ПРИ ИЗВОРИТЕ НА СТРЕСА

 При изворите на стреса стреса
Хармонизиране на ПНЕИ системата
 

Разговора води Софи ТОПАЛОВА

 
февруари, 2012 г.
 

© Piotr Marcinski | Dreamstime.com
 

Стресът се определя като неестествена реакция на тялото спрямо всяко поставено към него изискване за промяна и приспособяване. Но той не е безобидно нервно напрежение. С него са свързани около 75% от физическите заболявания. С д-р Вергиния ГЕОРГИЕВА, специалист по вътрешни болести, фармакология и фитотерапия, разговарям какво представлява точно стресът и може ли да бъде избегнат. Като последовател на известната природолечителка Лидия Ковачева тя повече от 20 години дава своя принос за превръщането на пълноценния и разумен начин на живот в реалност за нашите съвременници.
 
– Защо съвременният човек е по-стре­сиран от предците си?
– Преди сто години българите са се славели със своята активност и дълголетие. Какъв е бил животът им тогава? Живот сред природата. Десетчасов физически труд на открито. Песните са били неделима част от ежедневието – жените са се надпявали по жътва и по седенки и така са отключвали позитивните емоции у себе си. Сто години по-късно ние сме много далеч от природата, затворени в собствените си проблеми и усилия да оцелеем. Липсата на движение и позитивни емоции ни гарантира стреса.
 
– Възможно ли е да има една обща, изходна причина за повечето заболявания?
– Най-важна за здравето и благополучието ни е ПНЕИ системата (психо-невро-ендокринно-имунната система). Това понятие обединява най-важните регулаторно-адаптивни функции на човешкия организъм и отразява холистичния принцип за цялост и интеграция. (Или казано още по-коректно – система за гъвкава адаптация към бързо променящите се условия на околната среда, която обединява нашата психика, нервната, ендокринната и имунната система в една обща физиологична цялост – бел. ред.)
 
– Кой от гореизброените компоненти е водещ? Откъде трябва да тръгнем, за да подобрим състоянието на всички останали?
– Често като причина за напълняването жените сочат нездравословното хранене. А първостепенната причина е психиката. Постоянното напрежение, непосилните ангажименти и усилията на всяка цена да се докажат в бизнеса, да се задържат на високите си посто­ве, да изглеждат добре и да бъдат активни и силни – всичко това създава условия за психически нарушения. Постоянната психическа обремененост води до дисбаланс в нервната система. Продължителното нервно напрежение нарушава съгласуваната връзка между симпатикуса и парасимпатикуса (основни ядра в хипоталамичната зона на мозъка), отговорни за правилното функциониране на всички останали органи и системи. Това са две ядра, от които зависят емоциите, съ­нят, храносмилането и терморегулацията ни. Ако например терморегулацията се наруши от продължителен нервен стрес, това води до раздразнителност, безпричинен плач и стомашни проблеми. Може да се стигне до спазми на стомаха, дванадесетопръстника, жлъчния мехур, тънките черва и дебелото черво; до нарушена перисталтика, болки в областта на слънчевия сплит. До какво може да доведе всичко това? До функционални нарушения на щитовидната жлеза. Обикновено този проблем засяга жените, защото щитовидната жлеза е известна като органа на емоциите. А в резултат на продължителни отрицателни емоции се получава напълняване, което трудно се нормализира с хранителни програми. Може да се стигне до отключване и на по-сериозни проблеми – хиперфункция на щитовидната жлеза, повишаване на адреналина, което води след себе си до спазъм на съдовете и в много случаи до високо кръвно налягане в млада възраст. При много от семейните двойки със стерилитет се оказва, че проблемът е в хроничния стрес. Притиснати от проблемите, напрежението и отрицателните емоции, те са в невъзможност да заченат здраво и нормално дете, тъй като природата им показва знак „стоп“. Повечето мъже и жени се опитват да се справят сами с хроничния стрес, посягайки към цигарите и алкохола, което допълнително усложнява нещата. Всичко, изброено дотук, води до нарушаване на имунитета, което може да отключи тежки хронични заболявания като язва, ентероколити, миоми, възли на щитовидната жлеза. При хроничен срив на имунитета се стига често до онкозаболяване. Неслучайно през последните години има бум на раковите болести. Стотици хиляди са новооткритите жени с рак на гърдата, миоми, туморни образувания. Почти всеки ден в кабинета ми идват млади жени с подобни проблеми. Хроничният стрес и постоянното напрежение водят след себе си до дисбаланс на всички органи и системи.
 
– Какви са начините за ранното откриване на нарушенията в някоя от тези системи? Има ли шанс и пътища за хармонизиране на елементите на ПНЕИ системата?
В центъра разполагаме със свръхмодерна апаратура (бодискенер „Сензитив 500“), която осигурява пълна оценка на общото здравословно състояние на клетъчно и субклетъчно ниво, прогнозира развитието на заболявания и оценява ефективността на лекарствените средства, с които им се въздейства. Квантовият анализатор изследва над 150 лабораторни показателя и дава информация за всички заболявания. Предлагаме комплексно решение за лечение на редица болести, рехабилитация и пълно възстановяване чрез прилагане на клинични, медицински и природосъобразни средства. Назначаваме терапии – биорезонансна терапия, билкови комбинации, клубна дейност (йога, лечебна физкултура, нови програми за отслабване, денс терапия, различни съботно-неделни антистресови и релаксиращи програми). Път за хармонизиране на ПНЕИ системата е, ако щете, един нов поглед към живота, който да ви помогне да намерите баланса. Дали ще бъде с книга в ръка, или срещи с приятели, важно е да се чувствате в хармония със себе си. Нашият център по природна медицина и гладолечение е отворен за всички, които търсят новите екологични оздравителни програми и посоки. Ако не ни носят удовлетворение дребните радости в живота, значи има проблем, който може да се задълбочи. Древните източни мъдреци са казали: „Радвай се на малките неща в живота, за да дойдат големите.“