РЕКОНСТРУКЦИЯ НА МЛАДОСТТА

Реконструкция на младостта
април, 2010 г.
© Gunnar Pippel – 123rf.com

 
Откритието на стволовите клетки отдавна подхранва надеждата ни за постигане на вечна младост. Тяхното широко и директно приложение в специализираните anti-age козметични продукти все още е въпрос на бъдеще, но изследванията в тази област ни подариха иновации, от чиито резултати можем да се възползваме и днес.
 
Стволовата клетка е един от най-загадъчните, но и най-обнадеждаващите феномени, отварящи пред човечеството перспективите за безсмъртие и вечна младост. Тя бе открита в началото на миналия век, а нейното по-детайлно изучаване започна преди 50 години.
Към настоящия момент е ясно, че количеството на стволовите клетки, както и техният регенеративен потенциал не намаляват с напредване на възрастта. Но регенерацията им (тяхното възобновяване) не може да протича толкова бързо във възрастния организъм.
Дългогодишни изследвания на механизма на функциониране на стволовите клетки доведоха учените до откритието, че влошаването на „репродуктивните способности“ на стволовите клетки е свързано със забавянето на метаболизма в близките до тях клетки, както и в междуклетъчното пространство.
 
Зависи от средата
В организма на възрастен човек стволовите клетки живеят основно в тези тъкани, на които е присъщо постоянно обновяване: в костния мозък, кръвта, епитела (тъканта, която покрива съдовете, стомаха и др.) и в кожата.
В кожата стволовите клетки са концентрирани основно в базалната мембрана (вж. речника). Там те живеят в специфична микросреда, която учените наричат ниша. Нишата всъщност се състои от самата базална мембрана, молекулите на вътреклетъчния матрикс (вж. речника) и „клетки съратници“, съседстващи със стволовите и произвеждащи фактори на растежа (вж. речника) и други регулаторни молекули.
Цялата тази среда гарантира живота на стволовите клетки – тяхното самовъзпроизводство, ефективността на тяхното делене и „специализацията“ на техните дъщерни клетки.
Как точно? Върху мембраната на стволовата клетка има рецептори – нещо като „уши“, с които тя улавя, възприема „техническата задача“, съобщена є от нишата, след което се заема надлежно с нейното изпълнение. Но с течение на времето нишата се износва, остарява – намалява количеството и се влошава качеството на белтъчините, носители на информация, намалява също и проводимостта на вътреклетъчния матрикс. С други думи, обкръжението, средата престава да създава подходящите условия за ефективна работа на стволовите клетки.
 
Система, която гарантира живота
Възстановява ли се функцията на стволовите клетки, ако отново за тях се създаде благоприятна среда за съществуване? И как можем да го постигнем? Именно на тези два въпроса търсеха отговор учените от водещите козметични лаборатории. В хода на многобройни експерименти им се удаде шанс да създадат ключови фактори, осигуряващи ефективното функциониране на стволовите клетки на епидермиса. Този комплекс от вещества получи названието „система за базална реконструкция“. Той увеличава експресията на най-важните компоненти на специфичната среда (ниша) на стволовите клетки, възстановявайки по този начин техните функции. На основата на тази иновативна формула бе създадена дори и специална козметична серия за грижа за кожата.
 
Тест за ефективност
Съгласно резултатите от тестовете ин витро (върху реконструирани образци от кожа) ефективността на новото средство е толкова голяма, че
само след шестдневна промяна третираният с него епидермис на зряла кожа заприличва на епидермис на млада кожа.
На следващ етап от тестовете – ин виво (50 жени използвали това средство в продължение на два месеца) – са били констатирани увеличение на плътността на кожата и значително подобряване на цвета на тена. Освен това и най-дълбоките бръчки, с които е много трудно да се борите с помощта на обикновени кремове – назолабиалните и тези по шията, – се изгладили видимо.
Ако тези клетки са способни да заменят повредените клетки, защо да не могат да заменят и остарелите ни клетки – е съвсем резонен въпрос на съвременните учени. Да, с тяхна помощ действително можем да се радваме на видимо подмладяване на организма (ревитализация).
 
Подмладяването със стволови клетки
често се явява приятен страничен ефект от лечението със стволови клетки. Когато човек се лекува, тези клетки се вкарват колкото е възможно по-близо до органа или тъканта, която трябва да оздравее. И този орган започва да работи по-добре. По-добре започват да работят и всички основни органи. По-добре започват да функционират и всички системи, в това число и кожата. Пациентът видимо изглежда по-млад, чувства се по-млад и енергичен.
Речник
Стволови клетки Стволови се наричат тези клетки на живия организъм, които са в състояние да се делят безкрайно много пъти (тоест теоретично са безсмъртни) и могат да придобиват различни специализации (тоест да се превръщат в клетки на различни тъкани).
►Базална мембрана Представлява тънка ципа, който отделя епидермиса (най-горния слой на кожата) от дермата (разположения под епидермиса слой съединителна тъкан).
►Вътреклетъчен матрикс Структура, запълваща пространството между клетките, състояща се предимно от белтъчини (колаген, еластин, фибрин и др.), хиалуронова киселина и течност (кръвна плазма).
►Фактори на растежа се нарича тази група от белтъчни молекули, стимулираща (или инхибираща) деленето и диференцирането на клетките.
Независимо експертно мнение
Откритието на стволовите клетки обещаваше истинска революция в медицината. Но днес учените все още имат е повече въпроси, отколкото отговори за тях. Що се отнася до директното използване на самите стволови клетки (чрез инжектиране), и днес е ясно, че така чудо няма да стане. Главният отговор, който получиха учените, е, че за съхраняването на младостта е много по-важно да се създадат условия за благополучно функциониране на тези клетки. Тоест да се въоръжи кожата с природни ключове, които да прекъснат кръга на остаряването и да пуснат в ход естествените подмладяващи механизми.
Съхраняването на младостта обаче е комплексен процес, който включва положително мислене, достатъчно физическо натоварване, правилно дишане и хранене, а също и редовни, в това число и професионални грижи за кожата.