ПРЪТ В КОЛЕЛОТО НА СТАРОСТТА

Прът в колелото на старостта
 
май, 2011 г.
 
Идеята за вечната младост е стара, колкото самата поява на хората на Земята – историята на човечеството изобилства от легенди за подмладяващи ябълки, жива вода, еликсири на младостта и прочие вълшебства. Днес аnti-age направлението в козметиката и в медицината се смята за едно от най-перспективните. Ето от кои негови постижения можем да се възползваме веднага.
 
 
© Gabivali | Dreamstime.com
 
Това, че не сме създадени да живеем вечно и че рано или късно трябва да си отидем от този свят, е нормално явление. Друг е въпросът, че умираме по-рано, отколкото природата е предвидила за нас, тъй като по програма ни е заложено да живеем по 120–140 години. В някои страни и географски райони хората обаче стареят много по-бавно. Защо? Важният фактор тук се явява начинът на живот. Ако водите правилен начин на живот, живеете по-дълго. Какво означава правилен?
 
Движение и балансирано хранене – това е!
Днес най-дългата продължителност на живота е установена в Южна Япония (на остров Окинава) и в Норвегия – две много отдалечени една от друга страни. Какво е общото, което провокира дълголетието на жителите им?
Рибата и морските продукти. Те се смятат за най-балансираната за човешкия организъм храна.
Но яденето на риба не е достатъчно, все пак трябва да се окаже влияние с цял комплекс от фактори – и климатични, и екологични.
В Мурманска област в Русия, която не е толкова далече от Норвегия (и климатът дори е сходен), продължителността на живота обаче е няколко пъти по-ниска от тази в Норвегия. Огромно значение за дълголетието имат значи и психосоциалните фактори – спокойствие, отсъствие на загриженост за утрешния ден. Доста дълголетници се срещат в Кавказ например, но това са само частни случаи, а не характеристика, валидна за цялото население там.
В световен мащаб се отчита неоспорима
 
тенденция към общо застаряване на населението
Това се отнася най-вече за Европа. Средната възраст на нашия континент става все по-висока и съответно възрастта за пенсиониране – също.
За да функционират пълноценно, хората трябва да са по-млади от своята биологична възраст.
Затова anti-age направлението в науката се развива доста бързо през последните 20 години и все повече хора прибягват до услугите на подмладяващата медицина или козметика. Самите подмладяващи терапии се делят на два основни вида – едните се борят с външните признаци на стареенето, а другите забавят самия процес на стареене и даже го връщат назад. Към първия вид спадат лимфодренаж, таласотерапия, СПА процедури, балнеология и различни други козметични методи за свеждане до минимум на признаците на стареене – бръчки, стрии, целулит и прочие (основно те са насочени към третиране на кожата и подкожните клетки). По-амбициозна е целта, която anti-age медицината си поставя –
 
да спре самото остаряване
Днес с абсолютна точност се знае, че във всяка наша клетка има определен ген, който отговаря за деленето и регенерацията. И възможностите, и продължителността на клетъчното възпроизводство са генетично кодирани и когато се изчерпат, започва процесът на стареене.
Всеки човек притежава т. нар. първични стволови клетки (непрофилирани), от които след това могат да бъдат образувани всякакви други видове клетки (нервни, мозъчни и т. н).
С максимално количество стволови клетки разполага човек в най-ранна детска възраст. С напредване на времето техният брой намалява.
Такъв е законът на природата и ако не беше той, днес светът щеше да е пренаселен с милиарди хора, някои от които родени още по времето на библейския потоп.
Механизмът на остаряване днес не е тайна за учените. Старостта се дължи на намаленото производство на стволови клетки – т. е. на „тухлите“, от които могат да се синтезират и регенерират разните други клетки. На по-ранна възраст, когато организмът расте, новообразуващите се клетки са повече от умиращите, а след 24–25-годишна възраст
 
умиращите клетки са повече
от регенериращите се (повечето клетки се регенерират по време на живота, но някои не се възпроизвеждат изоб­що – като клетките на мозъка и на сърцето). Това е обусловено именно от факта, че с напредване на възрастта броят на стволовите клетки в кръвта намалява драстично.
При някои видове животни обаче количеството на стволовите клетки си
остава константно до края на живота им. Това са някои видове морски молюски
и зелени костенурки.
Така погледнато, тези животни трябва да живеят вечно, да не умират от старост. Както и става. Ако те умират, то това задължително е свързано с болест или с травми. Иначе генетично кодиран механизъм на стареене и умиране при тях липсва.
Знанието за стволовите клетки даде идея, че стволовата терапия може да бъде използвана за ревитализация.
 
