РОБЪРТ ДЕ НИРО

Добър, по-добър, Робърт де Ниро
 
 
от Ивайло ТОДОРОВ
Снимки Форум филмс
 
март, 2010 г.
 
 
Няма по-голям перфекционист от него. Пословични са подходът му към ролите и това, как буквално се слива с всеки персонаж, започвайки от обикновеното физическо преобразяване до усвояването на всевъзможни акценти. Де Ниро е
 
нещо като учебник по актьорство
макар че методът му на усвояване на роли изглежда доста налудничав. Де Ниро винаги проучва своя герой в детайли, дори му измисля минало. И за да стигне до пълно сливане с героя, е правил какво ли не: карал е няколко месеца такси из улиците на Ню Йорк, научил се е да свири на саксофон, изучил е всички боксьорски техники и спокойно може да се препитава като боксьор.
Боби, както го наричат най-близките му приятели, никога не прави нещата наполовина. За да изиграе младия Вито Корлеоне в „Кръстникът 2“, той научава перфектно сицилиански диалект. За да придобие свирепия вид на маниакалния убиец Макс Кейди в „Нос Страх“, си изпилва зъбите. Носи специално направено сребърно бельо в „Недосегаемите“, за да се движи толкова елегантно, колкото героя му – самия Ал Капоне. Набива свинско, за да качи рекордните 30 килограма за ролята на Джейк ла Мота в „Разяреният бик“. Упорито се говори, че
 
Де Ниро дори е играл руска рулетка
преди да се снима в „Ловецът на елени“, и сам е изпаднал в кома за ролята си на психично болен в „Пробуждане“. Преди да участва в „Ангелско сърце“, може би е пил чай с дявола… Заради начина, по който едва ли не живее като други хора, Робърт би могъл да уплаши мнозина, които не са сигурни каква част от образа на шофьора на такси Травис Бийгъл, на Макс Кейди или на Джейк ла Мота е оставила отпечатък в съзнанието му. Няма как да не изпитате страх, като видите в едър план намръщената му физиономия, заплашителната бенка и може би най-смразяващия поглед.
 
Нюйоркчанин до мозъка на костите си
Той е неразривно свързан с Ню Йорк – града, в който е роден и в който живее и до днес. „Пътувам до Ел Ей само когато ми плащат за това – казва с усмивка той. – Някои хора казват, че Ню Йорк е прекрасно място за разходка, но не биха живели тук за нищо на света. Е, аз бих казал това за всяко друго място.“ В града, който никога не спи, Боби е изградил своя собствена империя. Той преобразува западналия квартал „Трибека“, на който е кръстена продуцентската му компания, в известен кинофестивал, собственик е на лъскави хотели като „Гринуич“, където стаите са със сауни, и инвестира във веригата за ресторанти „Нобу“.
 
Синът му Рафаел
в момента управлява хотелите. „Хубаво е да имаш и други интереси. Но моят основен интерес винаги са били филмите – да се снимам, да режисирам, въобще да съм замесен във филмовия процес. Никога не съм губил страстта да го правя“ – категоричен е Де Ниро.
Предстои да видим поредната му голяма роля на овдовял баща, който ще се опита да събере своите пораснали деца около себе си. Едва ли има друг като Робърт, който толкова ревностно да пази в тайна личния си живот. Но Де Ниро си има оправдание за това свое поведение – публична тайна е, че неговият баща
 
Робърт де Ниро-старши е гей
който се разделя със съпругата си няколко месеца след раждането на малкия Боби. Де Ниро-старши е известен художник, скулптор и поет и след развода се впуска в афери с Тенеси Уилямс и Джаксън Полък. Може би това е причината Де Ниро-младши да не обича интервютата и рядко да допуска хора до себе си. Дори и когато го прави, отказва да отговаря на определени въпроси. Често цитиран е случаят, когато се съгласява на интервю за списание „Ескуайър“ през 90-те години на миналия век. Журналистът, който трябва да го интервюира, получава списък с теми, по които не трябва да задава въпроси: политика, религия, семейство, интерес към хубавите вина и т.н. Е, как мислите се прави интервю с такъв темерут?
Робърт е отгледан от майка си, но продължава да поддържа отношения с баща си, който го води често на кино. Когато се прибира вкъщи като дете, Робърт изигравал всичко, което го е впечатлило от видяното на екрана, пред майка си. Тя го насърчавала при първата му изява на сцена като страхливия лъв в училищна постановка на „Магьосникът от Оз“. Когато навършва 13 години, майка му го записва в училището по изкуства в Ню Йорк, но Боби не е готов за това. Много скоро той напуска училището и започва да прекарва времето си, скитайки по улиците в италианския квартал „Малката Италия“. Тук той за първи път се сблъсква с мафията.
 
