РАННОТО ПОБЕЛЯВАНЕ НА КОСАТА

Ранното побеляване на косата
 
от Симеон ВЕДЕВ,
стилист в студио за красота „Кали“
 
февруари, 2010 г.
Снимка © Vitaly Valua – 123rf.com
 
Понякога млади жени, които още не са се замислили за старостта, с почуда и разочарование установяват, че имат бял косъм, а понякога и не само един. Това какво е – отклонение или норма?
 
Може ли да се говори за остаряване, ако косата ви започне да посивява на 20-годишна възраст? Има ли други причини за ранното побеляване освен естественото остаряване и може ли да се спрете този процес? Ще се опитам да отговоря на тези и на още няколко въпроса, за да облекча тревогите ви.
Причините за преждевременното побеляване на косата при млади мъже и жени са много индивидуални. В повечето случаи може да се говори за
наследственост
Ако сред близките ви роднини има човек, който е започнал рано да побелява, то отговорът на въпроса е на повърхността. Ако нямате такива роднини, причината може да бъде, каквато ви дойде на ума.
Често белите косми се появяват вследствие на
силен стрес
Спомняте ли си българския филм „Лавина“ и как косата на Ваня Цветкова се сдоби с пет-шест бели кичура за няколко часа?! Но се налага да уточня, че косите не побеляват просто така – от гледане на филми на ужаси или от вечери, прекарани в терзания и сълзи по изгубен любим или любима (защото и мъжете плачат, и те побеляват).
За да побелее човек от емоции, трябва да изпита суперсилен стрес – не страх, а ужас, не тъга, а истинска мъка. Това се случва рядко и далеч не при всички.
Причината за ранното побеляване може да се крие в
неправилната работа на някой вътрешен орган
Например сивите коси може да се появят заради нелекуван гастрит, заради хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза, заради нездравословно хранене и затруднено храносмилане, заради дефицит на мед, сяра и калций в организма.
Най-често сиви кичури се появяват заради сериозни нарушения в работата на черния дроб, заради нарушена обмяна на веществата и различни хормонални промени.
По принцип ранното побеляване в този случай не се явява единственият симптом, често се наблюдават и други, съпътстващи го.
Във всеки от гореизброените случаи трябва да посетите съответния лекар специалист и трихолог (специалист по косата). Лекарят ще ви назначи пълно изследване на организма, а трихологът ще анализира структурата на косата ви и по този начин ще можете да получите изчерпателен отговор на въпроса, защо вие сте побелели толкова рано.
 
Мъжете – по-потърпевши
Според статистиката мъжете побеляват много по-рано от жените. Това е така и според мен. Един мъж може и да се учуди, когато намери бял косъм в косата си на 25-годишна възраст, но в това няма нищо необичайно. Въпрос на генетична предразположеност, бих казал, с която е невъзможно да се борите. Жените са много по-пощадени от ранното побеляване. Пък им е по-лесно да решат проблема чрез боядисване на косата. Виж, на мъжете им трябва време да се решат на такава стъпка от страх, че някой може да ги помисли за гейове. Несъстоятелна тревога. Светът напоследък се напълни с метросексуални мъже. Аз съм един от тях и въпреки това се чувствам сто процента мъж.
 
Профилактика
Ако говорим за профилактика на ранното побеляване на косата, можем да вземем под внимание само онези случаи, когато тя не се явява следствие от генетичните особености на човека.
Ако при повечето членове на вашето семейство белите коси са се появили в периода до 30-годишна възраст, никаква профилактика няма да ви помогне.
Ако наследствеността ви е по-благоприятна, така да се каже, има само един начин да избегнете ранното побеляване – внимателно и отговорно да се грижите за своето здраве. Не допускайте силен стрес, мъчителни диети без консултации с лекар, отказ от лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и щитовидната жлеза. Балансираното хранене, своевременното лечение и редовните прегледи при лекар – всичко това съвременната медицина предлага в качеството на профилактика на ранното побеляване на косата.
Ако вече сте побелели
Ако белите коси все пак са вече факт в косата ви, тогава възниква друг въпрос – да ги оставите такива, каквито са, или да се опитате да ги маскирате.
Преди всичко трябва да разберете, че ранното побеляване не означава, че човек е загубил изцяло естествения цвят на косата си. Става дума просто за няколко бели косми или дори кичура. Голяма работа!
Най-често те се появяват по слепоочията. Хората със светли по рождение коси могат и да не обръщат кой знае какво внимание на няколкото бели косъма, защото те почти не се забелязват.
Но
при брюнетките положението е по-сложно
– белите коси се набиват на очи, тъй като контрастират на естественото оцветяване на косата. Вярно е, че има мнение, че сивите коси само правят мъжа да изглежда по-достолепен, затова мъжете няма смисъл да мислят за боядисване, ако побеляването им отива.
Но при жените побеляващата коса винаги е грозна (казвам побеляващата, онази, която е в процес на побеляване, а не снежнобялата, която е друга тема).
За решението на този проблем има много бои за коса, които позволяват да покриете белите коси до 100%.
Ранното побеляване е проблем, с който се сблъскват много млади хора. Не бива да го възприемате като първи признак на старостта обаче. Обикновено тези, които рано се сдобиват с бели коси
не изглеждат по-стари
след това. Младата кожа, спортната фигура, гордата походка и прелъстителният поглед – всичко това говори, че вашата възраст е далече от онази, към която сме свикнали да отнасяме белите коси.
Човек все пак побелява напълно не по-рано от 40-годишна възраст – каприз на природата, който лесно можете да скриете с… боядисване.
 
Златни съвети
Структурата на бялата коса е доста по различна от тази на другата коса. При побелялата обикновено диаметърът на косъма е по-малък. Той е кух, защото в него няма меланин. По тази причина белите коси са и доста трудни за боядисване. Повечето от обичайните бои за коса не ги покриват добре, а дори и да ги покрият, след първото измиване бялото (или сивото) отново избива.
Ако боядисвате бялата коса, в никакъв случай не използвайте безамонячни бои, защото с тях няма да постигнете никакъв ефект. Ще ви издам една малка професионална тайна. Ако боядисвате бялата си коса вкъщи, задължително нанасяйте повече количество боя – така ще наситите хубаво цвета и по-бавно ще се отмие след това.