Разпределение по стаите

Разпределение по стаите
 
 
 
май, 2009 г.
 
 Ароматната лавандула внася в дома спокойствие и хармония. Най-подходящо е да я сложите в спалнята
 
►Бамбукът не е много претенциозен към светлината. Може да бъде засаден както в почва, така и в ситни камъчета. Той е чудесен избор за банята и кухнята. През лятото трябва да се полива 2 пъти седмично, а през зимата – по-малко, само когато повърхността на почвата е суха. В периода на растеж (от април до август) бамбукът се подхранва на всеки 2 седмици със специални комплексни добавки за стайни растения. Иначе листата му пожълтяват. През пролетта бамбукът трябва да се пресади. Нуждае се преди всичко от висока влажност на въздуха, поради което най-подходящи за отглеждането му са влажните помещения.
 
 
►Палми Всички видове палми са идеални за всекидневната. Често с тяхна помощ помещението се разделя на зони. Най-добре седят в декоративни контейнери. Поливат се умерено.
  
►Драцена Това е изключително издръжливо растение, което стои добре във всяка стая у дома, както и в офиса. През топлите сезони се нуждае от средно количество вода, а през зимата се полива изключително рядко. От март до септември се тори непрекъснато.
D.fragrans изисква най-малко грижи – обича светли или полусенчести помещения и не обича силното слънце и теченията. D.marginata може да вирее и в тъмни места, докато D. deremensis обича светлината.
 
►Зелени подправки Засадете различни видове (босилек, магданоз, риган, мента) в малки глинени саксии или във висяща кошница. Ако я окачите на нивото на очите, винаги ще имате подръка не само свежи подправки, но и чудесен аромат в кухнята. Зелените подправки са непретенциозни и се отглеждат изключително лесно.
 
►Бръшлян Той „смекчава“ скучните прави линии на мебелите вкъщи. Не се заблуждавайте, че е лесен за отглеждане. Чувства се добре в неотоплени помещения и страда във всеки дом с горещ и сух въздух. Ако не искате листата на бръшляна да покафенеят, редовно ги пръскайте с вода, особено когато парното работи. Растението изисква хладно, но не студено помещение. Идеалната стая за него не трябва да се отоплява през зимата.Температура над 15 °С през нощта може да създаде проблеми за растението. През зимата бръшлянът има нужда от повече светлина. Не го излагайте обаче на директно слънце през лятото. През лятото го поливайте често, а през зимата – по-рядко.
 
 
►Висящи кошници Засадете в тях растения с обли листа. Висящите кошници са идеални за ъглите на стаите или за антрето.
 
►Фикус е едно от десетте растения, които пречистват перфектно въздуха. Фикусът абсорбира вещества като формалдехид, амоняк, бензол и т.н.
Фикус бенджамин е най-разпространеният за домашно отглеждане вид. Може да порасне доста голям, ако му осигурите подходяща саксия. Необходим е добър дренаж. Може да расте заедно с други растения в една саксия, които да покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните му листа опадат. Поливайте го само когато почвата е суха на пипане. През зимата трябва да повишите влажността на въздуха в помещението, където е фикус бенджамин. Тогава пулверизирайте често листата му. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка, пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Използвайте течен тор през пролетта и лятото (до септември) приблизително на 15 дни. Този фикус се нуждае допълнително и от желязо, за да поддържа своя жив зелен цвят, затова добавяйте желязо на таблетки към течния тор.