ПРАЗНИЦИ БЕЗ ПОСЛЕДИЦИ

Празници без последици
Какво мислят специалистите за връзката между алкохола и жените
 

декември, 2011 г.

 
© Dean Bertoncelj | Dreamstime.com
 
Повечето от нас не могат да си представят празниците без алкохол. И обикновено се учудват, когато разберат колко наистина са изпили. Най-силната мотивация за контролиране на изпитото количество при жените е знанието, че съществува широк спектър от заболявания заради прекаляване със спиртни напитки – от невроза до безплодие.
Мнението на психиатъра
Чувството на еуфория в състояние на алкохолно опиянение зависи от психическото състояние в момента. От една страна, алкохолът ни помага да се отпуснем и на първо време притъпява нервността и агресията ни. Ето защо склонните към раздразнителност дами обичат да си пийват, за „да повдигнат настроението си“. Но когато се злоупотребява с алкохол, дори и за „лечебни цели“, в някакъв момент еуфорията прераства в депресия. А това подтиква отново и отново да подобрявате настроението си с помощта на алкохола. Омагьосан кръг…
Хората, които изпиват умерено количество (2–3 пъти седмично по чаша вино), се чувстват много по-добре от онези, които пият всеки ден. Ако всеки ден пиете, за да се избавите от стреса, в някакъв момент (този момент настъпва неусетно!) вие вече сте алкохолици. И имате сериозен проблем с алкохола, колкото и да го отричате. Особено ако вечер не можете да заспите без няколко чашки вино. Това вече е признак за физическа зависимост.
Мнението на кардиолога
Най-разпространените нещастни случаи в състояние на алкохолно опиянение са травми в резултат на падане, инфаркти и инсулти. Сърдечната аритмия е много честа констатация при пациенти, прекалили с алкохола.
На женския организъм алкохолът действа по-силно от на мъжкия. Защото при жените процентът на мазнини е по-голям, отколкото при мъжете, а алкохолът се разтваря само във вода, но не и в мазнина. Също така в женския организъм ферментите, които преработват алкохола, са по-малко. Затова жените се напиват много по-бързо от мъжете.
Мнението на онколога
Редовната употреба на алкохол повишава риска от ракови заболявания и няма никакви безопасни норми, особено ако става дума за рак на гърдата при жените. Ако в допълнение и пушите, това пък повишава риска от рак на хранопровода и дихателните пътища. Вярно е, че ако си пийвате редовно, но не по-често от 2 пъти седмично, рискът не е чак толкова висок.
Има няколко механизма, които алкохолът „включва“ при жените. Първо, етанолът влияе на хормоналната система, благоприятствайки отделянето на по-голямо количество естроген, а рискът от появата на ракови клетки, особено в млечните жлези, се увеличава именно за сметка на излишъка на естроген. Второ, вследствие на употребата на алкохол се отделя оцетен алдехид, който, освен че води до махмурлук, се явява и канцероген, който може да промени човешката ДНК. А измененията в ДНК са една от най-разпространените причини за ракови заболявания.
Мнението на гастроентеролога
Ако пиете само по празници, не ви заплашва цироза на черния дроб. И разпространената теория, че ако човек започне да пие много на 18-годишна възраст, то на 20-годишна възраст той вече ще има сериозни проблеми с черния дроб, е погрешна. Практиката показва, че повечето хора, на които им поставят диагнозата цироза, са пиели всеки божи ден в продължение поне на 20 години, и то в огромни количества. Но даже и при тях прогнозите не са толкова мрачни – в момента, в който престанат да пият, черният им дроб започва да се самовъзстановява.
Черният ви дроб по-лесно ще се справи с обема работа, ако вие не пиете всеки ден, затова му давайте време да се възстановява. Лекарите твърдят, че жените не бива да пият по-често от 2–3 пъти седмично.
Съществува мнение, че дамите, които предпочитат да пият само вино, са по-здрави от онези, които пият концентрати. Това може и да е така, но зависи дали избирате качествено вино. И в този случай става дума по-скоро за мезетата, които се приемат с виното (те обикновено са салати и въобще по-здравословна храна), в сравнение с мезетата, които се приемат с концентратите (чипсове, ядки, мазни колбаси). Втората комбинация, естествено, нанася повече вреди на организма.
Жените са по-предразположени към заболявания на черния дроб. Сигурно защото в женския организъм по-голям процент от масата на тялото се пада на мазнините. И когато в стомаха се натрупат алкохолни токсини, само малка част от тях успява да се разтвори. Черният дроб е програмиран да успява да елиминира токсините, но в резултат от изследвания стана ясно, че алдехидът, образуващ се в процеса на разпада на етанола, отслабва чревните стени и по тази причина по-голямо количество токсини попада в кръвта.
Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да почивате от алкохола поне 3–4 дни в седмицата, а по-добре – още по-често! Само в този случай може да се каже, че алкохолът е здравословен.
 
Да измерим махмурлука
► Не сте яли нищо, преди да пиете алкохол, или пък нямате навика да ядете, докато пиете. Отсъствието на храна в организма, съдържаща белтъчини и въглехидрати, подпомага по-бързото проникване на алкохола в кръвта.
► Изпили сте повече от 3 чаши. Превишили сте лимита.
► Смесвали сте напитки. Помнете, че смесването на различни по сила напитки в каквато и да било последователност не е желателно.
► Пиете болкоуспокояващи заради силно главоболие. Това може да провокира появата на киселини, освен това съчетанието на аналгетици с продуктите на разпад на алкохола излишно натоварва черния дроб.
► Изпили сте много вода и безалкохолни напитки. Това е правилно решение, по този начин сте намалили концентрацията на алкохол в кръвта.
► Правили сте големи почивки между първата, втората и евентуално третата чаша. Това помага на организма последователно да преработи алкохола (в идеалния случай за 1 единица му трябват около 30 мин).