Става член на улична банда
и се сдобива с прякора Боби Млякото заради смъртнобледния си тен. Може би това е неговото училище за бъдещите роли на мафиоти, които толкова му отиват.
Все пак лутането на младежа не продължава дълго. Той се записва в прочутото актьорско студио на Стела Адлер, където с помощта на Лий Страсбърг шлифова таланта си. След малки роли в театъра младият актьор пробива в киното благодарение на Брайън де Палма. Той е първият итало-американец, с когото го свързва дългогодишно приятелство и при когото големият актьор ще направи едни от най-добрите си роли. Останалите в списъка са добре познати – Копола, Серджо Леоне и, разбира се, Мартин Скорсезе.
 
 
„Всичко ни е наред“
проследява опитите на наскоро овдовелия Франк Гуди (Де Ниро) да намери общ език със своите деца. След смъртта на съпругата му животът му като че ли губи смисъл. Сега Франк се грижи за своята градина и се надява отново да събере поотрасналите си деца около семейната трапеза. Ето че наближава денят това да се случи, но децата си намират оправдание да не дойдат, оставяйки го сам да размишлява над своите родителски грешки. Франк обаче решава да вземе нещата в свои ръце и да посети едно по едно своите отрочета, разпръснати из Америка. Тази затрогваща история е римейк на едноименния италиански филм на Джузепе Торнаторе, в който главната роля изпълнява Марчело Мастрояни…
 
 
Когато Де Ниро се запознава със Скорсезе на парти през 1972 г., двамата установяват, че са израсли в един и същ квартал в Манхатън – „Гринич Вилидж“, дори са се виждали, но никога не са разменяли и дума. На следващата година излиза първият им съвместен филм – „Жестоки улици“, който носи първа награда за добиващия все по-голяма популярност актьор. Ще последват култови заглавия, които коренно променят облика на американското кино през последните години. Може би най-популярното от тях е „Шофьор на такси“, в което е и най-култовата сцена с Де Ниро, повтарящ с налудничав поглед в огледалото „На мен ли говориш?“ или както звучи на английски:
 
„Ар ю токинг то ми?“
Малцина знаят, че репликата въобще не фигурира в сценария и е резултат от импровизациите на актьора по време на снимките. Осем филма създават заедно Скорсезе и неговото алтер его. Де Ниро има едно голямо желание – да направи още два филма с режисьора. „Ако общите ни филми станат десет, ще бъда много щастлив. Опитвали сме да работим по няколко проекта през последните години, но така и не стигнахме до снимки на нов филм след „Казино“, казва той. Все пак големият актьор споделя, че се подготвя за участие в следващия филм на Скорсезе, който е с работно заглавие „Чух, че боядисваш къщи“.
Робърт де Ниро казва, че не съжалява за нито един филм, който е направил. Дори сред тях да е имало провали, той спокойно продължава напред. Далеч не толкова спокоен е неговият личен живот. Голямата слабост на Боби са
 
