Продуктът е хипоалергично тестван…

Продуктът е хипоалергично тестван…
септември, 2009 г.
 

© Giorgio Gruizza – Fotolia.com
Вече сте чели многократно този надпис върху опаковката на различните видове козметични продукти, които използвате. Но запитвали ли сте се какво точно означава той?
Алергията е болест на цивилизацията и колкото по-силно развита индустриално е една страна, толкова повече нейни поданици са подвластни на алергиите. Напоследък все по-настоятелно специалистите се опитват да ни внушат, че профилактиката на тази модерна болест трябва да бъде грижа не само на тези, които внимават за здравето си, но и на тези, които полагат усилия за красотата си.
Алергията към козметика
възниква по същите причини, поради които и алергията към храни. Попадайки в организма, някои вещества (като белтъчините, съдържащи се в микробите например) провокират имунната система да „отвърне на удара“.
Защо организмът допълва своите собствени белтъчини, а след това ги атакува чрез производство на антитела, учените все още не знаят. Науката няма отговор на въпроса, защо алергиите не се развиват при всички хора, а само при някои.
Независимо от начина, по който алергенът (веществото, което предизвиква алергията) постъпва в организма – през кожата или през устата, – той води до едни и същи последици.
Когато говорим за алергични реакции на кожата, трябва да правим разлика между обикновения контактен дерматит и
алергичния дерматит
При първия симптомите се появяват веднага или много скоро след първия контакт с възбудителя на алергията, а площта на поражението съответства на площта на контакта. Алергичният дерматит не се развива веднага. За да възникне алергична реакция (сенсибилизация), трябва да минат няколко седмици от първия контакт с възбудителя.
Реакцията на кожата под формата на възпаление, сърбеж или парене не съответства на интензивността на действието на възбудителя, а площта на раздразнения участък може да излезе извън рамките на зоната на контакта.
Първата крачка при лечението на обикновения дерматит е прекратяването на действието на дразнителя. За да бъде излекуван алергичният контактен дерматит, трябва да разберем кой е алергенът, за да сведем контакта с него до минимум.
Козметични алергени
Кои точно вещества в козметичните продукти могат да провокират алергия? Колкото по-просто е едно вещество по състав, толкова по-малки са шансовете то да доведе до алергична реакция. Белтъчините и мазнините, както и техните производни (мукополизахаридите например) се явяват най-сложните органични съединения. Често алергиите възникват като реакции на консервантите, оцветителите, ароматизаторите и биологично активните компоненти. Колкото по-силно и хубаво ухае козметиката, толкова повече са ароматизаторите в нея.
Анилиновите оцветители в червилата, металните соли (хромни, сребърни и никелови) в съдържанието на моливите за очи и спиралите за мигли са най-алергенните съставки в козметиката.
Оттук следва и логичният въпрос, защо
производителите
предлагат козметика с точно тези съставки? Истината е, че концентрацията на гореизброените е винаги в норма, защото производствата са лицензирани. Друг е въпросът, че нормите са ориентирани към здравите хора. Затова потребителите, които са склонни към алергични реакции, трябва да избират само хипоалергично тествани козметични продукти. Но и с тези продукти трябва да внимавате.
И хипоалергенната козметика също може да предизвика непредсказуеми алергични реакции независимо от това, че е създадена за специализирани грижи.
Това обаче не означава, че хипоалергенната козметика е мит. В нея не участват съставки, които от статистическа гледна точка са често срещани алергени, но от друга страна, практически всички вещества в природата са потенциални алергени освен неорганичните сода и сол. Ето защо хипоалергенната козметика не е панацея срещу алергиите, тя просто намалява риска от появата им, защото не съдържа ароматизатори, оцветители и консерванти. Съответно тази козметика не притежава силен аромат, ярък цвят и не може да се съхранява дълго.
Но ако едно козметично средство съдържа малко вредни вещества, това не означава автоматично, че то е полезно. Както при всяка друга козметика, действието и на хипоалергенната се определя от качеството на съставките, производството и марката.
На опаковката
на хипоалергенното козметично средство има подробно описание на съставките, което ще ви даде възможност да се убедите, че потенциално опасният за вас алерген не е в този продукт.
Това означава не само че няма да се изприщите от въпросния крем или гел, но и че той ще ви помогне за това, за което е предназначен.
Ще опъне бръчките ви например. Хипоалергенната и
натуралната козметика
не са синоними. Естествено, козметичните средства с по-кратък срок на годност съдържат натурални консерванти като сорбинова киселина и пчелен восък, а ароматизаторите им не са синтетични, а са във вид на натурални етерични масла.
Хипоалергенната козметика изисква специфични условия за съхранение. Както е известно, с времето, когато в нея попаднат въздух и бактерии, съставът є се променя.
Хората с повишена чувствителност на кожата (което означава и повишена чувствителност към алергии) е най-добре да използват тази козметика само през първата половина на обявения върху етикета є срок на годност. Препоръчително е натуралните козметични продукти да бъдат съхранявани на стайна температура или в хладилник (но само в случаите, когато това е изрично изискване). Също така ако на опаковката е написано, че маската например трябва да се държи 5 минути върху лицето, а вие я държите 25, то етикетът „хипоалерген“ няма да спаси кожата ви от възможна нежелана реакция.
Другото, за което трябва да сте предупредени, е, че някои от съставките на тази козметиката понякога реагират по непредсказуем начин при
взаимодействието с UV лъчите
както и при приема на някои лекарства (например антибиотици), а също и на химически пилинг, лазерната и фотоепилацията и някои други по-агресивни козметични процедури.
Всичко, което научихте дотук, не бива да разколебава вярата ви в професионалната козметика и да ви навежда на мисълта, че трябва да си бъркате кремовете и лосионите в домашни условия, за да сте сигурни в тяхната безопасност. В професионалната козметика, която предлагат известните брандове, винаги има серии за чувствителна кожа, чийто състав е базиран на активни, но неагресивни вещества. Основното предимство на тази козметика е, че преди да бъде пусната в употреба, тя е била тествана от специалисти по различни показатели.
Независимо дали сте склонни, или не към алергии, не си позволявайте разкоша да не обръщате внимание на състава на козметиката, която купувате.
Съставките на много козметични продукти могат и да не предизвикват алергии сами по себе си, но благоприятстват достигането на алергените до клетките на имунната система на организма и по този начин участват в отключването на алергична реакция.
Така например влизащите в състава на измиващите средства детергенти рядко провокират алергия, но водят до сухота на кожата и по този начин отслабват нейната естествена бариерна функция и благоприятстват за по-лесното проникване на алергена.
Правила за предпазване
♦ Избягвайте козметиката в ярки цветове, а също и средствата с подозрително дълъг срок на годност.
♦ Не купувайте нова козметична серия, ако не сте я тествали предварително върху малък участък от кожата си. Козметиката за тяло можете да изпробвате на сгъвката на лакътя. Тази за лице – зад ушите.
♦ Старайте се да използвате козметика само на една фирма.
♦ Смяната на марките козметика няма да ви помогне, ако не знаете кой точно е алергенът, който ви създава проблеми. Старайте се да използвате козметика на една и съща фирма, срещу която кожата ви не „протестира“.
♦ Не загребвайте крема с пръст от кутийката, а с шпакличка за еднократна употреба.
♦ При нанасяне на дневния крем върху лицето избягвайте зоните около очите.
♦ Не използвайте продукти с високо съдържание на спирт. Те изсушават и дразнят кожата и благоприятстват лесното навлизане на алергените.
♦ Има парфюми, които могат да повишат фоточувствителността на кожата ви, и затова не си пръскайте парфюм, ако сте тръгнали към плажа или солариума.
♦ Не използвайте върху лицето си козметика за тяло.