ПРОШКАТА

Просто прости!
април, 2011 г.
Понякога ни се струва, че не можем да простим на човек, който ни е предал. Но пробвайте да погледнете на ситуацията от друг ъгъл. Прошката не е отстъпка от страна на обидения. Тя е за него възможност да се избави от емоциите, които го тормозят.
© Kristinashu | Dreamstime.com
Всички религиозни школи и направления са категорични – умението да прощаваш е едно от най-важните човешки достойнства. То се цени като злато във всяко общество и от всяка култура. Но да разсъждаваме отвлечено за опрощаването на грешките, е много по-лесно, отколкото да приложим този принцип на практика. Ако мъжът ви ви изневери с най-добрата ви приятелка или пък собственият ви баща ви прецака с наследството, трябва ли да простите? Достоен ли е за прошка човекът, който ви е предал? И дали той въобще иска прошката ви? В последно време психолозите, лекарите, а също и духовните наставници все по-категорично настояват, че
прошката е нужна на този, който прощава
Ако простите, значи сте успели да се освободите от бремето на куп негативни емоции. Злобата, раздразнението, обидата, стремежът към отмъщение – всичко това изчезва под магическата пръчка на прошката.
Ако се замислим по-сериозно, прошката е дар, който поднасяме на самите себе си.
Чувството на обида води до негативни мисли и агресия, които носят след себе си проблеми и на физическо ниво. Враждебността провокира многократно покачване на нивото на хормона на стреса в организма и предизвиква силно напрежение практически във всяка част на тялото. Психолозите съветват: „Ако сте смъртно обидени на някого
дайте воля на чувствата си
Ден или два ще преливате от негативни емоции, злобата буквално ще ви събаря и в този момент най-разумното нещо е да й се поддадете. Работата е там, че организмът ни не е пригоден да бъде дълго време в състояние на силен стрес. Постепенно бурните емоции утихват. През 2006 г. в американската болница в Орландо (щата Флорида) провели експеримент с голяма група доброволци, които се оплаквали от болки в гърба.
Оказало се, че тези, които лесно прощават обидата и пропускат оскърбленията покрай ушите си, много по-рядко страдат от болки в гърба в сравнение със злопаметните.
В друг университет пък с голям успех се сдобила т. нар. терапия чрез прошка, с която
ефективно се лекували депресии и неврози
Оказва се, че когато на човека му се получи да прости, негативните му мисли веднага изчезват. Невъзможността да се избавим от натрапчивото влияние на обидата е в основата на голяма част от нервните сривове.
Габи се развела с мъжа си, когато била на 47 години. Живяла заедно с него 23 години, но когато станало ясно, че той й е изневерил, Габи се зарекла никога повече да не му каже и дума. И тя действително не разговаряла с него – нито по време на развода, нито на сватбата на дъщеря си.
 
„Преди половин година случайно срещнах бившия си съпруг в един магазин. Погледнахме се един друг и аз разбрах, че точно сега мога да направя избор. Бих могла да мина покрай него отново, без да му кажа нито дума, и да продължавам да подхранвам злобата си към него или… да го заговоря. Избрах второто. Изпитах огромно облекчение и видях, че той усети същото. Отидохме в близкото кафене и прекарахме в разговори повече от два часа. Дори плакахме заедно. В края на краищата винаги съм разбирала, че той е добър мъж, който просто е направил грешка. Но кой пък не греши?“
 
Прошката не означава, че сгрешилият не трябва да понесе наказание. Развод, съд, дори затвор – има различни социални форми на въздействие, но прошката е наш личен избор.
Поставете се на мястото на обиждащия
Ние постоянно се опитваме да си обясняваме мотивите за поведението на този или онзи човек. Съпругът ни е станал необщителен, защото прекалено много се изморява в работата. Майка ни е раздразнена, защото не се чувства добре. Децата са палави, защото им е необходимо някъде да изразходват енергията си. Ако се поставите на мястото на човека, който ви е обидил, ще ви бъде по-лесно да разберете какво го е ръководило при постъпката му, а това означава и че ще направите първата стъпка към опрощението.
„Много години не допусках мъж до себе си, защото, когато бях на десет, чичо ми ме изнасили. Страх, отвращение, обида, усещане за несправедливост и всичко, което произтичаше от този акт, ме задушаваха до 27-годишната ми възраст. И ето че при нас дойде на работа куриер, който беше на 16 години. Изведнъж осъзнах, че чичо ми в момента на инцидента тъкмо беше навършил 16 години и самият той е бил дете. Той не е действал със зла умисъл, а под влиянието на детски порив. А децата невинаги могат да отговарят за своите постъпки. Навярно това беше първата стъпка към моето справяне с обидата. След това постепенно отношенията ми с мъжете се развиха и след две години аз се ожених.“
Всичко, казано дотук, няма за цел да ви кара да прощавате на човека, който ви е наранил, ако не сте готови за това. За жалост обществото насърчава жените именно към това. Жените трябва да бъдат отстъпчиви и разбиращи.
Но всъщност обидата е естествена психична реакция срещу несправедливата постъпка, която свидетелства за нормална самооценка.
Ако простите на човека, който ви е обидил, това съвсем не означава, че храните топли чувства към него. Бихте могли да му простите и пак да прекратите отношения с него. Или пък да не ги прекратите.
В крайна сметка въпросът е такъв: „Искам ли да нося товара на обидата, или искам да простя, като се отърва от всички лоши и неприятни събития от миналото?“ В много случаи прошката е съзнателно решение, резултат от продължителна работа върху себе си, а не просветление, което изведнъж изниква в нас.
Намерете верните думи
Ако сте недоволни от това, което се случва в отношенията ви с близките, най-вярната стратегия е тактично да поговорите с тях. Откровеният разговор ще ви даде възможност да се… изкажете. Това, първо. Второ, събеседникът ви в края на краищата може да ви поднесе извинения. Но не бива да разчитате, че това непременно ще се случи. Както и не можете да разчитате, че след такъв разговор човекът ще промени своето поведение коренно. Далеч не всеки е способен да се учи от грешките си, дори и да знае, че те му носят дискомфорт – на него и на близките му.
Ето какво ни разказа Деси, 34 години:
 
