РЕДОВНО РАЗТОВАРВАНЕ

Редовно разтоварване
За да не сте постоянно на диета, пробвайте хранителен режим с разтоварващи дни. Например един цял ден на ябълки…
© Miunicaneurona | Dreamstime.com
Изборът на разтоварващите дни зависи от здравословното ви състояние и желанията ви. Измислени са всякакви – въглехидратни, белтъчни, комбинирани. На свой ред въглехидратните могат да бъдат плодови, зеленчукови или смесени; а белтъчните – месни, рибни, млечни или смесени.
След празничния януари
За да отслабнете, е препоръчително да правите 1–2 разтоварващи дни седмично (но нека дните не са поредни!). За профилактика, поддържане на формата и очистване на организма, а също и след обилни празнични трапези е достатъчно да правите 1–2 разтоварващи дни в месеца.
Запомнете! Не пийте вода по време и веднага след хранене! Изчакайте час и чак тогава изпийте чаша вода.
Бъдете хитри
Изберете си разтоварващ ден и всяка седмица се старайте да се придържате към него. Организмът ви бързо ще запомни тази информация. Най-добре се спрете на сряда – тази златна среда ще приемат спокойно и тялото, и работният ви график.
Леки храни
 Изберете продукти, съдържащи сложни въглехидрати и растителни влакнини: овес, гречка, мюсли, дини, краставици, сливи, ябълки (по-кисели сортове). Разпределете ги на 5 приема през равни промеждутъци от време. Можете да хапвате тези продукти сурови, печени или варени, но не повече от 1500 г на ден.
 Белтъчните храни подобряват обмяната на веществата и активизират ферментите, разграждащи мазнините. 4 пъти на ден яжте полумаслена извара (по 150 г) със сметана (15 г) или пийте айран (по 250 мл 6 пъти на ден). 2 пъти дневно можете да пиете и черно кафе (50 мл) без захар.
 За ден е разрешено да изяждате 450 г сварено не много мазно месо (може и печено на грил). Три пъти на ден пийте по 1 ч. кафе с мляко без захар и по 2 чаши шипков или зелен чай.
 Оризът е нискокалоричен и бързо засища. Организмът получава много калий и малко натрий, което благоприятства елиминирането на излишните течности от него. Към сварения без сол ориз добавете нарязан на ситно морков или кимион.
 Ако не сте алергични към цитрусите, на закуска, обяд и вечеря яжте само портокали или пийте прясно изцеден портокалов сок. В тези плодове има малко калории (40 кал на 100 г), но за сметка на това са богати на влакнини, които задълго уталожват чувството на глад. В белите ципи на портокала има пектин, който нормализира нивото на холестерол в кръвта.
 Рибата ще ви защити от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Освен това е полезна за очите. Тя е незаменим източник на мастни киселини омега-3. От сутринта до вечерта яжте само мазна риба (скумрия или сьомга). Киселините омега-3 правят организма по-чувствителен към лептина – веществото, което ни „съобщава“, че сме сити.