САМО ЩЕ САДИМ, НЯМА ДА ЯДЕМ

Само ще садим, няма да ядем
Опасни или обезпокоителни са промените в закона за ГМО
 
от Мариана ЯНЕВА
 
февруари, 2010 г.
 
Щом говорим за ГМО (генномодифицирани организми), за безопасност въобще не може да става и дума… Този път медиите не могат да бъдат обвинени в преувеличаване на фактите с цел тиражиране на страховити сензации. Това, че Румяна Желева се изложи като кифладжийка пред ЕП, е важна, но не и животозастрашаваща новина. Обаче кифлите, които ядем на закуска, могат да крият опасности за здравето ни. Достатъчно е пшеницата, от която е замесено тестото за тях, да е генномодифицирана. Този факт прави бъдещето ни и най-вече бъдещето на нашите деца ако не ужасяващо, то поне нездравословно. Кой знае, както е тръгнало, някой ден може да ядем кифли, които ни проговарят с човешки глас, преди да ги отхапем: „Внимание! Калории – 364!“ И всичко това – в полза на хората и на тяхната талия, представете си!
Лично аз не можах да намеря нищо успокоително в изказването на министър Нона Караджова след протеста на неправителствени организации пред Парламента, след гласуване на поправките в закона за ГМО на първо четене: „Спекулира се с опасенията, че от утре такива храни ще се продават в магазините – нищо такова няма да се случи. Регламентите за съдържанието на ГМО в храните не се променят, променят се тези за засаждането на такива култури в околната среда.“
Не е ясно защо, след като не искаме да ядем нещо, ще разрешаваме то да се сади. Ааа, сигурно ще ги продаваме тези генномодифицирани култури, които, казват, били издръжливи на лоши климатични условия и вредители, а добивът от тях бил гарантирано по-голям. Но на кого? Наивно вярвам, че лично министър Караджова, която ми е симпатична, няма за цел да лобира за големите фирми, които произвеждат генномодифицирани култури. Просто някой друг от Европа лично лобира за това. И точно този някой оставя твърде тясно място на нашите политици да правят екоманеври. Той, Красимир Велчев, съпредседател на ПГ ГЕРБ, си го казва човекът в прав текст: „Трябва това нещо (става дума за промените в закона за ГМО – бел. ред.) да се приеме, защото, ако не се приеме, ние ще бъдем санкционирани.“
Веднага си представих как от ЕС наказват нашите непослушни политици да коленичат върху зърна от генномодифицирана царевица в ъгъла. Да им е за урок. „…съществува възможност, ако ЕС е разрешил съществуването на определен вид ГМО във фуража за животните, България да откаже“ – се опита да ни успокои и министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Логичният въпрос е защо трябва да се стига до използването на подобни възможности? Не може ли България отсега да си остане зона, свободна от ГМО, което е безусловно най-безопасно за хората. Никой, дори и най-обиграният политик, не може да опровергае природната логика: животните ядат фураж, а хората ядат животни… Значи все някога в чиниите ни ще се приземи някоя сочна генномодифицирана пържола въпреки приспивните песни на министър Караджова, че само за саденето ставало дума, а не за яденето. И тази пържола няма да има никакъв политически цвят, вкус и аромат, но ще бъде законна.
Има данни, че в България и сега незаконно се отглеждат ГМО култури. Представяте ли си какво ще стане, когато законът либерализира режима на отглеждането им?! Представяйте си го по-бързо и правете нещо, защото много малко време остава до второто четене на закона. След това представите ни ще се превърнат в еврофешън генномодифицирана реалност.