САМООТРАВЯНЕ И САМООЧИСТВАНЕ

Самоотравяне и самоочистване
Заложете на комплексната детоксикация
 
март, 2011 г.
 
© Dmitry Sunagatov | Dreamstime.com
Все по-често като причина за различни болести лекарите определят замърсяването на… организма. Заради стреса, лошата екологична обстановка и нездравословния начин на живот ние се автоинтоксикираме, тоест самоотравяме. Резултатът е постоянна умора, преждевременно стареене и излишно тегло.
Понятията „шлака“ и „замърсяване на организма“ дотолкова са навлезли в ежедневието ни, че никой не обръща внимание на техния популистки характер, който няма допирни точки с професионалната медицина.
 
Хидроколонотерапията
която представлява удължена по времетраене и по-завършена форма на клизмата, днес е налична в офертите на повечето по-големи центрове за красота. Тя се възприема като достъпна, безспорно полезна, почти естетическа процедура. Но популярната, понякога силно изкривена информация по темата „очистване на организма“ доста често се разминава с научните знания по медицина.
Какво всъщност представлява очистването на организма? В професионалната медицина за него има по-коректно определение – детоксикация. Тя представлява комплекс от медицински процедури (забележете, медицински, а не разкрасяващи!), които се назначават индивидуално в зависимост от появилите се здравословни проблеми. Изпълнението и ефектът от процедурите трябва задължително да се контролират от лекари. В противен случай процедурата, освен че може да се окаже безполезна, може да нанесе и сериозни вреди на здравето.
Какво трябва да се знае за очистването
 
в домашни условия
Вкъщи най-често хората предприемат очистване на черния дроб. Една от най-разпространените очистващи процедури е тюбажът – лечебен метод, чиято цел е стимулацията на отделяне на жлъчен сок от жлъчния мехур. (За сведение, жлъчният сок се образува от чернодробните клетки непрекъснато. Той се складира само в жлъчния мехур, откъдето се излива в дванадесетопръстника с цел подобряване на храносмилането.) Обикновено лекарите назначава тюбаж при хипокинезия на жлъчния мехур или при хроничен запек, тъй като пълният стомах способства застоя на жлъчна течност.
Защо не всеки може да прилага тюбаж при домашни условия? Едно от
 
основните противопоказания
са камъни в жлъчката, за наличието на които много хора често и не подозират. При определени условия камъните могат да се придвижат към жлъчния канал и да го запушат. В този случай без спешна хирургична намеса не може да се мине. Тюбажът не е препоръчителен и ако имате язва на дванадесетопръстника. Изливащото се в стомаха излишество жлъчка ще раздразни слизестата повърхност на дванадесетопръстника и ще подпомогне прогресирането на болестта.
Друга домашна очистителна процедура, която се смята за безопасна, е
обикновената клизма
Привидно лесно приложима, тя, освен че може да не доведе до очаквани резултати, в някои случаи може и да причини вреда. Малко хора знаят, че клизмата има много противопоказания, например остри възпалителни и ерозивно-язвени поражения на слизестата обвивка на дебелото черво, някои заболявания на органите в коремната кухина, тумор на дебелото черво, сърдечносъдова недостатъчност и др. А тъй като много от тези заболявания се развиват постепенно, те може и да протичат практически безсимптомно.
 
С какво са опасни псевдоочистващите методи
Популярната хидроколонотерапия, освен че може да бъде полезна, може да нанесе непоправими вреди на здравето на пациента. Затова е задължително тези, които са решили да прилагат процедурата вкъщи, да се консултират с лекар и да направят предварително медицинско изследване за противопоказания. Методът застрашава със сериозна дисбактериоза, тъй като при прилагането му от дебелото черво се отмиват не само вредните, но и полезните бактерии. Възстановяването на тази микрофлора е много трудно. Резултатите от безотговорното прилагане на тази процедура при хора, които имат противопоказания, могат да бъдат например стомашно-чревни кръвотечения, увреждане на стомашната стена, ленивост на червата, водеща до хроничен запек.
Но най-същественият недостатък на този метод е, че е неефективен. Въпреки че се рекламира друго, въздействието на хидроколонотерапията се ограничава само в един участък от дебелото черво. По чисто анатомични причини този метод не може да бъде приложен на останалите части от стомашно-чревния тракт, а най-често проблемът се крие именно в тънките черва.
 
