За да не мръзнем, ние се обличаме топло или включваме печката. Но и някои хранителни продукти могат да направят студа по-лесно поносим. Ето кои са сгряващите храни
февруари, 2014 г.
Диетолозите делят храната на лятна и зимна, както ние делим дрехите в гардероба си на летни и зимни. Най-бързият начин да се сгреем в студа, е да повишим калорийността на храната, която приемаме. Защото калориите са енергия, което означава – и източник на топлина. Ако в 1 г протеини или въглехидрати се съдържат близо 4 калории, то в 1 г мазнини калориите са цели 9. Затова няма нищо странно, че през зимата по-често посягаме към мазните храни. Макар и понякога последиците от този наш избор за тялото ни да се окажат по-дълготрайни от зимния сезон…
Но зимното сгряващо меню може да включва не само висококалорични и прекалено мазни или сладки ястия. Има и немалко продукти, които даряват усещане на тялото за топлина, без да прибавят килограми. Те действат на организма като „драконово дихание“, както се изразяват привържениците на древната източна медицина.
Аюрведа дели продуктите на четири категории:
хладни, прохладни, топли и горещи
като тази класификация няма нищо общо с температурата на самото блюдо, сервирано на масата. Хладните и прохладните храни запълват липсите ни от енергия ин и намаляват нашия вътрешен пламък, а горещите и топли продукти запълват липсите ни от енергия ян и побеждават студа. Така че трябва просто внимателно да избирате храните. За зимния сезон са подходящи подправките карамфил, канела, черен пипер и джинджифил, розмарин, дафинов лист, а също и храните, които съдържат сяра – кромид лук, чесън и горчица. Наблягайте на ядките, бобовите култури, гъбите, зърнените храни (ориз, гречка и овес), зеленчуците и кореноплодните (тиква, морков, картофи, пащърнак).
Регулатори на топлината
Ние се сгряваме от гореизброените хранителни продукти, защото те влияят на термогенезата – механизма на производство на топлина и на регулиране на температурата на тялото. На езика на аюрведа сгряващите храни и подправки запалват храносмилателния огън, а според термирнологията на западната медицина – те стимулират отделянето на ензими, подпомагащи храносмилането. Секретирането на храносмилателни ензими започва от момента, когато храната попадне в устата ни: активно започва да се отделя слюнка, с което стартира процесът на преработване н абелтъчините, които гарантират регулиране на нивото на гликоза в кръвта – на тази същата гликоза, която ни дава енергия. Подправките подобряват процеса на храносмилане на зеленчуците и бобовите, а някои от тях, като черния пипер, са със съдоразширяващи свойства и директно подобряват кръвообращението в храносмилателния тракт. В резултат организма отделя още повече ензими, а те продължават да си вършат работата, сгрявайки ни.
Някои вещества стимулират и ендокринната система, т.е. производството на хормони от организма. За по-добрата адаптация към студа е важно да поддържате работата на щитовидната жлеза. В тази задача ще ви помогнат овесените ядки, джинджифилът, морските дарове и морските водорасли.
Щитовидната жлеза
е истински терморегулатор, но невинаги й е лесно да се приспособи към климатичните промени: с това се обясняват внезапните пристъпи на горещи вълни вълни по тялото или пък прекаленото зъзнене. Фитотерапевтите съветват да поддържаме работата на надбъбречните жлези, като включим в менюто си повече канела, чубрица, мащерка и розмарин, а също и зеленчуци и плодове, богати на витамин С. Това ще ни направи по-адаптивни към температурните промени, което е много важно през зимата, когато често се местим от топло на студено и обратно.
Незаменимите супи
Зеленчуковите са чудесни, но месните – още повече, защото съдържат незаменими аминокиселини, активизиращи работата на стомашно-чревния тракт. В резултат се произвежда енергия, която ни сгрява отвътре. След като супата е готова, е добре да оберем мазнината по повърхността й. Тази процедура не влияе много на вкусовите й характеристики, но значително намалява количеството на холестерол и калории в нея. В качеството на подправки използвайте риган, мащерка, кимион и розмарин, чиито етерични масла подпомагат сгряващото действие на бульона.
Горещи напитки
Подразбира се, че трябва да са безалкохолни, защото алкохолът разширява кръвоносните съдове, от което тялото ни започва да губи топлина много по-бързо. Топлото кафе, чаят или какаото са най-разпространените, но не и най-сгряващите. Да, кофеинът, който те съдържат, е термогеник (стимулира термогенезата), но много по-слаб в сравнение с лютите подправки. Впрочем ако добавите в любимата си напитка малко джинджифил или щипка канела, нейните сгряващи свойства ще се увеличат няколко пъти.
Можете да се сгреете и с… минерална вода. Просто трябва да я затоплите до появата на първите балончета. Благодарение на тях тя по-бързо се усвоява от кръвта и ни дарява с усещане за топлина. Освен това магнезият, влъзащ в състава на повечето минерални води, също е със сгряващи свойства.
И най-накрая да не пропуснем да споменем за легендарната зимна напитка – топло прясно мляко с мед. По-добре е да го пиете вечер, тай като има и успокояващо действие, а освен това стимулира потоотделянето.
Впрочем по-добре би било да не разтваряте меда в горещото мляко, а да го хапвате с лъжичка отделно, защото много биоактивни вещества в състава му се разрушават от топлината.
Подправките термогеници
Черен, червен, бял и кайенски пипер, корен от джинджифил, мускатово орехче, канела, карамфил, кориандър, шафран, кардамон, къри, уасаби, хрян, горчица… Всички те са термогеници. Така се наричат веществата, които ни сгряват отвътре, тъй като ускоряват обмяната на веществата (в това число и обмяната на мазнините). Но все пак трябва да ги използвате умерено, защото те от една страна, работят в полза на стройната фигура, но от друга, разпалват апетита. Диетолозите не съветват да пиете чай от джинджифил или щедро да мажете сандвича си с горчица непосредствено преди излизане навън. Термогениците провокират прилив на кръв към кожата и увеличават топлоотдаването. Ето защо веднага ни става топло от тях. Но по същата причина можем и по-бързо да се охладим. Не бива да наблягате на сгряващите подправки и късно вечер, защото излишъкът от топлина може да ви попречи да заспите и да провокира нощно изпотяване. А за обяд и за следобедна закуска тези подправки са идеални!