РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

Ревматоиден артрит
 
от Теодора СТАНКОВА
 
февруари, 2010
 
© Sebastian Kaulitzki – 123rf.com
 
 
Животът с ревматоиден артрит е изпълнен с болка. Разбирам го от личната изповед на 25-годишната Анета Драганова от Кюстендил – активна млада жена, която работи като секретар в читалище, но не є лесно… В света над 21 милиона души живеят с тази болест, а у нас се предполага, че боледуват над 100 000, сочат последните статистически данни. А за да опишем симптомите, клиничната картина и начините за лечение на артрита, използвахме данни от доклад на д-р Симеон Монов, д.м. от Клиника по ревматология към Медицински университет – София
 
I. Изповед на една болна
„Боледувам с години от ревматоиден артрит. Диагнозата ми е поставена през 1986 г. Заради заболяването обучението ми до 7-и клас премина в санаториум за ревмадоидни и колагенови заболявания в гр. Банкя. Още докото бях в санаториума, се научих да се справям сама с живота. Виждах семейството си само през учебните ваканции. За един тийнейджър не е никак лесно да приеме тази диагноза. Пораснах по-бързо, научих се да бъда реалист. Беше ми трудно да свикна с болката и с особеностите на заболяването. Но се научих да живея с ревматоиден артрит. След 1997 г. продължих обучението си в ПГИМ „Йордан Захариев“, гр. Кюстендил. А по-късно продължих обучението си в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Успоредно със следването започнах работа. В началото ми беше трудно да се социализирам с хора, които нямат моя проблем, въпреки че съучениците и колегите ми не са ме приемали като по-различна от тях. Болестта обаче никога не спира да напомня за себе си, особено през зимата и пролетта. Тогава се появяват
 
непоносимите болки и сутрешната скованост
В такива моменти просто нямам желание за нищо. Докато премине сутрешната скованост, която трае около 2–3 часа, се чуствам ужасно потисната. През тези сезони често ми се е налагало да отсъствам от училище.
Аз съм още млада, но болестта постепенно деформира костите ми. Отделно от това е болката. А тя е голяма. Постепенно нещата, които са нормални за всекиго, стават все по-трудни за мен.
След поставянето на диагнозата лечението, което провеждам, е със специални лекарства за артрит и нестероидни противовъзпалителни средства. През 1994 г. започвнах лечение с метротексат, което прехъснах поради инфекция. Прилагали са ми лечение със златни соли, което не даде резултат. От 1996 г. до 2001 г. съм на лечение с други две лекарства. През април 2001 г. артритът отново стана активен и обхвана цялата ми костна система. Назначено ми бе лечение с комбинация от четири лекарства. От февруари 2005 г. посещавам Клиниката по ревматология в София. През 2006 г. започнах прием на калций с витамин D3 поради установена
 
намалена костна плътност
вследствие на болестта ми. През 2007 г. ми приложиха лечение с биологично лекарство, което премахва сутрешната скованост и се чувствам много добре.
Междувременно в резултат от ревматоидния артрит ми установиха и двустранна коксартроза. След направена консултация с ортопед-травматолог в Горна баня се наложи ендопротезиране на лява и дясна тазобедрена става. Предстоят ми още две оперативни намеси в Горна баня – на коленни стави.
Не искам да се оплаквам прекалено. Знам, че у нас има много болни от различни болести хора, които не получават адекватна грижа и лечение. За съжаление, въпреки че в много страни ревматоидният артрит и неговото лечение се покриват от държавата, у нас това не е така. И ние страдаме. Лечението е скъпо и трудно достъпно. Поддържащата терапия се заплаща изцяло от пациента. Освен това
 
биологичните лекарства са недостъпни
заради високата си цена. Дори се налага да заплащам изследвания, които минават по здравна каса, защото нямало лимит. Ендопротезирането на ставите и лечението след престоя в клиниката също се заплащат от пациента. Благодарна съм, че имам подкрепата на семейството и приятелите си, без които много трудно бих се справила от финансова и духовна гледна точка.“
Анета Драганова, 25 г., Кюстендил
 
 

© Sebastian Kaulitzki – 123rf.com

 
 
