ПРЕВЪРНИ ЛЮБИМИЯ В ДОБЪР БАЩА

© Jozef Polc / www.123rf.com
 
Мъжете и жените възпитават децата по различен начин. Понеже не можем да променим този факт, разумното решение е да оценим приноса на всеки един пол във възпитанието и от дефект (според нас!) да го превърнем в ефект.
Как да помогнете на съпруга си да установи близки отношения с децата.

 


1. Бракът е на първо място
Отношенията мъж – жена трябва да са над отношенията родител – дете. Разбира се, тук не става дума за моментите на крайна опасност: ако в къщата избухне пожар, всеки баща и всяка майка ще се хвърлят първо да спасяват детето/децата. Но иначе прекарвайте повече време само със съпруга си (дааа – без детето/децата!). Това носи ползи и на детето/децата.
 
2. „Оградете“ семейството си
Установете граница между вашето и другите семейства. Ако роднините искат да ви помагат, това в никакъв случай не трябва да нарушава хармонията на вашия семеен живот. Когато сте вкъщи, оставяйте съпруга си да прекарва повече време с детето насаме. Това ще му даде възможност да се научи да общува с него. А също и да разбере, че не ви е лесно, когато сте сама вкъщи с децата, а той е на работа.
 
3. Не изисквайте твърде много от мъжа си
Мъжете носят финансова отговорност пред семейството и се безпокоят дали ще могат да осигурят необходимия стандарт на живот на съпругата и децата си. Често след раждането на детето бащата е съсредоточен изцяло върху материалното обезпечаване на фамилията, което му пречи да установи близки отношения с новороденото. Вместо след работа да бърза за вкъщи и да помага за гледането на малкото същество, той остава в офиса след работно време и се нагърбва с допълнителна работа. Всъщност мъжът прави това, което искрено смята за свое задължение. Просто неговата представа за ролята на бащата се отличава от вашата. Всички знаем, че щастието не е в парите, но в динамичния потребителски свят, в който живеем, това бързо се забравя. Ако вярвате, че семейството е вашето щастие, можете, макар и частично, да намалите стреса по отношение на печеленето на пари. Обсъдете със съпруга си вашата представа за живота. Може би ще намерите начин да живеете по-пестеливо.
Някои разходи могат да почакат, ако без тях мама и тате могат да прекарват повече време заедно с малчугана. И помнете, че качеството на живот не се определя само от паричните разходи! Ако искате съпругът ви да си седи повече вкъщи, защо не се откажете от редовните си посещения в салона за масажи. А може би сте готови да тръгнете на работа след изтичане на майчинството, за да имате и вие принос в семейния бюджет?!
 
4. Бащата също има чувство за вина
Говори се, че работещата майка изпитва чувство за вина, че не посвещава цялото си време на детето. Бащите изпитват подобни чувства. На тях също им е тежко да ходят на работа, когато знаят, че детето им е с висока температура например. И се чувстват виновни, когато пропускат значими за малчугана събития (например прохождане, проговаряне и т.н.). Затова не съдете строго своя съпруг, когато закъснее за пореден път вечер, защото е бил възпрепятстван на работа.
 
