СЕДЕМ ПЪТИ МЕРИ…

Седем пъти мери…
Чувайки зад гърба си обидното „Виж, виж какви бричове!“, вие прекарвате през главата си всички възможни средства да изравните тези мастни израстъци. Полагате неимоверни усилия, но успех – никакъв. Тогава се решавате на липосукция.
Снимки © Benko Zsolt, © Vadim Ponomarenko, © Cathy Yeulet, © Andres Rodriguez – 123rf.com, © Vitaly Valua – 123rf.com
февруари, 2010 г.
Ако предполагате, че в операционната ще можете да решите всичките проблеми с външността си, жестоко се лъжете. Защото пластичната хирургия не е вълшебница. Колкото и да се старае лекарят, колкото и опитен да е той, не е в състояние от дебеланка да ви превърне в модел с мерки 90–60–90.
Липосукцията
е една от най-популярните хирургични манипулации за структуриране на фигурата.
В никакъв случай не я възприемайте обаче като панацея срещу затлъстяването или като метод за отслабване.
В действителност тя е операция, предназначена за тези, чието тегло не е извън нормата. С нейна помощ можете да коригирате контурите на тялото си, тоест да въздействате само на подкожната мастна тъкан. Но да ви избави от излишните 10–15 килограма, липосукцията не може.
По-проблемни зони
По нашето тяло има места, които са по-предразположени към натрупване на подкожни мазнини – т. нар. капани за мазнини. Това са бедрата (образуват се бричове), местата около коленните стави, седалището и долната част на корема. В тези зони предвидливият ни организъм складира мазнини за черни дни (например за случай на бременност).
Да допуснем, че вие носите 44-и номер дрехи, но не можете да премахнете нито двойната си брадичка, нито омразните бричове.
Не ви помагат нито драстичните диети, които спазвате, нито упражненията, които редовно изпълнявате. В такъв случай изходът е липосукция. Хирургът ще премахне мастните натрупвания по проблемните зони.
„Прахосмукачка“ за мазнини
Но защо липосукцията не може да помогне на хората с наднормено тегло? Работата е в това, че човек натрупва излишни килограми по най-различни причини. По-голямата част от мастните натрупвания се отлага достатъчно дълбоко – около вътрешните органи, откъдето въобще не е възможно мазнините да се елиминират с помощта на липосукция.
Освен това без риск за здравето в рамките на една само операция от общата маса на тялото се отделят не повече от 5% мастна тъкан.
Заради факта, че мастните клетки в 99% се състоят от вода, има реална опасност да се наруши водно-солевият баланс в организма, както и да се навреди на работата на бъбреците и сърцето, ако се отстрани повече мастна тъкан.
При надхвърляне на нормата може да се стигне и до обратната реакция – хипофизен отговор. Организмът, лишен най-неочаквано от значителен обем мастна тъкан, се стреми да запълни липсите и подава сигнал за увеличено производство на мастни клетки. От техническа гледна точка липосукцията представлява изсмукване на мастна тъкан с помощта на вакуумна канюла – нещо като своеобразна „прахосмукачка за мазнини“.
Такива операции се правят както с местна, така и с пълна упойка. Всичко зависи от големината на зоната, от която ще се изсмуква мазнина.
Какво прави хирургът
Първо, не много големи разрези по кожата (с дължина 1–1,5 см). След това размеква тъканта със специален разтвор, след което вкарва в подкожната мастна тъкан въпросната канюла, която не е нищо по-сложно от тънка тръбичка, през която „излиза“ мазнината. Времето на цялата операция може да варира от 10 минути до астрономически час в зависимост от количеството мастна тъкан, която е планирано да се изсмуче.
Наред с традиционната липосукция в клиниките по пластична хирургия днес се предлага и ултразвукова липосукция. С помощта на специален апарат отново през канюла ултразвукът достига мастната тъкан, размеква я, с което облекчава и отделянето й. Но в 99% от случаите липосукция се прави с вакуумния метод. Ултразвуковата липосукция е целесъобразно де се прилага само при не много големи участъци (например по лицето), където има необходимост да се изсмукват само до 10 мм мазнина.
Реални цели
За да се избегнат вторичните инфекции след операцията, се назначават широкоспектърни антибиотици. По-късно, в рамките на 2 до 4 седмици, протича периодът на възстановяване. През това време трябва да се носи специално стягащо бельо. След четвъртото-петото денонощие след операцията е препоръчително да се подложите на 10–12 сеанса масаж, за да се възстанови лимфодренажът и да се изравни повърхността на кожата. Обикновено след още седмица след операцията можете да водите предишния начин на живот. Окончателният ефект е видим след 1,5–2 месеца от хирургичната интервенция.
Противопоказания към липосукцията могат да бъдат диабет, някои заболявания на сърдечносъдовата система, болести на кръвта и други патологии.
Трябва да сте подготвени, че резултатът може да не съответства на очакванията ви. Та нали става дума за меки тъкани, чието „поведение“ е трудно да се прогнозира?!
След липосукцията, както и при всяка друга операция, може да има и усложнения. Затова е добре да се подложите на тази процедура при опитен хирург. Както и да се доверите на решението му, колко точно мазнини трябва да бъдат изсмукани във вашия случай, без да се рискува здравето ви. Не очаквайте нищо, доверете се на очакванията на вашия лекар от операцията.
Не се отпускайте!
Повечето жени са убедени, че след липосукция те ще могат завинаги да забравят за фитнеса и диетите. Но това е заблуда! Действително в оперираната област мазнините ще се натрупват доста по-трудно, но при неправилен начин на живот (ядене на въглехидратни храни и лежане на дивана пред телевизора) и това може да се случи. При това доволно бързо. Ако пък това за щастие не се случи, току-виж, количеството изсмукани мазнини съвсем ненадейно се появи на друго място по тялото ви. Такъв е законът на живота – няма празно. Взетото от едно място се добавя на друго.