С какво се започва?
Стартира се с подробен индивидуален тест. С негова помощ могат „да се хванат“ всички значими рискови фактори за съответния пациент. На база на получените резултати се прави индивидуална клинична картина. Този тест не е в състояние да даде отговор на въпроса „Колко замърсен е организмът?“, но констатира функционалните нарушения на дейността на различните органи и системи, които могат да бъдат отстранени с комплексна детоксикация. И за всеки комплексът е индивидуален. Най-ефективна е комплексната детоксикация, осигуряваща очистване на стомашно-чревния тракт, черния дроб и лимфата.
 
ЕТАПИ НА ОЧИСТВАНЕ
1. Лимфата и нейната роля за очистване на организма
За артериално и венозно кръвообращение всеки е чувал, но малцина от нас се сещат, че в човешкия организъм циркулира и лимфна течност?!
Лимфната система има основно значение за здравето и физическото състояние на човека, за поддържане на енергийния баланс и на красива фигура. Лимфната система изпълнява много функции, като една от тях е защитна – лимфната течност е своеобразна бариера, предпазваща организма от болести и инфекции. Но основната функция на циркулацията на лимфата е очистването на организма. Лимфата „събира“ излишните течности и отпадните продукти от междуклетъчното пространство и ги доставя във „филтрационната станция“ или в лимфните възли, разположени по цялото тяло. Капилярните лимфни съдове се събират във все по-големи и по-големи, а най-големите от тях „се вливат“ в две големи вени, разположени близо до сърцето. По този начин лимфата се влива в кръвоносната система, където се обработва и се доставя до отделителните органи.
За разлика от кръвоносната система, в която кръвта се движи благодарение на съкращаването на сърдечния мускул, лимфната не разполага с такава „помпа“, каквато е сърцето. Лимфата се движи благодарение на съкращаването на мускулите на тялото. Ако скоростта на циркулация на лимфата по някаква причина се забави, в тъканите се задържа и застоява междуклетъчна течност. В участъци от тялото, където лимфата се движи много бавно (в областта на таза и бедрата например), задържането на междуклетъчна течност води до образуването на целулит. Ефективният отток на лимфна течност е условие не само за предотвратяване образуването на целулит, но и за нормалните функции на организма като цяло.
Проверен начин за очистване на лимфната система е методът на Уокър-Годелман – чрез смес от сок от грейпфрут, портокал и лимон в комбинация с инфрачервена сауна. По време на провеждане на терапията пациентът е на специална диета.
Лимфата
е течност, която облива всички клетки на човешкото тяло, тоест за тях тя е нещо като „вътрешна околна среда“. И както човек не може да живее в замърсена атмосфера, така и всяка наша клетка има нужда от чиста „вътрешна околна среда“.
 
2. Прочистване на черния дроб

Очиствайки кръвта на здрав организъм, черният дроб филтрира билирубина (основният пигмент в жлъчния сок). За уточнение – с жлъчната течност билирубинът попада в дванадесетопръстника и след това се изхвърля от организма. Но вследствие на прекаляване с консумация на млечни продукти, бульони (съдържат много мазнини) и спиртни напитки черният дроб губи свойството си да изпълнява идеално тази своя филтрираща функция и част от билирубина остава в кръвта, след което се отлага по стените на жлъчния мехур под формата на зелени билирубинови камъни (т. нар. камъни в жлъчката).
Нарушенията във функциите на черния дроб водят до много заболявания. Нефилтрираният билирубин се разнася от кръвта по целия организъм. Заедно с други отпадни продукти той запушва изходните канали на жлезите с вътрешна секреция, които се изливат в кръвта. Трябва ли да ви убеждаваме повече колко важно е да се прави редовно очистване на черния дроб?
За процедурата в домашни условия се използват най-вече сок от лимон и зехтин. Сутрин се прави промивка на стомаха. Важно е по време на процедурата пациентът да се намира под наблюдение на специалисти. След 3–5 часа след началото на процедурата започва процесът на отделяне на шлаката. През целия ден пациентът се намира на специален режим на хранене, изключващ натоварването на черния дроб. Впоследствие в изпражненията могат да бъдат забелязани размекнати зелени билирубинови камъни с различна големина и холестеролни тапи. По количество изхвърлени камъни може да се определи текущото състояние на черния дроб.
 
