РАБОТЕЩИ МАЙКИ – трета част

Детегледачката

Инструкции за ползване
 
 

От Венета МЛАДЕНОВА
Снимка © AlienCat – Fotolia.com

 

 

 
юни, 2009 г.
 
 
 
 
 
Предизвикателствата на големите градове стават все повече: като се започне от липсата на места за паркиране, мине се през това да се тъпчеш като сардела в градския транспорт и се стигне до най-важното – нeвъзможността да запишеш детето си на ясла или градина, ако си майка, решила да се върне на работа.
 
С това предизвикателство се бориха варненци в предновогодишните студове. Зъзнаха и чакаха ред да дадат децата и внуците си на детска градина. Зъзнаха и се питаха отговарят или не отговорят на новопоставените изисквания към родителите и има ли изобщо някой законово право да им ги налага?!
В София старата интернет система на записване си е почти нова (само дето не е тренирана за скорост при въвеждане дан­ните на детето). Стигна се дори дотам хората без интернет вкъщи да молят съседи, приятели, та чак и роднини от Америка да записват в системата останалите да живеят на българска земя племенници племеннички.
 
СТОТЕ ЛЕВЧЕТА
дето щяха да стигнат до семействата, неуспели в класациите, така и не тръгнаха изобщо към тях. А тъкмо родителите понаточиха зъби за частните детски центрове като алтернатива на детските градини… Последните пак си останаха възможност само за малцинството заможни български семейства от големите градове.
Питам се онези, другите родители, отглеждащи децата си без бабина помощ и дядов надзор, къде да дяват бедните малки същества?! Заради тази питанка още една професия в България доби обществена значимост – тази на детегледачката. Все по-често можете да прочетете обяви, които къде на литературен български, къде на диалект гласят, че млади или вече позастаряващи жени предлагат почасово отглеждане на деца срещу определена сума. И понеже това, почасовото, не върши работа на родителите, които са на работа по цял ден, на тях им остава само един избор – да открият някого, който да им гледа детето персонално вкъщи и, разбира се, срещу пари. Оказва се, че както за всяка друга услуга, и за тази българинът не е готов. И то не само във финансов план, а поради обстоятелството, че
 
НЕ ЗНАЕ ТОЧНО КАКВО ДА ТЪРСИ
В голям процент от случаите точно майки, изпаднали в такава безизходица, са готови да платят малко по-малка от определената сума на първата мила и добродушна жена и да є поверят сигурността на детето си и тази на дома си.
Въобще не се взима предвид фактът, че всяка възрастова група деца се нуждае от човек с подобаваща квалификация. Ако детето ви е на възраст до 1 годинка, му трябва детска акушерка, която да следи най-вече за неговото здраве, за безопасността му и за правилното му физическо развитие. За отглеждане на децата до 2-годишна възраст най-предпочитаната квалификация е тази на медицинската сестра, която може да окаже спешна първа помощ в случай на каквато и да било травма на детето.
Децата на 3-, 4- и 5-годишна възраст е най-добре да са в компанията на детски психолог. А тези над 5-годишна възраст – на човек с педагогическо образование. Ако детето има някакви таланти – музикално
е например, – тогава е добре да потърсите музикален педагог за отглеждането му. Ако му се удават езиците, осигурете му педагог по чужд език, а ако детето има логопедичен проблем – логопед.
Много често миловидното изражение и доброто сърце на кандидата за работа не са достатъчни, за да го наемете. Обичайната практика в България е родители да издирват гувернантка или чрез интернет, или пък чрез обяви, публикувани във вестниците. Често изпадналите в нужда родители се договарят само устно с детегледачката да є дават
 
ОПРЕДЕЛЕНА СУМА НА РЪКА
без да сключват договор с нея, който регламентира правата и задълженията на всяка една от страните.
Американската психоложка Диана Хорсанд е обобщила няколко правила, които родителите е добре да спазват при търсене на детегледачка. Само от полза ще ви е, ако ги знаете. Основното е спазването на необходимата първоначална дистанция.
 
След проведения първи телефонен разговор никога не канете евентуалната бъдеща детегледачка вкъщи, а є определете среща в някое кафене. Вземете със себе си и детето на срещата. Хорсанд съветва внимателно да наблюдавате как въпросната жена общува с детето ви на тази първа среща. Бих добавила да следите и как самото дете възприема бавачката.
Ако на вашия въпрос, защо кандидатката иска да започне да работи с вашето дете, отговорът е „Не ми достигат парите“, съветът на Хорсанд е да потърсите друга жена.
Спокойно бихте могли да попитате кандидатката как хипотетично би се справила с трудни ситуации – с непокорството на детето ви (ако то откаже да се храни например) или с непредвиден инцидент (ако се пореже на остър предмет или пък внезапно вдигне висока температура).
Задължително уговорете условията на работа – дните (само в работни или и в почивни дни ще се налага да работи тя), колко часа на ден ще работи, начина на заплащане (седмичен, почасов или месечен ще бъде той). В договора е добре да бъдат описани всички задължения на гувернантката, за да не възникнат в бъдеще някакви недоразумения.
Прекалено педантичните и безкомпромисни хора не са за предпочитане за наемане за тази работа!
Добре е да уточните в аванс на какви занимания ще се посвещават детегледачката и вашето дете през часовете му на бодърстване, кога и къде точно ще се разхождат.
Отделете в дома си място за почивка на гувернантката, за да може и тя да почива, когато детето почива.
Оставете й храна за през деня по причина, че „детегледачката не е мебел“ по думите на Хорсанд.
В никакъв случай не й повишавайте тон.
Не се намесвайте грубо в работата й.
Доверявайте й се, но от време на време все пак я проверявайте. Стремете се проверките да бъдат деликатни, за да не я засегнат. През първите дни я проверявайте по телефона. Информирайте се как се чувстват тя и детето ви.
Не се дръжте с нея така, сякаш тя е единствената на този свят и ако ви напусне, няма да можете да си намерите друга.
Ценете труда й, но повече ценете душевния мир на своето дете. Колкото и старателна и мила да е тя, ако детето не желае да я приеме, потърсете друга. Не забравяйте, че децата са емоционални сюнгери и най-добре разпознават добронамереността на човека отсреща.
 
ДАЛИ МЛАДА, ИЛИ ПО-ВЪЗРАСТНА?
На този въпрос няма еднозначен отговор. Младите необвързани момичета нямат опитността, но имат хъса и желанието да се занимават с деца. По-възрастните жени пък имат опита, но пък умората вече си е казала думата и като че ли вече е минало времето, когато са можели да се забавляват по детски с децата.
Решението е ваше. Но според мен не възрастта е най-важната. Когато избирате детегледачка, обърнете внимание дали тя говори литературен български език и дали е спретната и чиста. И най-важното – дали е толерантна към вас и към детето ви.
 
НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА Я ОБИЧАТЕ
Както и не е необходимо тя да ви обича. Важното е да споделяте едни и същи правила и принципи за възпитание.
Но ако изборът ви се стори много труден, имате две възможности – или да потърсите услугите на специализирана агенция и да є заплатите за това, или да оставите детето си да избере само измежду няколкото кандидатки. То няма да каже „Избирам тази“, но вие със сигурност ще разберете коя е избрало.
А и не се вживявайте много в ролята на шеф на гувернантка. Вие плащате, но не за да заповядвате. Плащате, за да се грижат добре за детето ви. И ако добрият резултат е налице, продължавайте да плащате, докато местата в новопостроените детски градини (силно се надявам скоро да ги построят!) покрият броя на нуждаещите се от тази услуга деца.