ПРЕЖДЕВРЕМЕННА ЕЯКУЛАЦИЯ

Преждевременната еякулация
 
юли, 2010 г.
 
© Herzlinde Vancura | Dreamstime.com
 
Питат само мъжете
С този проблем се сблъскват 30% от мъжете в зряла възраст. И техните сексуални партньорки – също. Няколко мъже се осмелиха да ни разкажат за своите сексуални преживявания и за възможностите да „разтегнат“ удоволствието…
 
Какво я причинява
С редки изключения преждевременната еякулация – а тя настъпва до или веднага след вкарването на половия член във влагалището – се поддава на лечение, независимо на каква възраст е потърпевшият. Но първо трябва да разберете какво я е породило.
Страх от неуспехМоже да го провокира силното „спортно“ желание за победа, т. е. за запазване на ерекцията по-дълго време. Тогава мъжът мисли само за едно: „Ще бъда ли на ниво?“ Неуспешен първи сексуален опит Мъчителните спомени за него могат отново да извикат страх от неуспех и да попречат на пълноценния сексуален акт. Нередовни сексуални контакти Ако мъжът прави секс рядко, това усилва неговата хипервъзбудимост. С други думи, колкото по-малко секс, толкова по-голяма опасност от преждевременно свършване. Психологически конфликти Самата преждевременна еякулация може да разрази конфликти между двамата партньори. И дори още по-лошо – желание за самонаказване от страна на мъжа и подсъзнателно желание за отмъщение от страна на жената. Депресия Както явната, така и скритата депресия намаляват либидото. Физическа болка Невралгията, болката в костите и ставите, болезненото усещане в пениса или в тестисите могат да принудят мъжа да завърши бързо половия акт. Дори ако проникването видимо причинява болка в областта на влагалището у партньорката, и тогава мъжът ще иска да свърши по-бързо.
 
Има ли лечение?
Начините за лечение на преждевременната еякулация са толкова много, колкото и причините за нея. Понякога е полезно само да пиете лекарства, но в повечето случаи е достатъчно да минете кратък курс по психотерапия и да усвоите няколко упражнения. Френският сексолог Жанин Уесо (Jeanyne Hueso) е разработила ефективна методика за справяне с това сексуално разстройство, в която се използват техники от поведенческата терапия и хипноза. Лечението продължава само четири сеанса, всеки от които се състои от три етапа.
Управление на еякулацията Този метод е много лесен за прилагане. Когато мъжът почувства приближаването на еякулацията, дава знак на партньорката си силно да стисне основата на половия му член. Механичното стискане пречи на спермата да навлезе в уретрата. След първото упражнение следва и второто – „старт-стоп“. Мъжът променя ритъма на движенията си и даже съвсем може да ги спре в зависимост от нивото на възбудата си.
Побеждаване на страха от неуспех За целта се използват различни психологически техники, в това число и хипноза. На базата на информация, получена от пациента, психотерапевтът измисля текст с много метафори и внушения, ориентирани към конкретния човек. След това записва гласа си на диск (на подходящ музикален фон). Прослушвайки записа, пациентът започва да се чувства доста по-уверен в себе си.
Внимание към партньорката На този етап се анализират нюансите в отношенията на мъжа към жената. Възможно е да бъдат изолирани по-дълбоки причини за преждевременната еякулация – такива като страх от влагалище въобще, латентна хомосексуалност или садистични наклонности.

 
Всичко е в главата
35-годишният Андрей ни довери, че е успял да се справи с този проблем: „Не зная каква беше причината, но си имах този проблем от началото на сексуалния си живот. Някои жени ми се присмиваха, други бяха по-внимателни и се опитваха дори да ми помогнат.
Успя да ми помогне обаче по-големият ми брат, на когото се бях оплакал. Той сподели, че имал същия проблем преди време, и ме заведе при своя психотерапевт. Ходих няколко пъти и вече правя нормален секс. Всичко е в главата.“