Сгряващият джинджифил
февруари, 2010 г.
Екзотичен, тръпчив, с лютиво-лимонов вкус, той освежава и пробужда вкусовите ни рецептори. Едва ли не се смята за най-полезната от „загряващите“ подправки. Джинджифилът чудесно се съчетава с почти всички хранителни продукти и притежава незаменими за зимата свойства – изпълва ни отвътре с така жадуваната през този сезон топлина.

Снимка © Joerg Beuge – 123rf.com
Джинджифилът (Zingiber officinalis) е древна подправка, родом от Югоизточна Азия и Западна Индия. Да, да, той има две родини. Защото расте добре както във влажен тропически климат, така и по нашите ширини – в парник или даже вкъщи, в саксия. Саксийният джинджифил се е радвал на голяма популярност сред моряците още през V век – те качвали саксии с джинджифил на борда на кораба, когато пътували в странство, защото
коренът му ги спасявал от скорбут
и им помагал да се справят по-леко с морската болест. Древните магове били убедени, че джинджифилът притежава чудодейна сила. Но всъщност лековитите му свойства се дължат на съдържанието на важни за човешкия организъм аминокиселини в състава му.
Растението е богато на витамините С, В1, В2 и А, както и на соли на магнезия, фосфора и калция.
Консумацията на джинджифил благоприятства храносмилането, води до понижаване на нивото на холестерол в кръвта, подпомага услужливостта на паметта, възстановява силите след изтощителна умора, елиминира токсините от организма и притежава антисептични и противовъзпалителни свойства. Лекува простуда и зъбобол.
И най-важната информация за дамите е, че забавя естествените процеси на стареене и повишава либидото. Твърди се, че джинджифилът е ефективен и при
профилактика на рака
Редовният прием на не много големи количества джинджифил стимулира храносмилането, сгрява стомаха и кръвта. Джинджифилът, популярен още и като исиот, е много полезен за хората, които се занимават с интелектуален труд: журналисти, хора на изкуството… Сгорещявайки кръвта, той подпомага по-доброто снабдяване на мозъка с кислород.
Така че ако ви предстои интелектуален „щурм“, 1/4 ч. л. стрит на прах джинджифил няма да ви навреди, само би ви помогнала да мислите и да се изразявате по-добре.
Меката част на джинджифила може да се настърже на фино ренде по дължината на влакната – така правят японците. Но вие можете да го настържете просто на ренде, както ви падне, и след това да го добавите към къкрещото на бавен огън ястие. Прекарвайки джинджифила през сокоизстисквачка, може да добавите сока му в сосове, оцет или някакви други безалкохолни напитки.
Нарязан на тънки сламки, можете да го разбъркате в салатата, да го добавите към задушените зеленчуци или пък към сиропа, в който ще печете някакви плодове.
Предварително кисналият в солена вода джинджифил се маринова в подсладен оризов оцет – така се получава превъзходната подправка гари, позната ни от японската кухня.
Джинджифилови ледени кубчета
Сока от джинджифил можете да замразите, което ще ви позволи да се запасите с подправка за по-дълго време напред и да икономисате време в процеса на готвене. Сока налейте във форма за лед, поставете я в камерата на хладилника или във фризера. Когато ви потрябва, просто размразете кубчето, а след това добавете утаилия се сок като подправка на студени закуски. Ако ще приготвяте горещи блюда или ще сервирате студени напитки – вода, чай, плодов сок, коктейли, – поставете по едно кубче в тях, без да го размразявате предварително.
Незаменимо средство против токсини
Ако чувствате тежест в стомаха и умора по цялото тяло, ако често се уморявате и се ядосвате по най-малкия повод, ако вашите очи са загубили блясъка си, а тенът ви има сив цвят, ако имате лош дъх в устата и нямате апетит, е твърде вероятно в организма ви да са се натрупали много токсини или шлака. Те са отрови, които водят до различни заболявания, ако не ги прогоните навреме.
Да си възвърнете апетита, доброто настроение, свежестта на тена и блясъка в очите, ще ви помогне чаят от джинджифил.
Този чай е абсолютно полезен за всички. Той облекчава храносмилането, неутрализира натрупалите се в нашия стомах токсини и ни помага да усвоим храната по-добре. Пийте го на малки глътки преди или след хранене.
Впрочем този чай лекува симптомите на настинката: възпалено гърло, кашлица и хрема.
Рецепта за чая
Кипнете 1 ч. ч. вода, отстранете съда от котлона и залейте с водата 1/8 ч. л. джинджифил на прах (или 2–3 парчета сушен джинджифил). Добавете парче лимон и подсладете с мед (или с кафява захар) на вкус.
Първа помощ без лекарства
В арабската медицина се смята, че джинджифилът укрепва паметта, почиства черния дроб и чисти перфектно храчките. Имбир се прилага и за лечение на диария. При раздразнено гърло настърган джинджифил се преглъща с малко мед и бадемово масло.
Като подправка в храната джинджифилът подобрява храносмилането и създава свеж дъх в устата. За целта сдъвчете парче имбир и бавно го преглътнете. Дозата за еднократен прием на джинджифил вътрешно е около 3 г.
Знаете ли, че…
► На санскрит наричат джинджифила „вишвабхесадж“, което означава „универсално лекарство“.
► Това растение се споменава и в свещените текстове на Корана. А за свойствата му да разпалва страстта и да повишава либидото се говори в „Хиляда и една нощ“.
► Джинджифилът се радвал на любов и от страна на древните гърци и жителите на Римската империя, които го купували от арабските търговци (последните пазели произхода му в тайна).
► Германия и Франция познават джинджифила през IX век, а Англия – през X век. През XI век лечебните свойства на това растение били внесени в англосаксонските медицински справочници.
► В своята книга „Подправките“ Х. Н. Ридли пише, че през XIII и XIV век джинджифилът бил толкова разпространен в Англия, колкото и черният пипер, и струвал почти толкова, колкото и черният пипер. В това време, когато подправките били скъп разкош, финт джинджифил (450 г) струвал 1 шилинг и 7 пени, което приблизително съответствало на цената на една овца.
Салата от краставици и водорасли с джинджифил
За 4 порции: ♦ 2 не много големи краставици ♦ 2 с. л. сушени водорасли (продават се в магазините за здравословни храни) ♦ 80 г пресен джинджифил ♦ 1 с. л. сусам ♦ 1 червена чушка ♦ 1 ч. л. сол ♦ 1 ч. л. сусамово олио
За дресинга: ♦ 5 с. л. оризов оцет ♦ 1 с. л. соев сос ♦ 1 ч. л. захар
Как се приготвя: Залейте водораслите с хладка вода, оставете ги да престоят в дълбока купа 10 мин на стайна температура. Краставиците нарежете на тънки шайби, сложете ги в гевгир, посолете ги, разбъркайте ги и ги оставете за 5 мин. Смесете оцета, соевия сос и разтворената във вода захар. Отстранете семената на чушката и я нарежете с ножици на тънки пръчици. Почистете джинджифила, нарежете го на тънки шайби, а тях пък – на тесни ивици. Внимателно отцедете водата от краставиците и водораслите. Смесете двата продукта в салатиера. Разбъркайте ги. Полейте го с дресинга, изчакайте малко и излейте излишната течност. Разпределете салатата по чиниите, отгоре сложете парчета джинджифил и пръчици чушка. Поръсете със сусам, налейте малко сусамово олио и сервирайте веднага. Тази освежаваща салата може да изиграе ролята на превъзходна закуска или гарнитура към морски продукти.