За да върнем времето назад
обаче, трябва да разполагаме с достатъчно количество стволови клетки в организма (или по-точно, да ги вкараме в него), за да ги използва той за строителен материал. Днес вече се говори за технологии, с които това може да бъде постигнато, но все още учените са на стадий научен експеримент. Онези, които чисто търговски се занимават със стволова терапия, го правят незаконно. Макар и на всички да е ясно, че нелегално тя се прилага в много страни по света.
За целта се използват клетки от костния мозък на самия човек, които се подбират много внимателно. Тези стволови клетки се размножават чудесно в инкубатор.
Трансплантирането на костен мозък е пример за терапия, при която стволови клетки от костния мозък на донора се прилагат, за да заместят кръвните клетки на болни от левкемия и други видове ракови заболявания. На стволовите клетки се разчита също и при присаждане на кожа в случаи на сериозни изгаряния, и при очни заболявания, за да израсте нова роговица. Целта на трансплантирането на стволови клетки е здравите клетки да се интегрират и специализират в тялото и да започнат да функционират като част от организма.
Все още пред учените има предизвикателства в това отношение, защото
 
не е достатъчно добре изучен процесът на делене
на стволовите клетки, както и разликата между стволови клетки, взети от ембрион и от възрастен човек.
Теоретично съществува риск деленето на вкараните в човешкия организъм
стволови клетки да не се преустанови. А с какво ще завърши това, е известно единствено и само на господ.
Тези опасения обаче не пречат стволовата терапия с цел подмладяване да се прилага спорадично незаконно в някои страни (най-набедени са Украйна и Китай). Защото има доказателства (макар и статистически необработени, но все пак много убедителни), че клетъчната стволова ревитализация –
 
инжектиране на собствени стволови клетки
в кръвоносната система – в значителна степен стопира процесите на стареене и даже може да върне времето назад. При експериментите, проведени с цел лечение и регенерация на отделни органи, е констатирана висока ефективност на този метод. Но последиците от терапията със стволови клетки в перспектива са все още неизвестни. За да се говори за бъдещето, трябва да се натрупа статистическа база данни. Но понeже методът е незаконен, то и сериозна такава база няма. Засега може да се говори само за впечатления, за мнения на различни специалисти.
Слава богу, че инжекциите със стволови клетки в частните клиники
не са скъпо, а суперскъпо удоволствие, което не всеки може да си позволи. 
Но единственият сериозен anti-age метод в медицината си остава все пак клетъчната терапия. Бъдещето принадлежи на нея.
От по-простите, но също клетъчни методики си струва да споменем още
 
терапията с фибробласти
тоест с клетки от дълбоките слоеве на човешката кожа, които намират приложение и в съвременната мезотерапия. Ефектът от тази терапия също е добър. Продължават и опитите с помощта на медицинската генетика и хормоналното въздействие да се промени обмяната на веществата и по този начин да се стигне до подмладяващ ефект. Такива опити са правени още през 20-те години на миналия век и дори са описани от Михаил Булгаков в „Кучешко сърце“ (опитите на професор Преображенски, ако си спомняте).
Доктор Сергей Воронов, прототипът на Булгаковия професор Преображенски, през 20-те години на ХХ век е присаждал семенни жлези и тестикули на маймуни на пациенти, които жадували да се подмладят.
Да, такива методи са били разработвани във времената, когато науката предполагаше, че подмладяването ще стане за сметка на промени в хормоналния фон. В тази идея има също рационално зърно. Естествено, тестисите или яйчниците на маймуната не са подходящи в случая. Търси се някое по-близко до човека същество –
 
свиня или даже човек
Например в много от подмладяващите козметични средства се влага плацента. Но за съжаление методите на хормоналната терапия не могат да се похвалят с траен ефект.
Използването на продукти, съдържащи органопротектори, фитохормони и
антиоксиданти, също може да се отнесе към борбата с остаряването.
Например ензимът Q10 е мощен антиоксидант, който благоприятства общото подобрение на функциите на организма. А познатата на всички аскорбинова киселина е също мощен антиоксидант, който успешно елиминира свободните радикали. Но от тези наистина полезни вещества човек едва ли може да стане по-млад. Защото процесите на стареене са обусловени от генотипа, средата на обитаване и начина ни на живот. С помощта на органопротекторите и антиоксидантите организмът може да функционира по-ефективно, но не и да се подмлади. „В превод“ това означава, че ако ядете само полезни неща, ако ставате рано и бягате сутрин, ако редовно си взимате контрастни душове и не се психирате на работа, навярно ще доживеете до по-дълбоки старини, при това в добро качество (разбирайте, здраве). Здравословният начин на живот е базов за anti-age терапията. Ние мечтаем за вълшебна пръчка – тоест искаме, без да правим нищо за своето здраве, да изпием едно чудодейно хапче, да направим заклинание и да станем тутакси по-млади. Но това просто не може да стане.
Едно от последните направления на anti-age медицината е лечението с органопротектори или
 
