„ПРАЗНИЧНИ“ БОЛЕСТИ

„Празнични“ болести
 
декември, 2009 г.
 
  
Досещате ли се какво се крие зад този оксиморон (свързване на логически изключващи се, противоположни думи)? Статистиката без колебание посочва, че в периода на коледните и новогодишните празници спешните кабинети и кабинетите на „Бърза помощ“ се посещават 2–3 пъти по-често от обикновено. Основно по повод на хранителни и алкохолни отравяния, както и заради сърдечни пристъпи.
 
За причината сигурно също се досещате – извънредното, макар и радостно вълнение, свързано с подготовката и организацията на празниците, както и преяждането с мазни и тежки за храносмилане храни. И всичко това, полято с обилно количество алкохол.
Затова не е чудно, че на финала на коледно-новогодишния маратон не сме в добра здравословна форма. И ни се налага да си платим за веселбата.
Някои се възстановяват в домашни условия, но на други им се налага да потърсят лекарска помощ и болнично лечение.  
 
ПРАЗНИК НА СТОМАХА
По време на коледните и новогодишните празници процентът на обостряния на стомашните заболявания бие всички рекорди.
 
Основната причина
е неразумното хранене. Не забравяйте, че то утежнява не само работата на стомаха, но и на черния дроб.
В резултат на празнично преяждане може да настъпят обостряне или развитие на редица хронични заболявания, в това число и на такива, за съществуването на които дори не сте подозирали: гастрит и язва, холецистит (възпаление на жлъчния мехур), хепатит, панкреатит (остро възпаление на панкреатичната жлеза) и т. н.
 
Какво да правите
Основно правило е „Не преяждайте!“. Празникът си е празник, но мислете и за здравето си.
Преди да седнете на масата (например половин час по рано), можете да приемате таблетки, които подобряват храносмилането и предотвратяват метеоризма (натрупването на газове в стомаха) и получаването на киселини. Съветваме ви да прибягвате до тези медикаменти обаче само в екстремни случаи, защото с течение на времето храносмилателният тракт привиква към тях и те вече не му действат.
Много е важно от какви продукти е приготвена храната. Откажете се от традиционните мазни тежки храни по Коледа. По-добре отрупайте масата с повече салати, подправени с натурално цедено кисело мляко или обезмаслена сметана, сок от лимон/лайм и зелени подправки.
 
Тревожни симптоми
Всеки неприятен симптом след ставане от празничната трапеза е предизвикан или от определен хранителен продукт, или от съчетанието между определени хранителни продукти.
 ГОРЧИВИЯТ ВКУС В УСТАТА е много вероятно да сигнализира за претоварване на жлъчния мехур. Което от своя страна означава, че сте прекалили с мазната храна.
 ПОДУВАНЕТО НА СТОМАХА може да бъде предизвикано от похапването на повече сладкиши, приготвени с тежки маслени кремове, тестени храни, а също и от зеле и бобови растения.
 ТЕЖЕСТтА В СТОМАХА обикновено е свидетелство за банално преяждане.
 НАРУШЕНИЯТА В ХРАНОСМИЛАНЕТО са следствие от завишена консумация на мазно свинско месо, пушени колбаси или пък на трудносмилаеми храни.
 КИСЕЛИНИТЕ, ОРИГВАНЕТО И БОЛКИТЕ В СТОМАХА са сигнали, че обилно сте полели мазната и въглехидратната храна с газирани напитки.
 
Празничното преяждане може да провокира проблеми с храносмилането дори и при хора, които не са предразположени към такива заболявания. Как да избегнете усложненията?
 
Съветите на гастроентеролога
1. Вместо тежко мазно месо сервирайте на масата печена на скара риба. Гответе в умерени количества. Включете в менюто много салати и зеленчуци – те неутрализират мазнините и подпомагат процеса на храносмилане и усвояване на храната.
2. Ако празникът е минал тежко, планирайте 2–3 разтоварващи дни след него. Диетата след празника е много важна не само за хората със заболявания на стомаха и на черния дроб, но и за тези, които са здрави. Обезателно включете в менюто си млечни нискомаслени продукти – извара, кисело мляко. Пийте чай от шипки и всякакви билкови чайове. Благотворния ефект на тази лечебна диета ще усетите след едно денонощие.
3. Старайте се да ядете по малко. Ако все пак не сте се сдържали и сте прекалили с храната, трябва да имате подръка ферментни препарати (мезим, креон, панзинорм). Изпийте ги веднага след преяждането, а не на следващия ден.
4. Ако възникнат болки или спазми в стомаха, можете да вземете 1–2 таблетки но-шпа. На следващия ден пийте много течности и яжте само леки храни.
5. Ограничете алкохола. Освен това следете и за неговото качество – некачественият в много случаи е опасен заради токсични примеси. За тези, които страдат от чернодробни заболявания, алкохолът е противопоказан, без значение на качеството и количеството му.
6. Ако възникне обостряне на заболяването, важно е веднага да започнете лечение с обичайните спазмолитици и киселинноснижаващи средства, без да чакате да се влоши състоянието ви. При необходимост потърсете лекарска помощ.
Ние не ви призоваваме към аскетизъм и отказване от празничните тържества, но е много важно да подчините храненето на празничната трапеза на принципа на умереността.
 
