Всичко това в крайна сметка осигурява богато снабдяване с кислород на всички органи и тъкани, както и… релакс. Правилното дишане ни отпуска. Напрежението в тялото ни си отива с издишванията ни. Затова качественият урок по пеене може да премахне стреса не по-зле от един сеанс по йога. А ако сте забелязали, освен специалните дихателни упражнения, част от заниманията във всяко студио по йога е пеенето на мантри, което не е случайно.
Коремното дишане
освен че е препоръчвано от вокалните педагози за постигане на по-звучен глас, е и физиологически най-правилното. То активизира енергийните центрове на организма и въздейства благотворно върху всички органи, включително и върху жлезите с вътрешна секреция. Така че когато радвате себе си и близките си хора със своите певчески изпълнения, вие всъщност осъществявате своеобразна оздравителна програма.
Правилното дишане при пеене помага да увеличите обема на белите си дробове, да се предпазите от заболявания на бронхите, да облекчите синузита си (в случай че го имате), да заздравите ларинкса и сърцето и да повишите общия си тонус.
Адептите на вокалотерапията смятат, че най-оздравителното средство не е изпълнението на някаква определена песен, а импровизацията – свободното избиране на звуци, които по някаква причина са ви по-приятни, отколкото останалите. Смята се, че при използването на тази методика човек интуитивно произвежда онези вибрации, които тонизират именно тези органи, които са най-нуждаещи се. Вокалотерапията се използва по целия свят за профилактика и лечение не само на физически, но и на психически заболявания – неврози, фобии, депресии (особено ако са съпроводени със заболявания на дихателните пътища), бронхиална астма, главоболие. На всичко отгоре пеенето е
полезно и за бъдещите майки
То помага на бебето да се появи на бял свят по-силно и по-спокойно. Все още има племена, които спазват обичая да пеят по време на раждане. Специалните хорови песни, които се изпълняват от родилката и нейните близки, отслабват родилните болки и изцяло облекчават процеса на раждане. Има абсолютно рационално зрънце в това, което ви разказваме, защото учените са доказали, че крясъците и стоновете действат като анестезия, и неслучайно ние ги издаваме инстинктивно, когато нещо ни боли. И не само това, но вибрациите на виковете ни стимулират производството на ендорфини, които, както е добре известно, усилват усещането ни за удоволствие.