ПРОЛЕТНИ УХАНИЯ

Пролетни ухания
 
 
април, 2011 г.
 

© Gresei | Dreamstime.com
 

През пролетта градината се изпълва с нежни аромати от цъфтящите дръвчета и храсти.
 
Люляк (Syringa vulgaris)
Звездовидните пурпурни цветове на люляка се появяват на едри гроздове през ранна пролет. Ароматът им е сладникав, с лек дъх на подправки.
Този точно хибрид е широколистен храст, който стига височина от 2,50 м и диаметър от 1,8 м. Вирее добре на слънчево място и като цяло се чувства по-добре в места с по-хладни зими.
 
Жасмин полиантис (Jasminum polyanthum)
Малките розови цветчета на красивото растение имат бял център и се появяват на гъсти съцветия рано напролет. Ароматът им е сладък. Този жасмин стига височина от 5 м.
Расте в големи кашпи, висящи кошници или се оставя да пълзи ниско между дърветата в градината. Растението предпочита силно слънце и слаба сянка.
 
Цъфтяща слива (Prunus cerasifera)
Единичните бели до светлолилави цветчета на сливата разцъфтяват от китки розови пъпки, преди още да са се появили листата на дървото – през март-април. Ухаят на мед, особено силно в топли слънчеви дни.
 
Звездна магнолия (Magnolia stellata)
Розовите пъпки на растението се отварят в звездовидна форма рано напролет, преди то още да се е разлистило. Ароматът им е чувствено сладникав и леко цитрусов.
Звездната магнолия расте бавно и става малко дръвче или храст с височина 5–6 м. Вирее най-добре на слънце или на полусянка.
 
Роза
Чайната роза има къдрави, светлорозови цветове със сладникаво-плодов аромат. А пък английската роза, докато цъфти, ухае на силен парфюм.
Цитрусови дръвчета Кремаво белите цветове на портокала имат силен плодов аромат, който се „лее“ в затопления въздух в градината през пролетта. Лимонът пък има цветове почти целогодишно. И двата вида цитрусови култури растат най-добре на слънце.
 
Как да пренесем уханието у дома
Отрязване
Най-подходящото време за отрязване на цъфналите клонки е рано сутрин или вечер, когато е по-хладно. Използвайте остри градинарски ножици.
► Рози Отрежете клончето над място с пет листа. ► Дръвчета Отрежете клонките, когато пъпките започнат да набъбват. ► Увивни растения Когато правите букет от цъфтящия жасмин, махнете най-долните листа и цветове. ► Храсти Отрежете цъфналите клонки на люляка и портокала, преди цветовете им да са се отворили съвсем.
Грижи
Веднага след като отрежете цъфналите клонки, ги потопете в хладка вода. Преди да аранжирате клоните от дръвчета (слива, люляк, магнолия), махнете долните им листа, отрежете краищата им под наклон и после направете кръстовиден разрез.
Съхранение
Напълнете вазата с хладка вода и по възможност добавете препарат за поддържане на цветя, преди да натопите клонките в нея. Дръжте вазата далече от пряка слънчева светлина, сменяйте често водата и подрязвайте края на клонките, ако е нужно.