Приказки без край

ИНТЕРАКТИВНИ ПРИКАЗКИ ВЕЧЕ РАДВАТ ДЕЦАТА В БОЛНИЦИТЕ

Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край” и Детският научен център „Музейко“ поставиха началото на съвместна дългосрочна дейност. В рамките на партньорството образователният екип на „Музейко“ ще посещава педиатричните отделения на болниците, част от националната инициатива, за да разказва интерактивни приказки. Идеята на това сътрудничество е да се съчетае забавлението от разказването на приказки с интересни знания, които децата да придобиват по време на посещенията.

Първата интерактивна приказка беше разказана вчера, в навечерието на 1 юни – Деня на детето, в Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София. Болните деца чуха историята за „Златното момиче“ като едновременно със забавната част научиха как се появяват цветовете, как се получава дъгата и как се комбинират цветовете, за да се получи трети. Накрая малчуганите получиха възможността да експериментират сами с боичките.

Днес в „Музейко“ стартира още една инициатива – дарителска кампания за даряване на игри и играчки в полза на педиатричните отделения на 14-те болници, част от аниматорската програма „Приказки без край“. Тя ще продължи до 5 юни. На централния вход на научния център има специално брандиран кът на „Приказки без край”, на който всеки желаещ може да дари играчки днес до 18 часа или в някой от следващите 4 дни от 12 до 17 часа. Достъпът до дарителския кът е осигурен без заплащане на стандартните входни такси към центъра.

Играчките, които се приемат могат да са за всяка възраст, чисто нови или втора употреба. Важното е да са чисти и запазени. Желателно е да не се даряват плюшени играчки, тъй като съдържат прах и акари, които не са препоръчителни за болни деца.

Националната инициатива „Приказки без край” се реализира в България от месец ноември 2012 г. Чрез организирането на четене, музика, театър и разнообразни празненства децата се възстановят по-бързо.Този тип събития допринася и за засилване на емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.

До момента в програмата са включени 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а от старта на инициативата в страната до сега аниматорите на „Приказки без край“ са допринесли за по-доброто емоционално състояние на около 10 000 хоспитализирани деца.

Организатори на националната инициатива са ГлаксоСмитКлайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българската педиатрична асоциация. Медийни партньори са бТВ, Нова телевизия и Нет инфо.