ПРОСТО ПОЧИСТВАНЕ НА СЛОЖНА ТЕХНИКА

Просто почистване на сложна техника
 
юни, 2009 г.
Бърза  помощ
ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ
1. Прашна електроника.
2. Мръсотия и петна по бюрото.
3. Замърсена клавиатура на компютъра.
 
 
Със стъпки бързи
 
1. Обезпрашаване
Електрониката привлича прахта като с магнит. Затова трябва да я почиствате системно. Влязлата в процесора прах може да стане причина компютърът да прегрее. А главният виновник за неприятния познат шум, който издава компът ви, също е прахта, попаднала под втулката на вентилатора.
Мониторът и процесорът са деликатни компютърни части и изискват деликатно почистване. Нуждаете се от микрофибърна кърпа. Или от антистатична салфетка, която не поврежда почистваните повърхности и не оставя власинки по тях. Не ви препоръчваме да използвате препарат за миене на прозорци за измиване на екрана на монитора. Този екран обикновено е снабден със специален защитен слой, който може да бъде повреден от химичните компоненти в състава на този продукт. Леко прекарайте сухата кърпа по цялата повърхност на изключения монитор. След това я навлажнете и избършете прахта от другата повърхност на компютъра. Поне веднъж месечно почиствайте от прах вентилатора с помощта на прахосмукачка. Впрочем CD и DVD дисковете също трябва да избършете един по един с универсална суха микрофибърна салфетка по посока от центъра към края на диска и в никакъв случай по посока на кръга!
2. Почистване на мръсотия и петна по бюрото
Първо, махнете от бюрото папките, телефона, клавиатурата и нотбука. Ако работната повърхност е ламинирана или е направена от друг миещ се материал, тогава я напръскайте с универсално измиващо средство, след което я изтъркайте с гъба, минете я с чиста кърпа, напоена с вода, и накрая я избършете със суха кърпа. Ако повърхността на бюрото е лакирана, изтрийте я с разтвор на вода и оцет.
Останалите по бюрото петна напръскайте с миещия препарат и изчакайте няколко минути. След това повторете гореописаната процедура. Петната от мастило се отмиват с памучен тампон, напоен със спирт.
Телефона и другите предмети по бюрото минете просто с влажна гъба.
3. Излъскване на клавиатурата
За да я измиете, трябва да я изключите от компютъра. Обърнете я наобратно и хубавичко я изтупайте (ще се учудите какви неща ще паднат от нея). Използвайте четка за рисуване, за да свалите прахта от труднодостъпните места по нея. След това с напоен със спирт памучен тампон изтъркайте клавишите (клавиш по клавиш). Преди да включите клавиатурата обратно в компютъра, трябва да се уверите, че е абсолютно суха. Ако имате нотбук и не бива да изключвате клавиатурата, направете всичко, което е възможно, с помощта на четката за рисуване. Или използвайте балон със сгъстен въздух, за да издухате прахта от малките процепчета.
 
За да ви е по-лесно следващия път…
 Дръжте на работното си бюро антистатична салфетка и препарат за почистване на компютърни екрани. И не само ги дръжте, а ги използвайте редовно. 
 Имайте предвид, че на пазара има и клавиатури с технология SpillSeal, които можете да миете дори в съдомиялната машина. А също и минипрахосмукачки, работещи през USB порта.