Пуешки Рулета
В България се отнасяме пренебрежително към пуешкото месо, но то е едно от най-диетичните. И ако успеете да го приготвите майсторски, няма да е сухо. Ето ви повод да се поупражнявате за коледната пуйка. Първо се научете да правите няколко вида пуешки рулета.
Пуешко печено – коронно блюдо
Изпечено във вид на руле бяло пуешко месо с плънка от сирене
ЗА 4 ПОРЦИИ:
►1 с. л. оцет ►5 с. л. зехтин ►малко лютив червен пипер ►1 кг пуешки гърди (за рулета) ►1 връзка пресен магданоз ► 4 стръка мащерка (може и сушена) ►1 глава лук ►4 с. л. галета ►200 г топено сирене ►1 жълтък ►350 мл бульон ►150 г сметана ►3 с. л. горчица ►2 ч. л. нишесте ►сол ►черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Оцетът, 2 с. л. зехтин, червеният пипер, черният пипер и солта се смесват и в тази смес се маринова месото. За плънката зелените подправки и лукът се нарязват на ситно, смесват се с галетата, сиренето и жълтъка и сместа се подправя на вкус.
2. Върху месото се разстила плънката. То се завива на руло, като краищата му се закрепват с клечки за зъби. Рулето се пържи в остатъка от зехтина, след което се залива с бульона и се пече във фурната 1 час на температура 180 °С. Печеното се изважда от фурната и се оставя на стайна температура 10 мин.
3. Сметаната и горчицата се смесват заедно с бульона, останал от печенето. Сосът се сгъстява с нишесте и се подправя на вкус. За гарнитура се сервират задушени зеленчуци или варени картофи със сметана.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
40 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
720 кал
Пуешко в сос от червено вино
Върху канапе от сварен ориз вкусът на месото ще изпъква още по-ярко
ЗА 4 ПОРЦИИ: ►200 г лук ►1 връзка магданоз ►300 г моркови ►4 шницела от пуешко месо (по 130 г всеки) ►200 г топено сирене с подправки ►4 с. л. галета ►4 с. л. зехтин ►250 мл червено вино ►200 мл бульон ►1–2 с. л. сгъстител за сосове
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Половината от лука се нарязва на кубчета, половината – на шайби. Магданозът се нарязва на ситно, морковите – на кръгчета.
2. Шницелите се отцеждат, подсушават се и леко се начукват с дървено чукче. За плънката топеното сирене се смесва с лука, нарязан на кубчета, галетата и магданоза, посолява се и се поръсва с черен пипер. Плънката се разпределя върху шницелите. Всеки шницел се навива на руло (краищата се фиксират с клечки за зъби).
3. Рулата се пържат в зехтина, след което се изваждат от тигана, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Морковените кръгчета и шайбите лук се пасират в соса, останал от пърженето на месото (3 мин). Наливат се виното, бульонът и всичко се вари 5 мин. Сгъстява се със сгъстителя за сосове. В самия сос се слагат рулата и се задушават още 10 мин. За гарнитура се поднася сварен ориз.
ВРЕМЕ НА ПРИГОТВЯНЕ:
30 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
470 кал
Пуешко със зелен лук
Сервира се с пикантни домати
ЗА 4 ПОРЦИИ: ►2 глави лук ►2 скилидки чесън ►4 чушки (различни на цвят) ►1 буркан нарязани домати (425 мл) ► 2 ч. л. лимонов сок ►1 връзка магданоз ►1 червено люто чушле ► 3 стъбла зелен лук ► 4 шницела от пуешко месо (по 175 г всеки) ► 2 с. л. брашно ►250 мл бульон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Лукът, чесънът и чушките се нарязват на кръгчета и се запържват в 1 с. л. зехтин. Добавят се доматите и 1 ч. л. лимонов сок и всичко се задушава 15 мин. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
2. Лютото чушле (семките му се отделят) се нарязва на дребно, както и магданозът. Зеленият лук се нарязва на кръгчета и заедно с магданоза и лютата чушка се пюрира. Посолява се. Пюрето се разпределя върху месото. Шницелите се навиват на рула (краищата им се закрепват с клечки за зъби).
3. Рулетата се овалват в брашното и се изпържват в остатъка от зехтина (6 мин). Поливат се с лимоновия сок и бульона, задушават се още около 40 мин. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се подправят с щипка захар.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
45 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
390 кал
Пуешко печено с боровинки
На това ястие подхождат както черни, така и червени боровинки
ЗА 4 ПОРЦИИ: ►4 шницела от пуешко месо ►сол ►смлян черен пипер ►100 г нискомаслено сирене ►2 ч. л. лимонов сок ►100 г боровинки (може и замразени) ►3 стръка мащерка (може и изсушени) ►1 с. л. краве масло ►300 мл бульон ►50 мл сок от боровинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Шницелите се отцеждат, подсушават се и се начукват с дървено чукче. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. За плънката сиренето се подправя с лимоновия сок, малко сол и смлян черен пипер. Мащерката се нарязва и заедно с боровинките се разбърква в сиренето. Плънката се разпределя на равномерни слоеве върху парчетата месо. Шницелите се завиват на рула (краищата им се закрепват с клечки за зъби).
2. Рулетата се изпържват от всички страни в кравето масло. След това се заливат с бульона и сока от боровинките и се задушават под капак 40 мин. Изваждат се от тигана. Сосът се доварява на силен огън и се подправя на вкус. Рулетата се нарязват, разпределят се по чиниите и се сервират, залети със соса. По желание могат да се украсят със стръкчета мащерка (стига да сте намерили свежа на пазара).
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
20 мин (без времето за задушаване)
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
320 кал