СИНДРОМЪТ МАХМУРЛУК
Че алкохолът е коварен, знаят всички, но по време на празници бдителността на много от нас се притъпява.
По статистика обажданията в „Бърза помощ“ по повод на алкохолни отравяния нарастват двойно около Коледа и Нова година. Повечето от оплакванията са „Пих и ми стана лошо“.
 
Основната причина
Махмурлукът, тоест състоянието на разграждането на алкохола в организма, чиято степен на тежест зависи от: а) количеството изпит алкохол; б) наличието на съпътстващи заболявания.
Ако страдате от панкреатит, гастрит или язвена болест, то след преяждане с мазни и тежки храни, комбинирани с голямо количество спиртни напитки, обострянето на хроничните заболявания е неизбежно.
 
Какво да правите
По отношение на препиването трябва да отбележим, че ако нямате склонност към алкохолизъм, сериозни последствия за здравето ви не е задължително да възникнат. В най-лошия случай при прекалена употреба на алкохол е възможно на сутринта да усетите симптоми на алкохолно отравяне. Признаците са неприятно усещане при вида на алкохолна напитка и позиви за повръщане. В този случай на леко алкохолно отравяне (махмурлукът е нещо по-тежко) помагат приемът на активен въглен и изпиването на голямо количество течности – чай с лимон, минерална негазирана вода. Както също и сънят.
Изключете от менюто си мазната храна, за да не подразните и без това натоварения черен дроб и панкреаса.
За тези, които пият рядко и тежко понасят алкохола, е препоръчително да не смесват различни видове алкохол.
А как да постъпите, ако някой от близките ви е изпил голямо количество алкохол и се е почувствал много зле?
 
Съветите на Чичо Доктор
1. Повикайте „Бърза помощ“. Лекарят ще прецени състоянието на пациента. Лекува се стационарно с промивки на стомаха, вливане на глюкоза и прием на седативни (успокоителни) препарати. Ако отровеният с алкохол е загубил съзнание, повръща, диша на пресекулки и зениците му са стеснени или напротив – силно разширени, до пристигането на „Бърза помощ“ се опитайте да го върнете в съзнание, като разтривате с длани слепоочията му.
Ако дойде на себе си, промийте стомаха му по „ресторантския“ метод – дайте му да изпие 2–3 л студена вода (на чаши), която неминуемо ще предизвика повръщане. След това му дайте много сладък топъл чай. 
2. Разнообразните средства против махмурлук не се водят лекарства. В организма по време на махмурлук протичат метаболитни промени, които е невъзможно да се неутрализират с приема на една-две или дори десет таблетки средства против махмурлук.
3. Никога не пийте на гладно. Не смесвайте концентрат с газирана вода. По-добре пийте плодови сокове (портокалов, ябълков), защото съдържащата се в тях плодова захар помага за разграждане на алкохола. И избягвайте коктейлите – смесените алкохолни напитки „влизат“ леко и неусетно, но понеже съдържат много химикали и захар, проникват в организма мълниеносно и затрудняват работата на черния дроб. 
4. Можете да избегнете напиването, ако предварително изядете месно или рибно предястие.
5. Парченце краве масло или лъжичка олио преди употребата на алкохол ще ви помогнат да се предпазите от бързо опиянение.
6. Ако по време на алкохолната интоксикация се появи усещане за безпокойство и тревога, приемете 30–40 капки валерианови капки.
7. Силната жажда, която съпровожда махмурлука, се обяснява с това, че алкохолът е нарушил нормалния водно-солеви баланс в организма. Полезно е да пиете алкална минерална вода – не по-малко от 1,5–2 л. Минералната вода можете да смесите с лимонов сок – витамин С действа отрезвяващо.
8. По време на празничната вечеря спазвайте няколко прости правила: пийте, без да бързате, на малки глътки и с дълги прекъсвания между глътките. И пушете колкото се може по-малко. Пушенето по време на консумация на алкохол води до тежък махмурлук.
 
