САМОДИАГНОСТИКА НА УСТНАТА КУХИНА

Самодиагностика на устната кухина
 

За кои симптоми да следите, за да не закъснеете с посещението при зъболекар
 
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
април, 2010 г.
 
 
 
 
 
© Adrian Hughes – 123rf.com
 
Обикновено хората ходят на зъболекар, когато ги заболи зъб. Макар че всички знаят, че профилактиката е винаги по-добрият избор от лечението. За целта трябва да се ходи на профилактични прегледи в зъболекарския кабинет на всеки 3–6 месеца. Но има случаи, когато човек спешно трябва да посети зъболекаря. И обикновено
 
болката
е неизменен спътник в такива моменти. Тя може да се появи при дъвчене на сладки или кисели храни или пък от самия натиск на храната върху зъба при дъвкане. Такава болка говори за развиващ се кариес.
Болката от студено е характерна за пулпита и в този случай най-често се стига до умъртвяване на зъба. Болката от топло, освен че е характерна за някои пулпити, е симптом също и за гангрена, след която често пък се стига до изваждане на болния зъб (в случай че не са взети незабавни мерки!). Спонтанната болка е тази, която не е провокирана от нищо. Най-често тя ни буди през нощта и е нещо като аларма за острите пулпити.
Друг тревожен симптом, който ни подканва към спешно посещение на зъболекарския кабинет, е
 
кървенето
– от почти безобидното кървене на венците при зъбен камък и влошена хигиена, което изчезва веднага след почистване на зъбите, до доста по-обилното кървене, което е обезпокоителен сигнал за сериозни заболявания. Кървят някои пулпити при деца, кърви разраснал се венец или епулис (тумор, характерен за устната кухина) при бременни. Кървене на венците се наблюдава и при някои болести на съсирването на кръвта и левкемии.
 
Лошият дъх
може да се предизвиква от разраснали се венци при бременни, от изобилие от зъбен камък, лошо направени пломби, корони или мостове, под които се задържа храна, или от големи кариеси и кухи, мъртви зъби. Лошият дъх може и да е признак също за диабет в начален стадий, язва или гастрит.
 
Налепите по лигавицата
са най-често бели на цвят. Те са резултат от свръхголемите колони на гъбички, появили се поради понижен имунитет, диабет, сърдечносъдови заболявания и левкози.
 
Зачервеното гърло и/или език
освен за тривиален грип могат да предупреждават, че сме се разболели от шарка и херпес (при децата) или друга остра вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път.
 
Самодиагностицирането
на някои показатели в устната кухина е много полезно, но интерпретирането му трябва да се направи от лекар.
Най-лесният метод за предотвратяване на риска от образуване на кариеси е редовното следене на количеството зъбна плака. Тя представлява смес от храна, микроби и техните продукти и се отлага по зъбите и венците.
Венците се самопочистват и повърхностният им епител постоянно се самообновява, но зъбите могат да се почистят само с четка и паста за зъби. Количеството на зъбната плака се определя, като сдъвчете таблетка с оцветител (продават се в аптеките; в опаковките на някои пасти за зъби също слагат такива таблетки). След тази манипулация става ясно дали има нужда от корекция на начина на миене на зъбите – най-вече на продължителността и натиска на четкане.
Най-често кариесите се появяват в областта на междузъбния контакт. Когато си чистим зъбите с конец или пародонтална четка, ние почистваме именно тези места на контакт.
Най-лесният начин за ранна самодиагностика на кариеси, които се образуват в зоната на междузъбния контакт, е да констатираме дали конецът за почистване влиза лесно между зъбите, или пък се закача някъде там и трудно излиза или се къса при изваждане.
Това означава, че в тази област зъбите вече не са гладки, а се е развил грапав кариес или има счупване на емайла.