САМОЗАРЕЖДАНЕ

Самозареждане
 
април, 2011 г. 
 
За да живеем и работим пълноценно, ни е необходима все повече енергия. Ето някои съвети, които ще ви помагнат да запълните дефицитите бърза и лесно.

 
 
© Daniel Sroga / 123rf.com
 
До изобретението на електричеството и прочее блага на цивилизацията популярната поговорка „Който рано става, на него бог помага“ (при условие че този същият си е легнал да спи рано) беше не просто своеобразна рецепта за здраве и благополучие, а просто нормален начин на живот. Днес обаче ни се налага да работим до късно, а останалото време ни се иска да използваме за общуване със семейството и приятелите… Но на следващата сутрин не само се налага да ставаме рано, а и по някакъв начин да надхитрим околните, че изглеждаме работоспособни и енергични. Може и да успеем да се подобрим с няколко чаши силно кафе и парченца шоколад, но със сигурност няма да имаме сили да преживеем пълноценно един плътно запълнен със задачи, контакти и домакински задължения усилен ден. Ако ви се налага да си лягате късно и да ставате рано, ви трябва продължителна енергийно зареждане. Шоколадът и кофеинът дават само кратковременни искри енергия все пак.
Предлагаме ви най-ефективните и научно доказани методи, които ще ви помогнат да се задържите във върхова форма дори когато сте толкова уморени, че не можете и да се съсредоточите върху работата си.
 
СУТРИН
Веднага щом отворите очи, вдигнете щорите. Слънчевата светлина е мощен природен сигнал, който ще ви помогне да „стартирате“ денонощния цикъл и да се ободрите, даже и ако не сте успели да се наспите добре. Светлината на утрото активизира специфични клетки в ретината на окото, които предават своите импулси на мозъка. А той от своя страна задвижва биологичния ни часовник.
Естествено, най-добрият вариант е да се разходите на слънце и чист въздух рано сутринта. Но това невинаги е възможно. Помнете обаче, че дори малката доза слънчеви лъчи, които се процеждат през прозореца ви, е достатъчна да събуди енергията във вас.
Японски учени са провели интересно изследване, в което участвали 16 жени. В продължение на месец жените си водели записки – отбелязвали промените в своето състояние. Накрая те се убедили, че половин час, прекаран на слънце (даже и ако не сте на плажа, а пред отворен прозорец), зарежда с бодрост за целия ден.
Закуската трябва да е съставена от белтъчни храни. Те зареждат с енергия. Обикновеният сандвич не е в състояние да запълни липсите ви от енергия. Нужни са ви качествени белтъчини, които да ви дадат чувство за ситост, прилив на сили и които да забавят усвояването на глюкозата от въглехидратните продукти. По този начин белтъчните храни неутрализират и резките спадовете на нивото на кръвната захар, които са виновни за умората и раздразнителността.
Трябва да знаете обаче, че белтъчни продукти са не само мазният бекон, наденичките или пържените яйца. Отличната закуска, богата на белтъчини, целулоза и полезни мазнини, са овесената каша или пълнозърненото мюсли с обезмаслено кисело мляко.
Друг вариант на полезна и здравословна закуска е омлетът със зеленчуци, зехтин и парченце пълнозърнест хляб. Или нискомаслена извара, съдържаща пълноценни млечни протеини. По-вкусно ще ви бъде, ако я смесите с плодове или разбъркате в нея няколко чаени лъжички сметана.
 
ПРЕДИ ОБЯД
Пийте повече вода! При недостиг на течности в организма се появява чувство на вялост, концентрацията се понижава, възможно е да ви заболи главата.
Водата е основната енергизираща напитка, а най-важният орган – мозъкът – се нуждае от много вода, за да може да функционира нормално.
Мозъкът управлява разпределянето на вода по цялото тяло. При обезводняване на организма той прибягва до тактиката „Управление в криза“ и регулира разпределението на водата така, че да я получават само най-важните органи, от работата на които зависи животът на човека. Всички останали органи получават вода в минимално количество или въобще не получават. Освен това водата очиства организма, като подпомага елиминирането на токсините.
Изгответе си по-умна стратегия за пиене на кафе. Мнозина пият прекалено много кафе в стремежа си да се ободрят и разбудят. Най-добрият начин да преодолеете неприятната дневна сънливост е да отпивате по 50 мл кафе (примерно 6–8 глътки) в интервала от сутринта до средата на деня. Кофеинът блокира действието на аденозина, който намалява активността на нервните клетки и ни прави сънливи.
Ако пиете кафето си само преди обяд, и то на малки дози, ще се радвате на активност именно тогава, когато се нуждаете най-много от нея.
Следобед обаче е по-добре да пиете вода, сок или чай вместо кафе. Кофеинът „живее“ в организма от 3 до 7 часа и учените препоръчват да се откажете от него в следобедните часове, ако не искате да прекарате една кошмарна безсънна нощ.
Естествено, кафето не действа еднакво на всички. Има хора, за които чашата кафе преди сън е най-доброто сънотворно. Но те са по-скоро изключение от правилото.
Пийте зелен и/или бял чай Зеленият (впрочем белият, жълтият и червените чайове са негови разновидности) е с по-силно тонизиращо действие от кафето. Той се добива от същите листа, от които и черният, само дето преди смачкване те внимателно се попарват, за да не се стигне до окисление. Този процес не само оцветява чая в черен цвят, но и неутрализира действието на L-теанина – вещество, което притежава уникални свойства. От една страна, понижава нивото на стреса, от друга – тонизира и активизира умствената дейност.
С други думи, действието на зеления чай (и съдържащият се в него L-теанин) може да бъде окачествено едновременно и като отпускащо, и като ободряващо.
Ако усещате слабост и ви се спи, ако ви е трудно да се сетите какво сте искали да направите – пийнете чаша зелен чай. Бихте могли да редувате чая с кафе. Наблюденията на британски учени показват, че съчетаването на кофеина с L-теанин усилва бодростта и помага на мозъка да решава по-сложни задачи.
Похапвайте грамотно. Да принуждавате мозъка и тялото си да действат енергично, когато изпитвате вялост и сънливост, е все едно да бягате с цигара в уста. Няма съмнение какъв ще бъде резултатът – ще се задъхате и ще паднете от изнемога.
Подбирайте разумно храната и напитките, ако искате да се заредите с енергия.
Изпиването на някаква газирана напитка или на чаша сок с цел ободряване води до обратния резултат – по-скоро ще ви се доспи от тях. Оптималният избор са пресните плодове: ябълки, портокали, банани или чепка грозде.
Препоръчително е да ги съчетаете с някаква белтъчна храна – обезмаслено сирене или кофичка нискомаслено кисело мляко.
Това са похапванията, които поддържат в норма нивото на кръвната ви захар. Можете да си позволите две такива похапвания в периода до обяд.
 