II. Статистически и основни данни за заболяването
1. Важни цифри
В света над 21 милиона души живеят с ревматоиден артрит. У нас се предполага, че боледуват над 100 000. Честотата на разпространението на ревматоидния артрит у нас е 7.5% по данни за 2001 г. Почти 50% от страдащите стигат до инвалидизация в рамките на 10 години след поставянето на диагнозата.
Заболяването се среща най-често при пациенти от 30- до 60-годишна възраст, но 2–3 пъти по-често при жените в сравнение с мъжете.
2. Патология
(буквално означава наука за болестите)
Сериозните последици на болестта изискват прецизно познаване на нейната патология с цел ранно диагностициране и ефективно є лечение. Следващите редове обаче биха били разбрани най-добре от медицинско лице. Ето как лекарите описват ревматоидния артит.
Той е едно от най-разпространените автоимунни заболявания и представлява хронично възпалително заболяване на съединителната тъкан, при което предимно се поразяват фалангиалните стави на ръцете и краката, гривнените стави и ставите на коленете и лактите.
Структурите на гръбначния стълб също не са пощадени. Освен поражения на ставните и периставните структури при ревматоиден артрит се наблюдават и редица поражения на други органи и системи, като мускули, кожа, бели дробове, сърдечносъдова и отделителна система, както впрочем и нервна система.
3. Клинична картина
Възможно е болестта да започне остро, в течение на няколко дни. Появяват се ставна болка и скованост с най-голяма интензивност в сутрешните часове. Протича с обща умора и прогресиращо ограничение в ставната подвижност. Прогресията на болестта може да доведе до необратими структурни увреди на ставата, свързани с функционални нарушения. Възникват възпалителни отоци в ставите и периставните тъкани. Настъпват фиброзни промени, предизвикващи ретракция (свиване, отдръпване) на ставните капсули, връзките, сухожилията, разрушаване на ставните повърхности и като следствие от това – развитие на ставни деформации. Движенията в ставите са много ограничени и дори може да се стигне до анкилоза (пълна неподвижност на ставите).
4. Първите симптоми
при които трябва да се потърси лекарска консултация, са:  ставна скованост сутрин над 30 минути  болки и отичане на ставите (най-често на малките стави на пръстите на ръцете и краката)  ограничаване в подвижността на ставите поради споменатите скованост, болки и отоци.
Обикновено пораженията са симетрични (на двете ръце и/или на двата крака), но са възможни и изключения.
5. Етиология
(или причини за болестта)
Те не са известни, но науката предполага, че отключващата роля се пада на редица външни фактори  (инфекции, вируси, бактерии, стрес) при наличие на генетично предразположение.
6. Лечение
То трябва да е комплексно и насочено към потискане на активността и прогресирането на процеса, профилактика на обострянията и възстановяване на функцията на ставите.
Медикаментозна терапия Тя включва два вида препарати: противовъзпалителни и базисни (болестомодифициращи антиревматични средства).
През последното десетилетие се възприе становището, че от съществена важност за изхода на ревматоидния артрит е ранното агресивно лечение.
Ефективната терапевтична стратегия изисква избор на подходящ болестомодифициращ медикамент или комбинация от такива. Доказано е, че конвенционалните базисни средства забавят прогресията на болестта, подобряват качеството на живот и редуцират смъртността.
7. Училище за пациенти
►Начин на живот Ето какво е необходимо да съблюдавате, ако страдате от това заболяване: ♦ достатъчен нощен сън при правилна позиция на тялото, най-добре върху ортопедичен матрак; ♦ редуване на дейности от ежедневието с почивки в хоризонтално положение и пълно отпускане на ставите и мускулите; ♦ изпълнение на упражнения, предимно от легнало положение, с постепенно разширяване на двигателния режим; ♦ използване по предписание на лекар на шини или бастун и избягване на продължително ходене без почивки.
 
