СВЕТЛА ИВАНОВА

СветлаИванова
музиката на нейния дом
 
от Ивайло ТОДОРОВ
Снимки BeLIGHT STUDIO
 
април, 2008 г.
 
Модерното лице на българската поп музика – за мнозина това е Светла Иванова. За други е изпълнителката, която обича да изпипва нещата до най-малкия детайл.
 
 
 
Дори когато трябва да се изяви като кендо боец в клипа към песента „Обичам те дотук“, тя взима няколко урока и всички са убедени, че Светла наистина тренира бойни изкуства. Може би затова толкова бързо постигна успех – песните є са достатъчно популярни, а видеоклиповете є често се появяват по MTV.
„Наистина се чувствам поласкана, че излъчват мои клипове по MTV. Но за мен това не беше самоцел. Все пак става въпрос за музикален канал с определен формат. Не трябва да правиш песни според формата на MTV, трябва да правиш песни според това, как ги усещаш, какво искаш да изразиш с тях и най-вече песни за България. Хубавата песен няма значение къде се е родила, тя се оценява“ – споделя Светла. Във време, когато различни „музикални идоли“ се опитват да направят своя пробив, тя успя да превърне в реалност това, за което повечето изпълнители могат само да мечтаят. Обяснението є – изпраща послание с песните си, залага на качеството и не обича да прави компромиси. Точно като
 
всеобщата любимка Лили Иванова
„Тя е един от изпълнителите, които подават ръка на следващото поколение, затова я уважавам“признава Светла.
Докато у нас продължава да е в сила правилото хора, които не разбират от нещо, да го вършат, при Светла Иванова е точно обратното. Все пак тя се гордее със своите музикални продуценти от Blue S Records, благодарение на които прави качествени неща. Признава, че се е обградила от екип от хора, специалисти в отделните области. Ето, продуцент на първия є албум е Момчил Колев. Другото, което я отличава от останалите български певици, са многото ремикси на нейните песни. „Според мен една хубава песен може да се свири както на купон – с една китара, така и в различни други стилове. Затова залагам на ремиксите – обяснява певицата. – Но понякога само текстът и изпълнението не стигат да изразиш всичко, което искаш, затова се старая да визуализирам добре всяка своя песен.“ Факт е, че всеки неин видеоклип се превръща в събитие. Такъв е и последният „Някъде там“, дело на режисьора Васил Стефанов. Нали се сещате за оня рефрен на Тодор Колев
 
„Детенцето с меченцето в ръце“
Е, Светла разиграва нещо подобно в този клип, който всъщност илюстрира една любовна история. А иначе самата изпълнителка ще се появи редом до Тодор Колев в новия филм на Иван Ничев като… фолкзвезда. Самото мече също е вече доста популярно (справка – корицата на БЕЛА). Светла разяснява, че то е един мил жест към почитателите є и сега се продава заедно с DVD, в което са събрани най-добрите є видео­клипове.
Освен че има усет в подбирането на песни и в тяхното видеозаснемане, със същия нюх Светла може да се похвали и по отношение на избора на мебели
 
за новата си къща
Тя ме посреща усмихната, докато наоколо довършителните работи текат с пълна сила. „За мен мебелите са сериозна инвестиция, затова подбрах такива, които да издържат проверката на времето. Идеята ми е да се предават от поколение на поколение“, разказва тя.
Мебелите са доставени от Италия и Испания. Повечето са на фирма STOL, чиято собственичка Емилия Геновска помага в избора на Светла. „С нейна помощ успешно съчетах някои стари мебели с нови“, не крие задоволството си домакинята. Тя ме развежда из дневната, където всяка вещ е подбрана лично от нея. Разбирам, че обича ароматните свещи, които са навсякъде. „Когато не паля камината, поставям повече свещи пред нея“ – откровеничи певицата. Над камината и шкафа в хола тя е решила да сложи огледала, защото картините стесняват пространството. Но иначе за другите места вече е подбрала картини на по-стари автори, с по-романтични мотиви. Все пак сме в дома на една певица и затова питам за студиото, където ще записва бъдещите си хитове. Разбирам, че то се довършва в момента и ще бъде в модерен стил със специална звукоизолация. Там Светла възнамерява да репетира и да се вдъхновява. Всъщност студиото е разделено на две и в другата му част ще има кардиоуреди. Светла, която живее здравословно, любителка е на йогата и ми обяснява, че
 
не яде вредни неща
предпочита да тренира в истинска фитнес зала, затова уредите няма да са много. След като съм разгледал всичко и я поздравявам за добрия вкус, питам кога ще бъде голямото освещаване на новата є придобивка. „Съвсем скоро, като окача и картините“ – усмихва се тя.
 
 
 
Двете витрини с красиви извити стъкла са голямата гордост в трапезарията на Светла. Там тя е подредила няколко скъпи за нея снимки в рамки и уникален сребърен сервиз, купен по Нова година от Истанбул. Домакинята обяснява, че водата, която стои в сребърен съд, придобива антитоксични свойства, и затова толкова обича този сервиз. Освен това витрините светят и така може да се види красотата на всичко вътре в тях. Вътрешният им гръб е облицован със златен варак (в цвят старо злато).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Поглед към дневната на Светла – на снимката се виждат два от общо трите лампиона. Домакинята признава, че ги предпочита, защото не харесва директната светлина. Масичката пред нея всъщност е кръгъл шкаф, чиито шарки са ръчно изрисувани и имитират зебра, а отвътре е облицована със стара карта на света. Според домакинята и тази мебел подсилва пътешественическия дух на дневната. Зад плюшената завеса вдясно се разкрива най-страхотната гледка към София. Преди изпълнителката е ходела на Копитото, за да си осигури тази гледка, но сега вече няма нужда. Под куфара-масичка е един от античните персийски килими, доставени от Иран.
 
 
 
За да отдели дневната от трапезарията, Светла е избрала по-тъмни завеси в нея. Тези са отново плюшени, но с тютюнев оттенък. Зеленият цвят чудесно допълва зелената кожа на столовете в трапезарията. Масата е много тежка, близо тон. Отвътре е от мрамор – като се махне горната є част, се превръща в билярдна маса, а като се обърне плотът є, на нея може да се играе и рулетка.
 
 
 
Светла на любимия си диван в дневната. Той е от естествена кожа с кроко щампи и копринена дамаска в черно и златно. Съчетава се перфектно с многофункционалната куфар-масичка от естествена кожа с метален обков пред него. Диванът и масичката имат приключенски вид и за домакинята те все едно са купени от някое екзотично пътуване. Ниският черен шкаф зад Светла е изработен по оригинална технология за състаряване на масивно дърво (повърхностна обработка чрез напластяване на черен цвят върху прозираща на отделни места отдолу основа). Тази технология е излючително модерна през последните години.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Библиотеката е любимото място на Светла, където тя с удоволствие се отпуска, за да прочете някоя интересна книга на светлината на лампион в стил арт деко. В същия стил са и креслата с червена кожена дамаска. Завесите са в подобен дървесен цвят, а интериорът се допълва чудесно от една витрина в стил ампир.