органотерапията
която представлява прием на лекарства, приготвени от органите и тъканите на животни. Наричат ги още фетусни препарати (от лат. f(o)etus – плод, зародиш при животни и при човека).
По своя състав фетусните препарати са балансирани комплекси от най-ценните клетъчни биомолекули, екстракти от клетъчно съдържимо на органите и тъканите на здрави животни (ембриони на телета и прасета).
Уникалното свойство на фетусните препарати е тяхната изключителна точност на въздействие върху функциите на определен орган.
Като следствие от приема им в човешкия организъм се активизират процеси на подмладяване, включва се механизмът на стопиране на възрастовите изменения. Туморите се резорбират, възстановяват се нормалните функции на органа или тъканта, възпалението отшумява… И подмладявайки целенасочено органите, нуждаещи се от лечение, тези препарати водят и до подмладяване на целия организъм като цяло.
Например при затлъстяване целенасоченото активиране на функциите на ендокринните жлези с органопротектори води до физиологично редуциране на масата на тялото. Целенасоченото активизиране на функциите на черния дроб помага при цироза, а на задстомашната жлеза (панкреас) – при захарен диабет.
Фетусните органопрепарати се използват за бързо и качествено възстановяване
на точно определени органи и тъкани и нямат равни на себе си по ефективност
в подмладяващото действие.
Използването на органопрепарати влияе и на това
 
колко млад изглежда човек
Защото подмладяването на кожата е тясно свързано с вътрешното подмладяване на целия човешки организъм. Ефективността на козметичната програма за зряла кожа или лечението на кожни проблеми ще бъдат много по-високи, ако помагаме на организма отвътре.
Програмата за профилактика на преждевременното стареене с помощта
на органопрепарати е доста ефективна и перспективна и затова е и доста търсена услуга в най-скъпите салони за красота и anti-age клиники в света.
Доста от пациентите се притесняват от алергични реакции към органопрепаратите, а други пък ги бъркат със стволовите клетки. Но истината е, че те са безвредни. Технологията, която се използва при тяхното производство, позволява да се изолират само хипоалергенни биомолекули. При това се използва не цялата клетка, а само клетъчното съдържимо в цитоплазмата. За многогодишната практика на прилагане на органопрепаратите не е констатиран нито един случай на алергия или усложнения.
 
Животните
от които се извличат клетките, растат в специални екоферми в Австралия и Нова Зеландия, хранят се с растителна храна, която не е стимулирана с химически подобрители, и не им се правят никакви ваксини, за да не се наруши техният имунен фон. Първоначално за производството на всички органопрепарати се използваха говеда.
Но бумът с „лудата крава“ наложи корекции в добиването им. Днес за
производството на фетусните препарати се използват само органи на прасета.
Това е свързано и с факта, че прилаганите методи на стерилизация на прасетата сами по себе си абсолютно изключват възможността от предаване на всякакви инфекции.
Може да се каже, че днес ревитализиращите органопрепарати са ненадминати по изразеност на anti-age ефект, както и по надеждността и трайността на подмладяването, което се постига с тях (както на вътрешни органи, така и на кожата). Те не провокират алергични реакции, безопасни и лесни са за приемане. Резултатността им при лечение на тежки патологии (артроза, дискова херния, захарен диабет, хипертония, алергии, базедова болест) и ефикасността им при имунореабилитация на болни от рак и при лечението на аномалии на развитието при децата са доказани с многобройни научни изследвания.
 
НОУ-ХАУ
Йоните на академик Скулачов
Учените твърдят, че разликата между биологичната и истинската възраст на човека може да е до 20 години. В Русия например повечето хора са биологично по-стари от своята реална възраст. Директорът на института по физико-химична биология академик Владимир Скулачов оглави мащабен проект за борба със старостта на клетъчно ниво. Според него стареенето е програма, програмиран етап от развитието ни, заложен в гените. Основната цел на учения е да разработи средство, с което да въздейства върху тази програма – да я промени и да премести границите на стареенето.
Въпросното въздействие академик Скулачов се опитва да установи чрез синтетични молекули, които възпрепятстват натрупването на активни форми на кислород в клетките. Според него нашият най-голям враг, колкото и странно да звучи, е кислородът. Човешките клетки се самоунищожават, синтезирайки отровни форми на кислорода. Именно тях обезврежда създаденото от академика на основата на растителни антиоксиданти вещество, по-известно като „йони на Скулачов“. Тези йони проникват не просто в клетката, а в митохондриите є (това са химическите лаборатории на тялото, в които всеки ден се преработват около 400 л кислород), където впрочем провежда своята разрушителна дейност отровният кислород, който провокира общо стареене на организма.
Бюрото на академика е отрупано с писма на хора, които искат доброволно да му станат опитни мишки. Защото, ако йоните му проработят масово, се прогнозира продължителността на човешкия живот да стигне до 800 години. При това – с удължена фаза на младостта.
Но в свои изявления академикът се застрахова, че хапчето против старост няма да бъде създадено в близко, а в доста по-далечно бъдеще.