ПУЕШКИ РУЛЕТА

Пуешки Рулета
 
 
В България се отнасяме пренебрежително към пуешкото месо, но то е едно от най-диетичните. И ако успеете да го приготвите майсторски, няма да е сухо. Ето ви повод да се поупражнявате за коледната пуйка. Първо се научете да правите няколко вида пуешки рулета.
 
 
Пуешко печено – коронно блюдо
Изпечено във вид на руле бяло пуешко месо с плънка от сирене
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:
1 с. л. оцет  ►5 с. л. зехтин  малко лютив червен пипер  1 кг пуешки гърди (за рулета)  1 връзка пресен магданоз  4 стръка мащерка (може и сушена)  1 глава лук  4 с. л. галета  200 г топено сирене  1 жълтък  350 мл бульон  150 г сметана  3 с. л. горчица  2 ч. л. нишесте  сол  черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Оцетът, 2 с. л. зехтин, червеният пипер, черният пипер и солта се смесват и в тази смес се маринова месото. За плънката зелените подправки и лукът се нарязват на ситно, смесват се с галетата, сиренето и жълтъка и сместа се подправя на вкус.
2. Върху месото се разстила плънката. То се завива на руло, като краищата му се закрепват с клечки за зъби. Рулето се пържи в остатъка от зехтина, след което се залива с бульона и се пече във фурната 1 час на температура 180 °С. Печеното се изважда от фурната и се оставя на стайна температура 10 мин.
3. Сметаната и горчицата се смесват заедно с бульона, останал от печенето. Сосът се сгъстява с нишесте и се подправя на вкус. За гарнитура се сервират задушени зеленчуци или варени картофи със сметана.
 
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
40 мин          
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
720 кал
 
 
Пуешко в сос от червено вино
 
 
 
Върху канапе от сварен ориз вкусът на месото ще изпъква още по-ярко
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  200 г лук  1 връзка магданоз  300 г моркови  4 шницела от пуешко месо (по 130 г всеки)  200 г топено сирене с подправки  4 с. л. галета  4 с. л. зехтин  ►250 мл червено вино  200 мл бульон  1–2 с. л. сгъстител за сосове
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Половината от лука се нарязва на кубчета, половината – на шайби. Магданозът се нарязва на ситно, морковите – на кръгчета.
2. Шницелите се отцеждат, подсушават се и леко се начукват с дървено чукче. За плънката топеното сирене се смесва с лука, нарязан на кубчета, галетата и магданоза, посолява се и се поръсва с черен пипер. Плънката се разпределя върху шницелите. Всеки шницел се навива на руло (краищата се фиксират с клечки за зъби).
3. Рулата се пържат в зехтина, след което се изваждат от тигана, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Морковените кръгчета и шайбите лук се пасират в соса, останал от пърженето на месото (3 мин). Наливат се виното, бульонът и всичко се вари 5 мин. Сгъстява се със сгъстителя за сосове. В самия сос се слагат рулата и се задушават още 10 мин. За гарнитура се поднася сварен ориз.
ВРЕМЕ НА ПРИГОТВЯНЕ:
30 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
470 кал
 
 
 
Пуешко със зелен лук
 
 
 
Сервира се с пикантни домати
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  2 глави лук  2 скилидки чесън  4 чушки (различни на цвят)  1 буркан нарязани домати (425 мл)  2 ч. л. лимонов сок  1 връзка магданоз  1 червено люто чушле ► 3 стъбла зелен лук  4 шницела от пуешко месо (по 175 г всеки)  2 с. л. брашно  250 мл бульон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Лукът, чесънът и чушките се нарязват на кръгчета и се запържват в 1 с. л. зехтин. Добавят се доматите и 1 ч. л. лимонов сок и всичко се задушава 15 мин. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
2. Лютото чушле (семките му се отделят) се нарязва на дребно, както и магданозът. Зеленият лук се нарязва на кръгчета и заедно с магданоза и лютата чушка се пюрира. Посолява се. Пюрето се разпределя върху месото. Шницелите се навиват на рула (краищата им се закрепват с клечки за зъби).
3. Рулетата се овалват в брашното и се изпържват в остатъка от зехтина (6 мин). Поливат се с лимоновия сок и бульона, задушават се още около 40 мин. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се подправят с щипка захар.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
45 мин
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
390 кал
 
 
Пуешко печено с боровинки
 
 
На това ястие подхождат както черни, така и червени боровинки
 
ЗА 4 ПОРЦИИ:  4 шницела от пуешко месо  сол  смлян черен пипер  100 г нискомаслено сирене  2 ч. л. лимонов сок  ►100 г боровинки (може и замразени)  3 стръка мащерка (може и изсушени)  1 с. л. краве масло  ►300 мл бульон  50 мл сок от боровинки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Шницелите се отцеждат, подсушават се и се начукват с дървено чукче. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. За плънката сиренето се подправя с лимоновия сок, малко сол и смлян черен пипер. Мащерката се нарязва и заедно с боровинките се разбърква в сиренето. Плънката се разпределя на равномерни слоеве върху парчетата месо. Шницелите се завиват на рула (краищата им се закрепват с клечки за зъби).
2. Рулетата се изпържват от всички страни в кравето масло. След това се заливат с бульона и сока от боровинките и се задушават под капак 40 мин. Изваждат се от тигана. Сосът се доварява на силен огън и се подправя на вкус. Рулетата се нарязват, разпределят се по чиниите и се сервират, залети със соса. По желание могат да се украсят със стръкчета мащерка (стига да сте намерили свежа на пазара).
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:
20 мин (без времето за задушаване)
В ЕДНА ПОРЦИЯ:
320 кал