Преди да отидете в родилния дом

 

С тази статия слагаме началото на поредица материали за майката и бебето, която ще списваме с любезното съдействие на „Чиполино“. Искрено се надяваме, че ще ви въоръжим с полезна информация, която да ви е от помощ по време на бременността и отглеждането на детето.

Първата ни тема е за нещо, което, улисани в очакването на приказния ден, има опасност да забравите.

Моментът на раждането наближава и е време да се приготвите за престоя в болницата. Знаем, че понякога това не е най-приятното преживяване, но здравната система у нас е отделна тема, засега няма да се занимаваме с нея. Във вашите ръце обаче е да осигурите личния си комфорт в родилния дом, като направите една идеална подготовка на багажа преди това.

Отделете една чанта

която да стои „заредена“ на лесно място в дома ви. В несесера, освен тоалетните ви принадлежности, е добре да сложите и протектори за зърната на гърдите, крем за зърната на гърдите и по-голям пакет мокри кърпи. Вероятно ще имате нужда и от сутиен и подплънки за кърмачки, както и от дамски превръзки за родилки – подгответе и от тях. Дори и нищо от това да не ви потрябва, по-добре е да го имате в наличност, отколкото да го търсите в последния момент. Може пък и да услужите на някоя от другите родилки край вас с нещо от този арсенал. Това в никакъв случай не може да се отнася до помпата за кърма, която също е препоръчително да вземете, ако вече знаете че ще имате нужда.

Нощницата и чехлите са ясни

но не забравяйте да подредите в чантата и някоя връхна дреха, съобразена със сезона. Например една жилетка ще ви свърши идеална работа! Вие си знаете най-добре, но специалистите съветват да вземете със себе си също един еластичен колан или дори клин, за да се чувствате удобно след раждането. Може и да не ви е до книга в този момент и хич да не посегнете към нея след великия момент на раждането, но за всеки случай сложете една по-интересна в чантата или заредете таблета си с хубави филми.

Дотук осигурихме най-насъщния комфорт на мама. Сега е време да обърнем внимание на

по-важния човек – очакваното бебе

Добре е да имате по два-три броя от следните неща: гащеризон, ританки, боди, жилетка, памучни ръкавички. Разумно е да сложите и едно памучно одеалце за бебето. Две малки шишета от по 125 мл никога не са излишни, особено ако поради някаква причина не могат да ви донесат бебето за кърмене и се наложи да изцеждате кърма.

Почти е задължително да имате и еднократни пелени, но не е зле да се запасите и с един комплект пелени от бархет или тензух. Малко бъдещи майки се сещат за шапчица за бебето. Пригответе една памучна за всеки случай. Поне не заема много място, ако не влезе в употреба. Другото нещо, което много често се пропуска, са ръкавичките. Доверете ни се и пъхнете поне един чифт памучни ръкавички в чантата за родилния дом.

Бебешкият сапун е задължителен

На пазара има много т. нар. „комплекти за изписване“, които може и да не ви потрябват, ако вече сте се приготвила с всичко описано по-горе, защото те съдържат същите вещи. Но пък от друга страна, изписването е много емоционален момент и вероятно ще предпочетете да имате и един специален комплект дрешки, с които бебо ще позира на първите си снимки.