„ПРАЗНИЧНО“ СЪРЦЕ
Ежегодно по време на декемврийските празници много хора постъпват в болница с обострени сърдечни заболявания. Състоянието, известно като „празнично“ сърце, е предизвикано от прекалена консумация на храни и алкохолни напитки. Като изключим красивото название, симптомите далеч на са толкова празнични. Пациенти с такива разстройства са в рискова група, често по време на празник изпадат в хипертонични кризи.
 
Основната причина
Всеки празник е малко или много емоционално напрежение. Много дами в предпразнична суета са готови да извършват подвизи, например да разместят мебелите у дома и да домъкнат супертежки торби от магазина. Дори приятните вълнения по повод на коледните покупки и подаръците или около организацията на семейните пътувания могат да се превърнат в детонатор на сърдечен „взрив“.
Не си мислете, че сърдечните проблеми засягат само хората в напреднала възраст. Аритмията, болките в сърдечната област, повишеното кръвно налягане могат да бъдат проблем и за много млади хора. Често пъти те не обръщат внимание на показателни симптоми като главоболие, стягане в областта на сърцето, тъмни кръгове под очите.
 
Какво да правите
Хората, страдащи от сърдечносъдови нарушения, трябва да са особено внимателни по време на празниците. Важно е да не забравяте, че в организма всичко е взаимносвързано. В това число и храната, която консумирате, влияе директно на работата на сърцето. Например газообразуващите продукти раздуват стомашно-чревния тракт, който пък от своя страна притиска сърцето и белите дробове, а това усилва симптоматиката при тези, които страдат от сърдечносъдови заболявания.
Затова за предпочитане е празничните блюда да изключват майонезата. Ако имате проблеми със сърдечносъдовата система, по-добре е да подправяте салатите си с растително олио. Препоръчва се също да изключите от менюто си пърженото месо, свинското и пушените колбаси. Заместете ги със задушена или печена риба или с телешко. На страдащите от сърдечносъдови заболявания не се препоръчват и плодове и зеленчуци, съдържащи скорбяла, като банани и картофи. А допустимото количество алкохол за тях е 140 мл сухо червено вино или 50 мл концентрат.
 
Съветите на кардиолога
1. Не са преуморявайте по време на празника. И не се захващайте с няколко неща едновременно. Оставяйте си време за почивка.
2. Ограничете количеството на консумираната сол. Излишъците от сол в организма нарушават водно-солевия баланс, което може да предизвика повишено артериално налягане, обостряне на сърдечната недостатъчност и даже да доведе до инсулт.
3. Не преяждайте. Ако контролирате храненето си, ще предпазите сърцето си от натоварване.
4. Избягвайте храни, съдържащи животински мазнини – те влошават състоянието на кръвоносните съдове.
5. Научете са де се справяте със стреса, който обикновено съпътства предпразничното и празничното суетене. Излишното напрежение, разочарованието или раздразнението само ще влошат състоянието ви. Постарайте се да редувате състоянията на напрежение с разпускане и моменти, които ще ви заредят с положителни емоции и ще повдигнат настроението ви.
 
Сърдечна „бърза помощ“
 ПРИ АРИТМИЯ е необходимо да осигурите на болния спокойствие. Сложете го да легне и му осигурите приток на свеж въздух. Нека поеме дълбоко въздух, да задържи дъха си за няколко секунди и да изпусне въздуха шумно. Понякога това успокоява пристъпа на аритмия.
 ПРИ БОЛКИ В ОБЛАСТТА НА СЪРЦЕТО Притиснете точката „бърза помощ“, която се намира в десния долен ъгъл на плочката на нокътя на малкия пръст на лявата ръка. При сърдечна недостатъчност тази точка е особено чувствителна. Натиснете и задръжте в продължение на 2–3 мин. Това действие може да замени действието на таблетка валидол.
 ПРИ СТЕНОКАРДИЯ помага таблетка нитроглицерин под езика. При липса на ефект давайте на пострадалия по 1 таблетка нитроглицерин на всеки 3–5 мин. Ако болката не отмине след 4–5 таблетки, извикайте „Бърза помощ“.
 
За 1 час в човешкия организъм
се разгражда 0,1 мл спирт на 1 кг тегло.
И за да дойдете на себе си, след празник с препиване ви е нужен почти един цял ден.
Хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, трябва да бъдат двойно по-внимателни към своето здраве, когато седнат на празничната трапеза.