►Начин на хранене Няма специален диетичен режим за пациенти с ревматоиден артрит. Включете в хранителния си режим повече белтъчна и богата на витамини храна, за да противодействате на намаляването на мускулната маса. Добре е да консумирате богата и на калций храна (поради високия риск от развитие на остеопороза) и бедна на мазнини (поради риска от съдови усложнения при това заболяване).
Освен това се пазете от простуди и травми. И в никакъв случай не прибягвайте до самоволно намаляване на дозата или прекъсване на предписаните от лекаря медикаменти.
 
►При активизиране на заболяването останете в леглото и временно обездвижете с шини възпалените стави (но в правилна позиция).  Провеждайте краткотрайна криотерапия на зачервените и затоплени стави: ледени компреси с продължителност на въздействие 30–60 сек няколко пъти на ден.  Извършвайте домашните си задължения по-бавно, при възможност в седнало положение.  Един-два пъти годишно провеждайте подходяща физиотерапия с лазер, магнитно поле или друг вид.
 
►За да предотвратите изострянето на заболяването Естествените природни фактори – въздух, вода, слънце, повишават защитните сили и закаляват организма.
 
►Въздушни бани Започнете с 10–15-минутен престой на открито при външна температура около 20 °С и постепенно преминете към въздушни бани през по-хладните часове на деня с престой 30 и повече минути. През топлите месеци можете да спите на открито. Въздушните бани можете да комбинирате с леки физически упражнения, игри и разходки, но не натоварвайте много ставите и мускулите.
 
►Слънчеви бани Най-добър ефект от тях ще получите, ако започнете с 10–15-минутно излагане на слънце през летните месеци с постепенно увеличаване на продължителността. През зимните месеци се препоръчва изкуствено ултравиолетово облъчване за повишаване защитните сили на организма.
 
►Водни обливания Започнете с температура на водата 35–36 °Спрез зимните дни и малко по-ниска през летните, като постепенно намалявайте температурата на водата (общо с няколко градуса), за да получите желания закаляващ ефект.
 
►Двигателен режим Той трябва да включва лечебна гимнастика, разходки, спортни игри и др. От съществено значение е натоварването да е постепенно и да е съобразено със състоянието на ставите и на организма като цяло. На всеки 15–20 минути движение си давайте почивка. Не забравяйте и дихателните упражнения.
 
►Балнеолечение при ревматоиден артрит Не провеждайте балнеолечение по собствена преценка или по препоръка на друг болен. Само лекуващият лекар може да прецени необходимостта от балнеолечение и да определи правилния начин за неговото провеждане. Затова трябва да информирате лекаря за всичко, свързано с текущото развитие на заболяването, както и за общото ви здравословно състояние.
Ако по време на балнеолечението получите т. нар. балнеореакция, веднага се консултирайте с лекаря. Не прекъсвайтеприемането на предписаните ви медикаменти по време на балнеолечението.
►Балнеолечението не е подходящо за вас: ♦ ако сте в ремисия (болестта не е обострена) или само с налично леко възпаление на малките стави на ръцете и стъпалата, с не много силна болка и краткотрайна сутрешна скованост ♦ ако ставното възпаление и болка са по-подчертани, лекарят ще прецени дали е възможно балнеолечение и по каква методика да го проведете  ако са възпалени по-големи стави (коленни, глезенни, гривнени и др.) ♦ ако болката и сутрешната скованост са силни и продължителни ♦ ако ревматоидният артрит е засегнал някои вътрешни органи
Във всички гореописани случаи балнеолечението е противопоказно!
 
Най-модерните лекарства

В ревматологичната практика през последните години навлязоха нови лекарствени средства, които подпомагат ефективното лечение на болестта. Това са биологичните агенти – изцяло нова група лекарства, използващи нов „подход“ за повлияване на болестта. Тези лекарства са продукт на съвременните биотехнологии. В сравнение с традиционните модифициращи болестта антиревматични средства биологичните лекарства се характеризират с много по-бързо настъпващ ефект и по-мощно въздействие по отношение предотвратяване увреждането на ставите. Тези нови препарати „неутрализират“ действието на някои биологично активни молекули, които са крайни „изпълнители“ или важни сигнални посредници в осъществяването на имунната атака към определени тъкани и органи. 
За съжаление унас поради високата цена тези медикаменти са недостъпни за преобладаващата част от пациентите с ревматоиден артрит.