Предстартово броене

Предстартово броене
Хронология на предпразничното разхубавяване
 
декември, 2009 г.
 
Кралица на бала не се става за един ден. Инвестицията на време и грижи е задължителна, ако сте си поставили за цел да блестите в празничната нощ. Нека финалното броене да започне сега…
ОСТАВАТ 30 ДНИ
Ако имате на разположение няколко седмици до празника, вие сте щастливка. Можете да направите чудеса с външния си вид. Възползвайте се от съветите ни и изобилието от комплименти по ваш адрес ще е гарантирано в празничната нощ.
1. Пилинг
Когато до празника остава цял месец или почти толкова, спокойно можете да се подложите на химически пилинг. Особено ако сте прехвърлили златните 35 години. Съобразете се обаче с типа на кожата си. Чувствителната е по-безопасно да третирате с млечна киселина (противопоказанията за млечния пилинг са доста по-малко в сравнение с тези за гликоловия пилинг!). Ако кожата ви е нормална, спокойно можете да се подложите на гликолов пилинг.
Химическият пилинг „поправя“ щетите, нанесени от слънцето върху кожата – отстранява неприятните пигментации и изравнява малките епидермални бръчки. Киселината, която се използва при процедурата, изравнява релефа на кожата (акнето намалява значително), тенът се уеднаквява, а кожата става гладка и опъната. Предупреждаваме ви обаче да се отпуснете в ръцете на опитен и проверен козметик или дерматолог, тъй като процедурата не е шега работа.
Как се прави Подробно ви обяснихме това в ноемврийската БЕЛА, но в името на красотата и за ваше улеснение ще го повторим. Пилингът включва няколко етапа: почистване (отстраняват се нечистотиите с тоалетно мляко с хиалуронова киселина и почистващ гел); същински пилинг (нанася се активният продукт, при което се усещат леко щипане и парене по кожата); неутрализация (кожата се третира със специално средство, неутрализиращо действието на киселината); измиване с хладка вода и накрая успокояване, подхранване и възстановяване с интензивен овлажняващ серум с хиалуронова киселина.
За постигането на по-видим ефект трябва да се направят поне две-три процедури. Имате време, но ако ви остават по-малко от две седмици до празника, не ви съветваме да се подлагате на пилинг. Освен това се подгответе, че младата, здрава и сияйна кожа ще се „покаже“ не по-рано от 5–6 дни след последната процедура. Уви, през цялото това време ще се наложи да се криете вкъщи, защото под въздействието на киселината горният слой на кожата ще се излющва и няма да бъдете много привлекателни. Не забравяйте вкъщи да мажете лицето си с хидратиращи козметични продукти, тъй като под въздействието на киселината то се е запечатало под тънка суха коричка, под която протича образуването на нови тъкани. За ускоряване на процеса на излющване на тази коричка дерматолозите препоръчват използването на регенериращи масла и антибактериални препарати.
ПротивопоказанияПо ефект пилингът със средна дълбочина на проникване, какъвто е този, значително превъзхожда повърхностния пилинг, а още повече пък почистването на лицето с ултразвук. Но затова пък той има доста повече противопоказания – например при херпес в активен стадий, при кожа, склонна към хиперпигментация, и т.н. И да не кажете, че не сме ви предупредили – ако кожата ви е по-чувствителна, процедурата може да се окаже и по-болезнена. Затова предупреждавайте лекаря предварително. Той ще нанесе охлаждащ гел, който ще намали болката и дискомфорта по време на третирането с киселината. Или пък може да ви препоръча въобще да не правите този вид пилинг. И още нещо много важно – в продължение на 3–4 месеца след химическия пилинг забравете за солариума и не се излагайте на пряка слънчева светлина.
2. Радикално подмладяване – радиолифтинг
Този най-нов anti-age метод е известен и под наименованието „термаж“. Това е нов метод на нехирургическо въздействие, който ще ви помогне да се подмладите видимо поне с пет години.
Как се прави Технологията се основава на въздействие върху епидермиса с радиовълни, в резултат на което се получава дълбочинно загряване на тъканите, което активира синтеза на белтъчините, уплътнява разтегнатите колагенови влакна (заради тях кожата изглежда отпусната), разглажда бръчките и стяга контурите на лицето. Тъй като ефектът от процедурата не е видим веднага, планирайте радиолифтинга поне месец преди празника.
Най-доволни ще останете от резултата обаче, ако в продължение на половин година сте се подлагали на такива процедури. Разбира се, и след 30 дни състоянието на кожата ви ще е значително подобрено.
Макар че на практика е установено, че при 10% от жените радиолифтингът протича без болка, за някои той може да се окаже доста болезнен. Всичко зависи от индивидуалната чувствителност на кожата – ако вие трудно понасяте пилинга и мезотерапията например, по-добре е предварително да попитате специалиста за обезболяваща система, която се предлага в много от козметичните салони. Да проверите как точно ще реагира вашата кожа на каквото и да било организъм, можете само по пътя на опита.
След процедурата може да се образува оток, а кожата да се зачерви. Нормално е всички тези странични явления да изчезнат след 3 дни.
След процедурата не се налагат никакви ограничения – можете да ползвате обичайната си козметика, да се занимавате със спорт, да посещавате сауна и парна баня.
Противопоказания Не се препоръчва термаж при захарен диабет, наличие на кардиостимулатори в организма, сърдечносъдови и онкологични заболявания. Ако сте подпълвали кожата с филъри в областта на скулите или сте увеличавали устните си с тях, също не бива да прилагате процедурата радиолифтинг. Под въздействието на радиовълните имплантатите могат да се повредят, а това няма да допринесе за вашето разкрасяване.
3. Инжекции с хиалуронова киселина
Смята се, че декември е най-стресовият месец в годината. А за жалост стресът оставя своя ясен отпечатък върху кожата. За да не изглежда лицето ви уморено на празника, препоръчваме ви да се подложите на процедурата биоревитализация – инжекционно въвеждане на натурална хиалуронова киселина (мощен хидратиращ агент) в кожата. Молекулите на киселината не позволяват на водата в клетките да се изпарява. А добре овлажнената кожа изглежда млада, свежа и гладка.
Как се прави С тънка игла подкожно се вкарва хиалуронова киселина, която започва да „работи“ незабавно. След няколко часа ще забележите, че лицето ви е придобило здравословен тен, а мимическите бръчки сякаш никога не ги е имало. Истината е, че ефектът е краткотраен и изчезва напълно след 4–5 дни. Но под въздействието на тази процедура в дълбоките слоеве на кожата се стимулира производството на собствена хиалуронова киселина, което е добре дошло за кожата в по-дългосрочен план. 
Противопоказания Въпреки че процедурата е напълно безопасна за организма, съществуват някои противопоказания – алергия към продукта, възпалителни процеси по кожата, тежки заболявания на белите дробове и на сърдечносъдовата система. Подгответе се, че за да съхраните младежкия вид на кожата си, в бъдеще ще се налага да правите процедурата веднъж на всеки 3 месеца.
    