3. Корекция на микрофлората на стомаха
Практически всички болести започват с нарушаване на съотношението на микроорганизмите в стомаха. На фона на първоначална дисбактериоза могат да се развият гастрит, холецистит, панкреатит, както и много кожни болести. Както е известно, полезните бактерии (бифидо- и лактобактерии) са наредени плътно по стените на червата. „Лошата“ микрофлора (гъбичките, коките и др.) е в чревните кухини. Много често количеството „лоши“ бактерии значително превишава това на „добрите“. Това състояние се нарича дисбактериоза и се среща при 90% от населението днес.
Съществува нов метод за очистване на стомаха – при него на основна детоксикация се подлагат както тънките, така и дебелото черво. В процеса на детоксикацията „лошите“ микроби, които се намират в чревната кухина, напускат организма през правото черво, а „добрите“ микроби, които са прикрепени плътно по стените на червата, остават там (не се отмиват). Дори напротив – те започват да се размножават усилено, тъй като при този метод на очистване в организма постъпват хранителни за тях вещества. За очистването се използва специален солеви разтвор, който по състав напълно съответства на вътрешната среда на тънките черва. Този разтвор преминава по хранопровода, стомаха, тънките и дебели черва, събира токсините и ги извежда през правото черво извън организма. Методът за момента, освен че се явява най-ефективен, е и най-щадящ за организма. Нарочно не го споменаваме, за да не се изкушите от самолечение. Преди да предприемете каквато и да било прочистваща организма процедура, горещо ви препоръчваме да се консултирате със специалист.
 
Показания
че е време да очистите организма
 Болестите на цивилизацията: стрес, хронична умора  Екзотоксикоза, ендотоксикоза  Диария  Алергични заболявания  Злоупотреба с алкохол, алкохолен панкреатит, хепатит  Хроничен гастрит  Дисбактериоза на червата  Дискинезия на жлъчните пътища  Хроничен бронхит, чести простудни заболявания  Наднормено тегло  Захарен диабет ІІ тип  Заболявания на кожата: възпаления, екземи, циреи, псориазис, атопичен дерматит, невродермит, херпесна инфекция и др.  Безсъние, мигрена  След прием на антибиотици, хранителни отравяния, отпуска в екзотични страни (диария на туриста)  Подготовка за планова операция с ириго- и колоноскопии.
 
Очаквани резултати
 Усещане за лекота ► Здрав цвят на кожата  Повишени имунитет, жизнен тонус, прилив на сексуална и творческа енергия  Активиране на механизма за саморегулация и самооздравяване  Оптимизация на работата на всички органи и системи: сърдечносъдова, лимфна, нервна, ендокринна  Нормализиране на витаминния състав в организма  Подобряване на обмяната на веществата, в резултат на което и редуциране на наднорменото тегло  Възстановяване на полезната микрофлора на организма  Усещане за радост от пълноценния и хармоничен живот
 
Въпроси към специалиста
Възможно ли е детоксикацията да доведе до редуциране на наднорменото тегло?
Напълно реално е намаляването на телесната маса с 10–15%. Ако едновременно с курса на детоксикация е назначена и специална диета или даже лечебен глад, резултатите са още по-видими. Увеличете физическата активност през този период.
 
Какъв резултат да очакваме?
Общото състояние на организма значително се подобрява. Теглото намалява, оптимизира се работата на бъбреците, черния дроб и други органи. Нормализира се сънят, повишава се имунитетът. Кожата става по-еластична, а лицето придобива здрав тен и свеж вид. Има голяма вероятност след курса да се появи желание за спортуване или да ви осенят много свежи идеи.
 
► В какви области на медицината се прилага очистване?
Методът се прилага за лечение на различни патологии, като псориазис и други кожни болести, бронхиална астма, сезонни поленози, дисбактериоза, повишено ниво на холестерола.
 
► Какви са противопоказанията за прилагане на програмата?
На първо място, кръвотечения в стомашно-чревния тракт, предизвикани от язва или гастрит, а също и при захарен диабет.
 
► Какво е общото между козметологията и комплексната детоксикация?
Кожата е огледало на вътрешната среда на организма. Затова очистването на организма от шлаката и токсините се „отпечатва“ моментално върху нея. Препоръчва се прилагане на очистване преди козметични процедури и операции.