ВРЕМЕ ЗА ОБЯД
Никаква пица! Това се отнася също така за хамбургерите, чийзбургерите с мазно топено сирене, пържените картофи и пилето на грил. Калоричните и мазни порции, които ни предлагат заведенията за бързо хранене, водят до възникването на едно-единствено желание – да си поспим, след като сме си хапнали добре. Това показват многобройните изследвания. Обикновено след такива обеди реакциите ни се забавят. Скоростта на мислене – също.
Мазните храни провокират отделянето на храносмилателен хормон, който провокира спад на мозъчна активност и води до т. нар. следобедна сънливост.
За да се заредите с енергия, обядът ви трябва да съдържа пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове, а също и не много мазни меса. Избирайте между запечени на скара или сварени пилешки или пуешки гърди, зелена салата, супа от боб, филия пълнозърнест хляб. За десерт – плодове.
Разходете се за кратко. Спокойната 20-минутна разходка след обяд в най-близкия парк или по булеварда ще ви помогне да съхраните активността и бодростта си. Движението на въздух зарежда с енергия. Това твърди проф. Патрик О`Конър от университет в Джорджия. В разработената от него преди няколко години програма за умерено физическо натоварване са взели участие 200 служители в офис, страдащи от астения (безсилие, слабост). По препоръка на професора всички те 3–5 пъти в седмицата се разхождали по пеша в бързо темпо – по 20–30 мин в средата на работния ден и не по-късно от 2 часа преди сън. След месец 90% от участниците в експеримента заявили, че се чувстват много по-добре, половината отбелязали, че решаването на сложни задачи им се удава много по-лесно, а една трета докладвала за значителни подобрения на съня. Защо ли? Защото движението на чист въздух повишава нивото на допамин – вещество, което дава сили и мобилизира мозъка.
Използвайте всяка възможност да подремнете през деня. Ако обстоятелствата позволяват, е добре да поспивате по 20–30 мин в средата на деня. Специалисти от НАСА изследвали физическите показатели на пилоти, летящи на далечни разстояния. Активността и мобилизацията на онези пилоти, на които била дадена възможност да полежат и дори да си подремнат 30–40 мин през деня, се оказали в пъти по-добри в сравнение с тези на пилотите, които били лишени от подобна възможност.
Но най-важното за дневния сън е да не е много дълъг – тогава ще се събудите отдъхнали и освежени и ще можете да запазите бодростта си до края на деня.
Къпете се през деня. Да се ободрите след дневния сън в средата на работния ден, ще ви помогне взимането на душ. Ако усетите, че силите ви напускат и имате възможност да се изкъпете, веднага бягайте в банята. Ако пък нямате тази възможност, просто измийте ръцете си със студена вода. Може да намокрите и тила си със студена вода. Много ободрява!
Масажирайте ръцете и главата си сами. По мнението на някои специалисти ободряващият ефект от масажа на главата може да се сравни с този от изпиването на чаша кафе. Ако ви предстои спешна и напрегната работа, направете си точков масаж на главата. С върховете на пръстите масажирайте темето и тила.
След това – ръцете: съберете и притиснете длани и ги задръжте така в продължение на 1–2 мин, след което масажирайте вдлъбнатината между палеца и показалеца.
Китайските доктори смятат, че точковият масаж усилва циркулацията на енергия по цялото тяло.
 
ВЕЧЕР
Нека всички трудоемки дела да почакат до утре. Помните ли, че „който рано става…“. Ако искате да стартирате новия ден активно и с удоволствие, легнете си по-рано предишната вечер. Тогава ще успеете да свършите повече работа и да се уморите по-малко.
Да запълните с месеци натрупвания дефицит от сън, за една нощ е невъзможно. Можете единствено да връщате този „дълг“ пред здравето си на части.
Лягайте си с час по-рано от обикновено и ще продължите бавната фаза на съня, която позволява на мозъка да изключи, а на организма – да се възстанови напълно.