5. Най-добрият баща
Как съпругът възприема своето бащинство, зависи много от ролята, която е изиграл (или не е изиграл) в живота му неговият баща. Това не означава, че ако вашият съпруг е имал негативен опит от общуването с баща си, непременно ще го повтори при общуването със своето дете. Може да се случи и точно обратното. Мъжете, които въпреки негативния опит с бащата в детството си, се стараят да бъдат грижовни бащи, заслужават уважение. Ако вашият съпруг има подобен опит, подкрепяйте го. И помнете, че на него му е много трудно, защото той не знае как да се държи с детето, как да му говори.
Поощрявайте опитите му да се сближи с малкия човек и да се грижи за него. Дори да прави грешки. Вашата задача е да го поощрявате. Ето как:
► Благодарете му за това, че се грижи за детето: „Благодаря ти, че вчера помогна на Иво да си напише домашното по алгебра и да изкара шестица“. Или: „Мила ми каза, че днес страхотно сте се забавлявали заедно. Благодаря ти, че си ме отменил“.
► Научете детето да благодари на баща си за помощта и вниманието, което родителят от мъжки пол му оказва.
► Помолете близките си да обръщат внимание на това, колко добър баща е вашият съпруг, когато отделя време и се грижи за децата.
► Когато таткото се прибира вкъщи, открито изразявайте своята радост пред децата: „Вижте, татко си дойде! Сега ще има с кого да гледате любимия си филм!“. Направете така, че детето с радост да предвкусва времето за общуване с бащата.
► Разговаряйте със съпруга си за неговото детство. Може би вие сте единственият човек, с когото той може да сподели подробности за този период от живота си. Възможно е да научите нещо, което да е много важно за вашето семейство.
 
6. Мъжете могат да се грижат за деца
Дразните се, че мъжът ви не може перфектно да следи как се облича детето, как си мие зъбите и прочее. Помислете, може би той не е имал възможност да се научи на това, особено ако от сутрин до вечер е на работа. За да усвои тези умения, ще му трябва малко време. Ако вие всеки път му се притичвате на помощ, когато трябва да направи нещо лесно, той може да си помисли, че не го допускате до детето.
Какво да направите? Нищо! Не правете списък с покупки за малкия, не му напомняйте да вземе мокри кърпи или лигавниче, когато излиза с детето на разходка в парка или на гости. Нека таткото забрави тези неща няколко пъти и после сам ще се сеща за тях. След няколко пропуска ще спре да разчита на вашата помощ и ще действа сам. Така ще престане да ви чувства като свой асистент.
Друг един повод да оставяте малчугана насаме с бащата е, че така между тях бързо ще възникне привързаност. Тази привързаност е необходима и на детето, и на бащата. Психологически изследвания доказват, че брак, в който мъжът силно е привързан към детето, значително по-рядко приключва с развод.
Ако бащата цял ден е бил на работа, навярно на детето му е домъчняло за него. Понякога децата могат да се държат лошо, ако прибралият се от работа родител не им обръща внимание.
Някои майки се безпокоят, че таткото се впуска в много активни игри с детето и след това то дълго време не може да се успокои от превъзбудата: двамата с баща си са тичали, борили са се, замеряли са се с възглавници… Когато детето поотрасне, тези домашни игри се заменят от спортни занимания. И би било прекрасно, ако бащата и децата започнат заедно да спортуват. Това е важно не само за момчетата, но и за момичетата.
И още – бащите обичат да се закачат и да се шегуват с малчуганите и започват да го правят още докато детето е съвсем малко. Това е просто един от начините да създадат връзка с наследника си. От шегите на баща си детето научава как може и как не бива да се шегува с другите, тоест кои шеги са неприемливи и кои могат да разведрят обстановката в компания.
Шумните игри вкъщи също не са просто забавление. В игрите децата се научават да преценяват силите си и да мислят за последиците от своите действия – да съобразяват как да не причиняват болка на другия.
 
7. Критикувайте по-малко
Възпитателните стандарти, установени от жените, понякога са неразбираеми за мъжете. На татковците им е трудно да отговарят на изискванията на майките. Много по-лесно за един мъж е да се откаже да направиш нещо, отколкото да го направи и после да чуе упрек и многобройни наставления и препоръки за това, как е трябвало да постъпи. Ако критикувате мъжа, когато той се грижи за детето, имайте предвид, че по този начин вие го отблъсквате и го лишавате от мотивация да полага още грижи в бъдеще. Мъжът може да отглежда детето толкова добре, колкото и жената. Задълженията в семейството могат да бъдат разпределени по различен начин в зависимост от обстоятелствата.
Родителите в семейството не изпълняват две различни функции, а взаимно се допълват в общото дело – възпитанието на децата.
 

(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК