ПРОЛЕТНА ДЕПРЕСИЯ?!

Пролетна депресия?!
 
Разговора води Софи ТОПАЛОВА
 
март, 2012 г.
 
 
© Kyolshin | Dreamstime.com
 
Усещате ли близостта с природата и нейните дарове, чистия въздух, слънчевите лъчи, които даряват живот, тихия ромон на потока и мириса на горските цветя, които ни напомнят, че идва пролетта? Ако сте от хората, които ще отговорят „не“, ще ви успокоим, че има спасение.
Релаксиращите програми на д-р Вергиния ГЕОРГИЕВА и нейния екип ще ви покажат пътя за избягване на изтощението, лошото настроение и безразличието, които обикновено ни обземат в началото на пролетта. Не, това не е депресия, а обикновена пролетна умора.
 
– Кое е първото нещо, което трябва да променим в началото на пролетта, за да преживеем по-лесно прехода между сезоните, д-р Георгиева?
– Храненето. Нужни са ни повече плодове, зеленчуци, сурови ядки и пълнозърнести храни, както и такива, богати на ненаситени мастни киселини омега-3. Организмът изпитва необходимост от по-големи количества витамини В12 и D, чиято липса води до депресивни състояния. Познатите източници на витамин В12 са нискомаслените млечни продукти, мидите, говеждото месо и зърнените култури. А витамин D се открива в рибата (сьомга, риба тон) и в суровите ядки. Можете да приемате тези витамини и под формата на таблетки, но правилно подбраната храна все пак е ключът към решаването на много проблеми, включително и на пролетната умора.
 
– Обикновено след правилното хранене специалистите веднага препоръчват и спортуване… Но точно в началото на пролетта хората се чувстват уморени, без енергия за спортни занимания. Как ще ги мотивирате да се движат повече?
– Да, движението е другият сигурен начин за справяне с лошото настроение и за тонизиране. Но не е нужно да се изтощавате с непосилни тренировки. Просто излезте на открито. Разходете се, подишайте свеж въздух. Важното е да не стоите дълго вкъщи и пред компютъра. Упражненията от йога са подходящи за отпускане, тъй като балансират душата и физическото ни тяло. Има и други източни практики, които е добре да правите в зависимост от темперамента си – тай-чи, цигун. За по-темпераментните препоръчвам тиха музикотерапия с автогенен тренинг с помощта на психолог. Или пък денс терапия. Особено актуална напоследък е арт терапията – работа с пластилин, рисуване на картини… Съчетавайки всички тези различни възможности за релакс, ние подобряваме жизнения си тонус.
 
– А как да подобрим светоусещането си сред лавината от безпаричие, липса на желание за работа, мрачно настроение, отчаяние…
– С една нова философия за света. Едва ли има човек, който да не иска да е щастлив. Повечето хора си внушават, че когато постигнат или получат нещо, за което са се борили, ще бъдат щастливи. Замисляли ли сте се обаче колко често оценявате това, което имате? Истината е, че проблеми и нови цели за постигане винаги ще има, просто животът не може да тече без тях, но това не бива да ви пречи да му се наслаждавате. Ето няколко стъпки как да се почувствате по-доволни, спокойни и радостни:
1. Наслаждавайте се на това, което правите. На работното място човек прекарва голяма част от денонощието, затова е много важно да върши задачите си с желание, да се чувства комфортно в работната си среда и най-вече да се разбира с колегите.
2. Приемете това, което има­те. Най-щастливи са тези, които имат по-скромни очак­вания и са усвоили тънкото изкуство да се радват и да оценяват това, което имат.
3. Не завиждайте. Може би го правите без дори да се усетите, но завистта е в състояние да отрови всички други чувства у вас.
4. Живейте в настоящето и мечтайте за бъдещето. Не позволявайте на миналото да ви обсебва.
5. Изберете щастието. Не се притеснявайте да промените целите и мечтите си. Представете живота си като история, която може да редактирате. Такава една гъвкавост ще ви помогне да реорганизирате целите и стремежите си, да си дадете сметка какво наистина искате, какво ви прави щастливи и какво ви е разочаровало в миналото.
6. Не пренебрегвайте връзката с околните. Ние получаваме дозата си щастие и радост от другите, независимо дали става въпрос за партньора, родителите, децата или приятелите ни. Не оставяйте за утре думите „обичам те“ или всичко мило и щастливо, което се върти в главата ви и искате да го споделите с любимия.
 
– Каква е ролята на медитацията в борбата срещу т. нар. пролетна депресия? И на всекиго ли е по силите да медитира?
– Не е нужно да прекарвате няколко часа в пълна тишина и спокойствие, за да сте медитирали. Хората, които отделят средно по 20 минути на ден за почивка и успокоение на съзнанието, подобряват паметта си и когнитивните си способности и изпитват по-малко стрес само след четири дни практикуване на тази техника. Може да медитирате, без да се налага да загърбвате ежедневните си задължения: докато си взимате душ или миете чинии (пуснете си успокояваща музика или пейте); докато стоите (на спирката, в задръстване, на опашка, пред лекарски кабинет), можете да превърнете недоволството от чакането в радост и почивка; докато се храните (седнете спокойно на масата, затворете очи, вдишайте дълбоко няколко пъти, усетете аромата и топлите пђри, носещи се от блюдото ви, и започнете да се храните с наслада). Важното е да се съсредоточите върху дишането си, то трябва да е равномерно и дълбоко. Мислете си за позитивни неща или приятни спомени и в никакъв случай не затормозявайте съзнанието си с притеснения и мисли за настоящи проблеми.
 
– Напоследък психолозите препоръчват и холотропно дишане за изтласкване на проблемите, които ни безпокоят. Какво представлява то и какви са резултатите от него като част от антистресовите ви програми?
– Връзката между психиката и дишането е факт, известен отдавна на човечеството. Създател на техниката холотропно дишане (означава дишане, което води към постигане на цялостност; от гръцкото „холос“ – цялостност) е чешкият психолог Станислав Гроф. При този метод измененото състояние на съзнанието се причинява с много прости средства: специфичен дихателен модел, емоционално заредена музика и фокусирана работа с тялото. По време на холотропна сесия съзнанието качествено се променя. Обикновено оставаме напълно ориентирани в пространството и времето и не губим целия контакт с окръжаващата ни реалност. В същото време в полето на съзнанието ни нахлува съдържание от други области на съществуването. Така преживяваме едновременно две много различни реалности, „двата ни крака са в различни светове“. Резултатът от холотропната сесия са фундаментално емоционално освобождаване и физическа релаксация. По този начин целият организъм се насища с кислород, балансират се сърдечносъдовата и нервната система и ние стигаме до едно емоционално и физическо равновесие.