„След сватбата се преместих от Пловдив в София, където с мъжа ми живяхме почти три години. Родиха ни се близнаци и майка ми настоятелно ни помоли да се върнем в Пловдив, като ни уверяваше, че ще ни помага с децата. Това означаваше, че ще можем да имаме и много свободни вечери, в които със съпруга ми да оставаме сами. Не ми се искаше да лишавам децата ни от топлината на бабините грижи и в крайна сметка се поддадохме на молбите на майка ми. И какво мислите? Майка ми се появяваше у нас веднъж месечно и когато се опитах да й напомня за обещанията й, тя най-безцеремонно им отвърна: „Имам си и своя работа.“ Да. Обидена съм й и съм разочарована от нея. Но от друга страна, в Пловдив работите ни потръгнаха много добре. Съпругът ми си намери чудесна работа с много по-висока заплата от тази, която получаваше в София. Разбирам, че няма смисъл да ругая майка си – тя няма да се промени. Отношенията ни сега са добронамерени, макар и повърхностни.“
Понякога просто трябва да контролираме очакванията си към околните и да бъдем готови да им простим грешките.
Прошката ни помага да заменим негативните емоции с позитивни – умиротворение, съчувствие, любов – и в крайна сметка да подобрим отношенията си с околните.
Не забравяйте, че
характерно за хората е да грешат
Това означава, че е напълно естествено дори най-близките ви хора от време на време да ви обиждат или разочароват. Не се примирявайте с опасните прояви на агресия. В останалите случаи най-мъдрото, което можете да направите, е да си напомните, че хора без недостатъци няма.
 
„Когато започна кризата и ме уволниха от работа, не се развълнувах особено, защото знаех, че имам спестени доста пари „за черни дни“. Представете си какво почувствах, когато разбрах, че месеци преди това мъжът ми е вложил парите в ценни книжа, без да ми каже нито дума за това. Във време на криза тяхната стойност се беше понижила поне десет пъти и продажбата им беше възможна само на безценица. Бях готова да го убия. Първата ми мисъл беше веднага да се разведа. Но след дълги разговори с мъжа ми, родителите ни и най-близките ни приятели аз най-накрая осъ­знах: да, той е взел грешно решение, но го е направил изцяло воден от добри намерения. Просто е искал да „заработи“ пари за мен и децата. Освен това от голямо значение за мен е това, че той е невероятен баща. Не исках децата ми да виждат как, когато възникнат сложни обстоятелства, аз веднага се лишавам от баща им. В резултат на всичко това ние се сдобрихме, а аз си намерих нова работа. Цената на нашите ценни книжа малко се покачи, макар че едва ли ще достигнат предишните нива. Сега на шега наричаме този случай „времената, които ни помогнаха да заздравим отношенията си“.
Вяра и опрощение
Възможността да простят нанесената обида е истинско божествено благословение за искрено вярващите хора. Християнството е изначално построено върху учението да прощаваме. Ако ви е трудно да се справите с определена ситуация, бихте могли да поговорите със свещеник. Възможно е да си мислите, че знаете всичко, което той ще ви каже, но в действителност не е така. Важно е не само това, което ще ви каже, но и как ще ви го каже. Понякога една вярна дума, произнесена в точния момент, може да промени целия ви живот. Не се отказвайте от тази възможност.
7 стъпки към прошката
1. Позволете си да изпитате гняв. Преди да се отървете от емоциите – дайте си възможност да ги преживеете. На първо време избягвайте среща с обидилия ви или пък напротив – нарочно повдигайте въпроса за случилото се. Да простите на някого, не означава да му позволите да си изтрие краката във вас. Означава да почувствате силата си. Прошката е умение да се издигнете над ситуацията.
2. Говорете за това. Ваш събеседник може да бъде приятел или роднина, но когото се доверявате, свещеник или психолог. Откровеният разговор може да ви помогне да разберете какво чувствате, както и да се сдобиете с онази гледна точка, която ви е убягвала.
3. Успокоявайте се. Ако мислите за нещо неприятно, организмът започва да изработва хормон на стреса и цялото ви тяло е в напрежение. Единственият начин да се успокоите е съзнателно да се вземете в ръце.
4. И вие сте бъркали. Спомнете си случаи (сигурно е имало и такива), когато самите вие не сте били прави и на вас са ви простили. Всеки човек прави неща, с които не се гордее. Като си спомните, че човекът, когото сте обидили, не ви е съдил прекалено строго, ще съумеете и вие да простите.
5. Помнете, че прошката е подарък, който правите сами на себе си. Умението да прощавате ще ви избави от много неприятни моменти.
6. Не отстъпвайте от своето решение. Когато сте осъзнали, че сте готови да простите на този, който ви е обидил, обсъдете своето решение с роднини, приятели или със самия виновник. Ако му кажете, че му прощавате, това би могло да бъде начало ако не на нови взаимоотношения, то поне на взаимно разбирателство.
7. Наслаждавайте се на спокойствието. Когато успеете да простите, вие ще преминете в едно с нищо несравнимо състояние на покой и благодат. Наслаждавайте му се.