  
ОСТАВАТ 10 ДНИ
Никой уважаващ себе си дерматолог не би се захванал със сериозни процедури, ако до празника остава малко повече от седмица. Но все пак времето е достатъчно, за да подобрите състоянието на кожата си. 
1. С ботокс
Единственият подмладяващ метод, който можете да приложите за толкова кратък срок, е инжектирането на ботокс. Едно „бодване“ позволява да изгладите мимическите бръчки на челото, билабиалните бръчки и фините линии около очите. При това процедурата отдавна е призната за абсолютно безопасна, ако, разбира се, се изпълнява от опитен специалист. 
Как се прави Ботоксът и диспортът (аналог на ботокса, който също се предлага у нас) блокират предаването на нервни импулси и понеже не позволяват на лицевите мускули да се съкращават, те стоят отпуснати. Кожата сякаш се фиксира в опънато състояние и в продължение на 4–6 месеца вие можете да се радвате на идеално гладко чело. Не се притеснявайте, че мускулите ви ще атрофират. Инжекцията с ботокс не повлиява процесите на кръвоснабдяване на тъканите и на обмяната на веществата. След инжектирането на ботокс може да се образува незначителна хематом, но това не е беда. Той ще се разнесе до 2–3 дни. Ако имате чувствителна кожа, помолете дерматолога да ви третира с местна упойка, за да не изпитвате болка.
2. Тониране на косата
Сигурно вече сте избрали прическа за празничната нощ. Точно сега е моментът да обновите и освежите цвета на косата си чрез тониране (боядисване със слабоамонячна боя за коса). Така ще осигурите на прическата си неповторим блясък. Ефектът от тонирането трае от 6 до 8 седмици. 
Как се прави Процедурата е подходяща за всички типове коси, но е особено препоръчителна за тънките. Това е един вид щадящо боядисване, при което косата променя цвета си, но не и структурата на косъма. Ефектът е краткотраен – до седмица и половина. Но ако косата ви е прекалено тънка и изтощена и я боядисате седмица преди празника с боя за стопроцентово покритие на белите коси, тогава рискувате да я превърнете в… метла.
Противопоказания Няма такива.
Разни видове масажи
Ще ви посъветваме да отделите време за спа процедури и да си спретнете празник едновременно и за душата, и за тялото. Изберете отпускащи процедури, които успокояват, заличават следите от стреса по кожата и ви зареждат с енергия.
Ароматните вани, стоун терапията (масаж с горещи камъни) и релаксиращите масажи ще ви помогнат да се отървете от умората, натрупана от предпразничното суетене. Така ще посрещнете празничната нощ с подобаващо настроение. Само не прекалявайте с масажите – не е желателно да правите повече от две процедури на ден. В противен случай „преситеният“ организъм може да реагира непредсказуемо
ОСТАВАТ 2 ДНИ
Нали не си правите илюзии, че за два дни можете да се промените кардинално и да решите окончателно специфичен козметичен проблем? Направете обаче онова, което е възможно, за да изглеждате добре.
1. Експресна тонизираща маска
Изберете маска за вашия тип кожа, която да е овлажняваща, подхранваща или успокояваща. Отличното решение е тонизиращата подхранваща маска, чиито съставки (витамини, микроелементи и етерични масла в голяма концентрация) действат скоростно. Такава маска мигновено възвръща приятния цвят на лицето.
Ако нямате време да отидете в козметичен салон, направете си я сами в домашни условия – разбъркайте 2 ч. л. извара с 1/2 ч. л. мед и 1 предварително разбито яйце. Нанесете маската, изчакайте 10 мин, след което първо изплакнете лицето с топла, а после – със студена.
2. Ексфолииране
Става дума за пилинг процедура със скраб продукт на лицето и на тялото. Това, разбира се, е повърхностен механичен пилинг, но процедурата все пак ще ви помогне да елиминирате мъртвите клетки, натрупали се върху кожата. След ексфолиацията кожата изглежда като кадифе.
Ако имате намерение да облечете рокля с презрамки в празничната нощ, отделете особено внимание на лактите. Дори и да изглеждате безупречно навсякъде, ако тази зона е необгрижена, може да развали общото впечатление от блестящия ви външен вид. За омекотяване на кожата на лактите използвайте скраб продукт с черупки от кайсия например.
3. Парафинотерапия или спа маникюр
Не забравяйте ръцете и по-специално ноктите на ръцете. Запишете си час при маникюрист по-отрано, защото, ако разчитате, че някой ще се смили над вас в последния момент, не сте познали. Преди празниците всички маникюристки са изключително заети.
Оптималният вариант е спа маникюр – освен че ще ви лакират, ще ви направят пилинг масаж и маска на ръцете. Ако пък изберете парафинотерапията, кожата на ръцете ви дълготрайно ще се овлажни в дълбочина, а ръцете ви ще станат копринено меки. Процедурата се препоръчва особено за ръце със загрубяла кожа.
ОСТАВАТ 2 ЧАСА
Всичко, което се иска от вас сега, е да се отпуснете. Но можете да добавите два финални щриха.   
1. Празнична прическа
Измийте косата си и я оформете с помощта на сешоар. Дори да се опасявате, че прическата ви няма да издържи през празничната вечер, не прекалявайте със стилизиращите продукти. И особено с лака за коса. В противен случай косата ви ще изглежда неестествено и ще загуби блясъка си. Прическата трябва да е лека и въздушна.
Ако отрано сте се погрижили да си запишете час при фризьор – най-добре!
2. Грижа за очите и устните
Преди празника отделете малко време и поставете за 15–20 мин върху клепачите си тампони, напоени с охлаждащ гел, или пък охлаждаща домино маска (от онези, които се слагат в хладилника). Веднага след това погледът ви ще е много по-отпочинал и свеж.
Още един лесен начин да „стопите“ умората в очите си е гроздовата маска. Разполовете едно гроздово зърно и натъркайте с половинките долните клепачи на очите.
Устните си пък можете да поглезите с медена маска. Нанесете дебел слой мед върху тях и изчакайте 10–15 мин. След това почистете меда с памучно тампонче и намажете устните с балсам.
3. Код „Вечерен грим“
Не се увличайте с броката и блясъка, ако не можете да се похвалите с гладка кожа. Декоративните козметични продукти, съдържащи блестящи частици, правят малките бръчици по-забележими. Ако не сте сигурни, че яркото червило, сините сенки за очи и кораловият руж ви отиват, не си правете експерименти точно преди празника! Далеч по-разумно е да се доверите на обичайните продукти за гримиране, които използвате. Но нека са поне в по-наситени цветове. Не забравяйте да сложите в чантата си пила за нокти, компактна пудра и парфюм. Това е всичко! Лимузината вече ви чака пред вкъщи.
 
Маникюр за 5 минути
Ако не ви е останало време да отскочите да маникюристката си, единственият изход е да си направите маникюра сама. Като начало внимателно отстранете стария лак. След това с фина пила оформете ноктите си от всички страни (движението на пилата е само в една посока). Що се отнася до цвета на лака, съветваме ви да изберете неутрален, практически безцветен лак. Червеният лак се нанася изключително трудно! И най-малката грешка се вижда.