Пълнена коледна тиква на фурна

Преглътни със Сандра Алексиева
декември, 2013 г.
В къщата на Бела гастролира с апетитни снимки и рецепти кулинарният сайт www.1001recepti.com. Понякога дори не е нужно да готвите или ядете, за да преглътнете блажено. Една наситена с вкус, аромат, цвят и обич фотография е достатъчен стимул! А после, ако искате, зарадвайте някого наяве с моите лесни и прецизно описани предложения.
С обич, Сандра
Пълнена коледна тиква на фурна
Това е е една от вълшебните коледни рецепти, която ще изненада гостите ви и ще внесе уют в къщата ви. Приготвя се лесно, както и всичко останало, което ви поднасям в тази достъпна и много апетитна рубрика. Бъдете здрави и обичани и не забравяйте, че празникът започва от трапезата!
КАКВО ВИ ТРЯБВА:
► 1/2 тиква
► 2 глави лук
► 150 г свинско месо
► 150 г телешко месо
► 100 г кестени
► 50 г сушени кайсии
► 50 г стафиди
► 2 яйца
► 200 мл прясно мляко
► 2 с. л. мед
► сол
► черен пипер
► канела
► олио
КАК ДА ГО ПРИГОТВИТЕ
Кестените се сваряват и обелват. Тиквата се почиства от семките. Намазва се отвътре с меда и се слага във фурната да се пече. През това време в нагорещеното олио се задушават свинското и телешкото месо. Щом полуомекнат, се добавят ситно нарязаният лук, кестените и предварително накиснатите в студена вода и отцедени стафиди и кайсии, нарязани на дребно. Сместа се посолява и подправя с черния пипер и канелата. Оставя се да се задушава под капак на слаб огън. Щом месото омекне, съдът се снема от огъня и се ястието се оставя да изстива. Яйцата се разбиват с прясното мляко и се смесват с приготвената месно-плодова смес. С нея се напълва полуопечената тиква и се слага отново във фурната да се доизпече. Готова е, когато краищата є придобият златист цвят и повърхността на плънката получи апетитна коричка.