ПРОГРЕСЪТ ВЪРХУ КОЖАТА И КОСАТА

Прогресът върху кожата и косата
октомври, 2010 г.
© choreograph / 123rf.com
През последните десет години техническият прогрес направи една голяма крачка напред и, разбира се, не подмина козметологията. За да станете още по-красиви, въоръжете се със съвременни джунджурии за поддържане на красотата. Те са в състояние да облекчат нашия живот така, както преди време мобилният телефон.
ЛИЦЕ
1. Грамотно почистване
е първата крачка към красива и здрава кожа. Но не всички жени имат време (пък и пари) да си записват салонни процедури за професионално почистване. Решение на проблема са новите апаратни системи за домашно ползване.
Например т. нар. сауна за лице, която перфектно отпушва запушени пори. Процедурата напомня известната на всички парна баня, само дето е много по-лесна и по-приятна за прилагане. Налейте вода в резервоара, изчакайте да се загрее, сложете глава на специалната поставка и стойте така 7–10 мин. Предварително е необходимо да отстраните грима си, а след процедурата – да поглезите кожата с интензивно овлажняваща маска.
След сауната клетките на кожата са максимално възприемчиви към активните компоненти в козметичните средства, така че можете да разчитате, че сутринта ще изглеждате доста по-свежо. Само имайте предвид, че при склонност към розацея и купероза не бива да се увличате с парните бани и сауните.
А онези, които упорито се борят с комедоните, е добре да обърнат внимание на друго устройство – вакуумен апарат за почистване на пори. Той упражнява вакуумно налягане върху кожата, „изтегляйки“ натрупалата се в порите мазнина и други продукти от обмяната на веществата. Вакуумното почистване не травмира епидермиса и не оставя белези, както си мислят повечето хора.
2. Поддържане на тонуса
Актуална разработка през последните години е йонизиращият вапоризатор, който може да подобри състоянието на всеки тип кожа.
Компактният уред изпълнява няколко функции едновременно: овлажнява и стимулира производството на колаген, придава на кожата сияен вид, регулира работата на мастните жлези и свива порите. Тези ефекти се постигат благодарение на въздействието на влажната йонизирана пара. И тук не се минава без вездесъщите нанотехнологии.
С тяхна помощ водните молекули се разбиват на микроскопични частички и проникват в най-дълбоките слоеве на епидермиса, където успешно изпълняват възстановителните си работи. Температурата на парата се поддържа на ниво 42 °С. Научни изследвания сочат, че именно при тази температурна стойност в кожата се активизира производството на собствени белтъчини. Съвременните модели йонизиращи вапоризатори са снабдени също така и с йонизираща лампа с антибактериални свойства. За по-ефективна комплексна грижа вапоризаторът може да се съчетае със сауна за лице или вакуумен уред за почистване на пори.
ТЯЛО
3. Масаж
Масажорите за домашно ползване от ново поколение почти заменят ръцете на професионалиста масажист. За справяне с един от най-болните женски проблеми – целулита – отдавна са измислени апарати за ролков и вакуумен масаж едновременно (за ползване вкъщи). Те подобряват кръвообращението, елиминират излишната течност, застояла се в кожата, и разрушават мастните клетки.
Механизмът на действието им е много обикновен – вакуумна помпичка „засмуква“ участък от кожата, а специалната ролкова приставка го размачква. Но имайте предвид, че процедурата не е от най-приятните. Ще е честно да споменем, че след нея по тялото ви могат да останат синини. Но ако изтърпите този масаж в рамките на няколко седмици, целулитът ви видимо ще намалее. За поддържащи процедури в домашни условия можете да използвате апарат, работещ на базата на метода LPG ендермология (LPG са първите букви от имената на Луис Пол Гите, който изобретява метода). Представлява механична стимулация на тъканите, вследствие на което се стартира процесът на изгаряне на мазнините и микроциркулацията значително се подобрява.
За онези, които не страдат от целулит, учените са измислили миостимулатори – апарати, въздействащи чрез стария ни познайник електрическия ток. В този случай токът принуждава мускулите интензивно да се съкращават, сякаш се занимавате със спорт. С половинчасова миостимулация можете да стегнете онези групи мускули, които ви е по-трудно да тренирате в спортната зала (от вътрешната страна на бедрата и ръцете например).
Съвременните миостимулатори са еднакви по ефективност, но разнообразни по форма. Класическият модел представлява апарат с електроди (да си спомним за физиотерапията), които можете да закрепите на всяко място по тялото. По-удобни (но по-малко универсални) са миостимулаторите във вид на пояси, ръкави или даже шорти (за масажиране съответно на корем, ръце, бедра и седалище).
(…)
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ  ТУК