чернокожите красавици
Говори се, че е правил неприлични предложения на певиците Уитни Хюстън и Джамилия, но те отказват да се поддадат на чара му. Не толкова упорита се оказва Наоми Кембъл, но тя си навлича гнева му, след като избързва да се похвали пред журналисти за връзката им. През 1998 г. Де Ниро дори бе забъркан в скандал с проститутки във Франция. Френските полицаи успяват и да го задържат, но след като обвиненията към него бяха оттеглени, той се заклева никога да не стъпи във Франция. Актьорът се жени два пъти – за актрисата Даян Абът, от която има син и доведена дъщеря, и за бившата стюардеса Грейс Хайтауър (и двете чернокожи), от която има син. Една от многобройните му любовници, манекенката Туки Смит, пък му ражда близнаци. Заради многобройните изневери на Боби втората му съпруга на няколко пъти подава молба за развод. Най-тежка е ситуацията през 2001 г., когато Грейс твърди, че той взима наркотици и заради това е неспособен да бъде баща. Двамата дори стигат до бой, от който потърпевш излиза… мистър Де Ниро. „Докато работя, успявам да загърбя личните си проблеми. Други могат да говорят за това, но аз не мога“ – признава в рядък момент на откровение той. Все пак през 2004 г. двамата с Грейс подновяват своите брачни клетви и оттогава поне привидно всичко между тях е спокойно. Де Ниро не скрива задоволството си от този факт, а освен щастлив съпруг той е и щастлив татко. Най-добре се чувства, когато пътува заедно с децата си до някое забутано място през уикенда. Явно след толкова много роли тази, която най му приляга, е да бъде баща. В най-новия си филм той играе именно такава роля.

 
Боби има пет деца
– от 14- до над 30-годишна възраст. Има и две внучета. „Постарах се науча да разговарям с децата си и да ги изслушвам. Понякога е трудно да говориш с деца, особено когато са тийнейджъри. Те си живеят в свой собствен свят и въобще не изглежда, че те слушат. Но това е времето, когато е най-важно да намериш път към тях, не да ги поучаваш, а да им казваш неща, които смяташ, че са важни за тях“ – поучава ни помъдрелият Де Ниро. Той не се притеснява да дава съвети на децата си. „Много е важно да запомните, че дори когато изглежда, че не ви слушат, те го правят. Трябва да сте честни с тях и да им признаете грешките, които сте правили, и трудностите, които имате. Искам моите деца да разберат, че съм преживял същите неща като тях и че нищо, което ми кажат, няма да ме изненада или шокира“ – допълва актьорът, който твърди, че не се опитва да дава съвети на децата си относно избора им на кариера. „Надявам се един ден да работят нещо, което наистина обичат. Щастлив съм, че всичките ми деца живеят в Ню Йорк, че са наблизо. Често говоря с тях, а когато съм на път, се научих да им пращам мейли.“ Любимото му време е, когато всички деца се събират вкъщи. За него чувството в такива моменти е неописуемо: „Предпочитам да седна в ъгъла, да си чета вестник, но да знам, че децата са наоколо и че можем да разговаряме, ако има нужда.“
Макар и на 66, Де Ниро се чувства
 
по-жизнен от всякога
Работата му го зарежда с енергия и той няма намерение да забавя темпото. Освен че се снима непрекъснато, носителят на два „Оскара“ продуцира доста филми, грижи се и за бизнеса си, който основно е съсредоточен в неговия роден град. „Ходил съм в Париж, Лондон, Рим и винаги казвам: няма друго място като Ню Йорк. Харесвам Ню Йорк, защото мога все още да се разхождам по улиците и да седна в някой бар или ресторант и да наблюдавам хората. Ако като актьор не можеш правилно да наблюдаваш, си свършен. Понякога създавам впечатлението, че не мога да изляза от дома си, без да бъда разпознат или да ме притесняват на улицата. Това просто не е истина. Мога да излизам, да се срещам с хора за обяд или да разхождам децата си на спокойствие. Не мисля, че съм достатъчно бляскав за Холивуд.“
За последните осем години кинофестивалът „Трибека“ е увеличил бюджета на Ню Йорк с 600 милиона. Институтът „Трибека“ подкрепя талантливи режисьори и въобще начинаещи кинодейци. Естествено, нюйоркчани са доволни от това, но изявите на Де Ниро пред камера са развълнували много повече зрители. Напоследък обаче големият актьор е критикуван, че сваля гарда и участва в глуповати комедии, които обаче се превърнаха в касови хитове и бетонираха популярността му сред младото поколение. Сред тях е поредицата „Запознай се с нашите“, чиято трета част „Запознай се с хлапетиите“ е сред най-очакваните холивудски хитове това лято. Робърт обаче не скрива удоволствието си от участие в подобни филми, за които и той може да се похвали с хонорар от 20 милиона долара. Защото е Робърт де Ниро.