РОДИТЕЛИТЕ НИ ЖЕНЯТ/ОМЪЖВАТ

Родителите ни женят/омъжват
 
септември, 2011 г.
 
 
© get4net / Depositphotos.com
 
Склонни сме да обясняваме избора на интимен партньор с голямата любов или пък с многото пари. А как го обясняват психолозите?
 
Родителски капан Тези, които търсят любовта, такава, каквато са я видели между своите родители, са по-щастливи в семейния живот. Не е трудно да разберете дали и вие сте попаднали, така да се каже, „родителския капан“, когато си избирате мъж или жена. В такива моменти ще се хванете, че изпитвате същите емоции, каквито и родителят от вашия пол. Да кажем, жената е ужасно разстроена, тя е на пика на отрицателните емоции и си мисли: „Боже, защо се ожених за този мъж?!“ В същата тази секунда същата тази жена си спомня, че тези думи ги е чувала много, много пъти от устата на своята майка.
Затова ние, родителите, си струва да помислим за семейното щастие на своите деца веднага!
 
Мъжът баща Мнозина от нас съвсем съзнателно не искат да се обвързват с хора, които по външност им напомнят на родителя от противоположния пол. В детството, във възрастта между 3 и 5 години, всеки от нас страда, че родителят от противоположния пол не може да ни стане интимен партньор. Самата възможност за инцеста (кръвосмешение) е табу в обществото. Точно затова като идея се изтласква в подсъзнанието ни. Има обаче и такива, които нарочно избират за себе си такъв съпруг или такава съпруга, които приличат на бащата/майката. В подобен избор присъства елемент на инцеста, особено ако избирате значително по-възрастен мъж (да кажем, че мъжът, за когото искате да се омъжите, е на възрастта на баща ви).