ПРОТИВОГРИПНА СТРАТЕГИЯ

Правилната противогрипна стратегия
 
октомври, 2012 г.
 
Какво да правим и какво не бива да правим, ако някой в семейството вече е болен…
 
© Fanelie Rosier / www.123rf.com
  
За да сте сигурни, че диагнозата е грип, а не настинка, трябва да запомните само един факт – грипът
 
веднага започва с висока температура
която се повишава рязко на фона на практически напълно здрав организъм. Толкова внезапно, че пациентът може да назове с точност до половин час кога точно се е разболял. Температурата се вдига много рязко и затова болният често получава треска, главоболие, виене на свят и остра болка в очите. Това са типичните симптоми на започващия грип.
 
Грипът е инфекция
която повечето хора понасят нормално, получават имунитет към нея и след няколко дни се чувстват напълно здрави.
Може да се каже, че ежегодните епидемии от грип са нещо като тренировки за нашия имунитет.
Затова – без паника! Да, смъртността от грип е факт – имало я е и винаги ще я има. Но се случва много рядко и обикновено се дължи на комбинацията от грип и друго сериозно заболяване! 
 
Оптимални условия за болния
1. Той трябва да лежи в удобно легло, завит с топ­ло одеяло.
2. Температурата в стаята му трябва да е около 20°, а влажността, която е много важна – 50–70%. Ако се налага, включете и овлажнител за въздух, метнете мокра хавлиена кърпа върху радиатора или пък сложете върху него съд с вода.
3. Проветрявайте стаята колкото може по-често (но завивайте добре болния през това време).
Вирусът на грипа не живее на студено, а влажността трябва да е по-голяма, за да не пресъхват слизестите тъкани на болния (това помага на организма да се бори сам с инфекцията). Това трябва да имат предвид най-вече онези, които за профилактика на грипа приемат имуностимулатори.
Имунната система работи най-добре, когато слизестата обвивка в носа е достатъчно влажна. Затова влажният въздух в стаята на болния, пиенето на голямо количество течности и механичното овлажняване на слизестите тъкани са много важни! 
4. Не карайте болния да яде насила. Ако той пожелае, дайте му нещо леко, въглехидратно и течно. Чаша пилешки бульон, топло мляко с мед, чай с лимон…
5. Много течности! Но в никакъв случай не и прекалено горещи, защото могат да изгорят слизестата ципа на носоглътката! Идеалната температура за топлите напитки трябва да е колкото температурата на тялото – около 37 градуса.
Колкото и странно да ви звучи, но пиенето на течности е основното лечение при грип! 
Давайте на болния компоти със стайна температура и прясно приготвени ошави (от сушени плодове). В аптеките се продават и готови електролитни разтвори за перорална хидратация (рехидрон, гастролит), които също са подходящи за случая. 
 
Промивки на слизестата обвивка на носа
Не е нужно да ходите до аптеката. Достатъчно е да направите елементарен солен разтвор (1 ч. л. сол на 1 ч. ч. вода). Прелейте този разтвор в пластмасова спринцовка (без иглата) и впръсквайте периодично от него в двете ноздри. Тези промивки са отлична профилактика против грип и за хората, на които им се налага да живеят с болен човек под един покрив. Но за всеки трябва да има отредена отделна спринцовка. 
Не капете в носа капки, които свиват кръвоносните съдове, защото те изсушават
слизестата ципа.
През първия ден на болестта обикновено болният не страда от хрема. Но после се появява и тя. Ако пречи на съня, няма как да избегнете капането на капки против хрема поне за през нощта. Но преди това задължително промийте носа със солен разтвор два пъти.
 
Как да свалите температурата
Тя помага на организма да се пребори с инфекцията. Затова я понижавайте само ако е по-висока от 38 градуса и болният я понася много тежко.
Използвайте само парацетамол. На децата им помагат свещички с парацетамол. В никакъв случай при грип не използвайте аспирин!
И помнете, че при поражения на горните дихателни пътища (нос, гърло и носоглътка) отхрачващите лекарствени средства само усилват кашлицата. Обикновено кашлицата при грип не започва през първия ден от заболяването. Затова на първо време не са ви нужни никакви отхрачващи средства. А след това, ако кашлицата не минава, трябва да отидете на лекар.
 
Без антибиотици
Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците не намаляват, а увеличават рисковете от усложнения. Затова – никакви антибиотици без лекарско предписание! Можете да приемате противовирусни препарати, но и за техния прием е препоръчително да се посъветвате със специалист. Те не са толкова ефективни, колкото ви уверяват рекламите.
Ефервесцентните таблети за „грип“ трябва да се приемат внимателно – в тях често са добавени оцветители, които пречат на организма да се бори с инфекцията. А и често съдържат
аспирин, който е категорично противопоказан при грип!
Не е разумно да ходите на работа, ако сте болни от грип.
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК