Сезонен ритъм на живот

Сезонен ритъм на живот
 
 
Кожата си има свой живот – наблюдавайки я как се променя, ние получаваме шанс да я направим по-възприемчива към козметичното обгрижване. И да „чуем“ нейното „Благодаря!“
 
© Olga Ekaterincheva – 123rf.com
 
Ние често използваме израза „почувствах кожата еди-как си…“, защото този орган се отличава с
 
особена възприемчивост
към абсолютно всичко, произтичащо извън него. Състоянието на кожата ни зависи от часовете на денонощието, от месеца и от сезона. Тя е подчинена на естесвени биоритми и е много чувствителна към онова, което става в организма ни.
Цикличният характер на нейното
битие е много важен: например за ефекта на един крем за бръчки може да се съди само след изтичане на един пълен цикъл от обновяването на кожата, тоест след 28 дни!
Само заради нетърпението ни да постигнем бързи резултати не си заслужава да купуваме нов, „по-ефективен крем“, преди да сме успели да видим и анализираме резултатите от използвания преди това – по принуда кожата ни екстремно бързо се адаптира към новото козметично средство и може да „загуби равновесие“.
 
Сезоните
Жизненият цикъл на кожата е свързан със смяната на сезоните. Погрешно е да се смята, че тя трудно преживява жега и студ. По-скоро й се отразяват зле резките колебания в температурата и влажността на въздуха. Тогава тя заявява своите специални изисквания. Използването на „правилните“ козметични средства може да й помогне да се адаптира.

 
►През есента например, когато загарът от лятото се е поизлющил, кожата се покрива с мрежа от малки бръчици, страда от сухота и загуба на тонус. Тези нейни несгоди се дължат на времето, прекарано на слънце. През този период е препоръчително да прилагате редовно маски и да използвате суперактивни козметични средства като серуми и козметични емулсии (на ампули).
 
►През зимата процесите на метаболизма и регенерацията на кожата протичат доста по-бавно. Епидермисът се нуждае от почивка, затова интензивните грижи е по-добре да бъдат забравени до пролетта. Кожата от всякакъв тип през този сезон се нуждае най-много от подхранващи козметични кремове.
 
► През пролетта настъпва времето на повишената кожна чувствителност и алергичните реакции. Точно по тези неприятни начини кожата демонстрира своята умора от натрупалите се през зимата в нея токсини. Детоксикация и лимфодренаж за най-необходимите процедури през пролетта.
 
► През лятото кожата трябва да бъде предпазвана по всички възможни начини от ултравиолетовото излъчване. Деликатно почистване (но не със скраб!), овлажняване и ефективната слънцезащита ще й помогнат да остане в добра форма.
  
Месец след месец
Процесите на обновление на кожата и женските менструални цикли са напълно аналогични. Преди всичко съвпада продължителността – 28 дни. По този начин всеки лунен месец жената напълно обновява своята кожа. Да помагаме на този процес, но не и да го форсираме изкуствено, можем с помощта на ексфолиация веднъж седмично или два пъти в месеца. Както и женската репродуктивна система, състоянието на кожата е пряко свързано с нивото на произведените в организма хормони. Всяка жена се е сблъсквала с неприятното активизиране на мастните жлези преди начолото на менструалния цикъл. С извънредното омазняване на кожата ще ви помогнат да се справите маските, съдържащи хума. Кожните клетки съдържат т. нар. естрогенови рецептори – когато производството на хормона естроген намалее, кожата губи еластичност и тонус. Козметиката, съдържаща фитоестрогени (растителни аналози на този хормон), отчасти компенсира негативните последствия от хормоналното стареене и стимулира синтеза на колаген.
Ден и нощ
В основата на денонощния биоритъм на кожата е свойството на нейните клетки да „разпознават“ нивото на осветеност – светлината на слънцето мобилизира защитните механизми на кожата, а с настъпване на нощта всички вътрешни ресурси на клетките се насочват към възстановяване (регенериране).
 Денем, когато всички сили на кожата са съсредоточени за защита от агресивните влияния на околната среда, повърхностният слой на епидермиса буквално се уплътнява – роговите клетки се сгъстяват, за да намалят проницаемостта на самата кожа. Защитният крем с овлажняващи съставки ще помогне на кожата по-ефективно да се справи с тежката задача „непропускливост“.  Пикът на активността на мастните жлези е в сутрешните часове на деня и намалява към 13.00 ч. По това време хидролипидната мантия напълно е образувана и благодарение на киселото pH ефективно предпазва кожата от нашествието на бактерии.  С приближаването на вечерта чувствителността на кожата към алергени нараства, но в същото време тя става по-малко възприемчива към болка – това е най-подходящото време за поставяне на инжекции и за епилация.  С настъпването на нощта се активизират процесите на регенерация (клетъчно възстановяване).
Между 23.00 и 3.00 ч. деленето на клетките се ускорява осем-десет пъти. Именно през нощта кожата елиминира токсините и възстановява запасите си от вода и хранителни вещества.
Порите є се отварят, микроциркулацията на кръвта се увеличава, което позволява на клетките да се изпълнят с повече кислород. В това време кожата е особено възприемчива към активните компоненти от козметичните продукти.
Поддържане на ритъма
В човешкия организъм работят фини, но ефективни механизми за защита и възстановяване на кожата. Но нашият живот за жалост не е идеален – недостигът на сън, смяната на часови пояси при пътувания, специфичният режим на труд, който принуждава някои от нас да бодърстват в тъмната половина на денонощието, водят до „разцентроване“ на естествената синхронизация на нашия вътрешен часовник със слънцето и луната. Когато това се случи, природната клетъчна активност и особено възстановяването на ДНК се забавят значително. Даже и най-незначително объркване на ритъма може да понижи активността на регенерационните процеси и да провокира „повреди“ в кожата. В резултат тя губи способността си да се самовъзстановява и самостоятелно да се защитава от вредните външни въздействия. Тогова се налага да извикаме на помощ съвременните технологии и козметиката.
Главната заслуга на съвременната козметична индустрия е, че специалистите, които работят за нея, са разучили механизмите на защита и възстановяване на кожата не само на клетъчно, но и на молекулярно ниво.
Това ни дава възможност да помагаме на кожата си отвън, когато тя се нуждае от тази помощ – т. е. да синхронизираме все по-забързания ритъм на нашия живот с естествените цикли на нашето тяло и на живата природа.
В търсене на гена на младостта
Цикълът на човешкия живот е аналогичен на цикъла на смяна на сезоните: след детството следва юношество, зрелост, а след това постепенно в организма се забавят всички жизненоважни процеси. Това е кодирано в нашата ДНК, но последни научни изследвания ни обнадеждиха, че има начин да влияем и даже да преустановим този процес.
Козметичната индустрия вече разполага с „противоотрови“ против фотостареенето, против окислението и даже против хормоналното стареене на кожата. Но никой не беше обърнал внимание на естественото (генетичното) стареене. Именно върху този аспект на възрастови изменения на кожата насочиха усилията си водещите козметични лаборатории в последно време. В сътрудничество със световно признати специалисти по генетика, те изследваха внимателно структурата и функцията на гените. До този момент са изучени 4400 гена и са анализирани 1300 протеина. В резултат на това са направени две важни открития. Първото: активността на някои гени се променя с възрастта, вследствие на което протеините започват да се отделят в по-големи или в по-малки от нормалните количества или пък въобще престават да се произвеждат, от което се променя структурата на кожата. Второто: идентифицирани са протеини, характерни за младата кожа.
Тези две открития са в основата на различни козметични иновации на водещи козметични марки. Констатирано е, че младата кожа е много по-активна към външните влияния: например пиковата експресия на гени в нея се определя шест часа след механичното є повреждане, докато в зрялата кожа – едва след 30 часа. Учените са установили и кои точно гени се задействат в този процес и са избрали комбинация от активни вещества, която позволява стимулиране на експресията на точно тези гени. По този начин те могат да въздействат на механизма на самовъзстановяване, давайки шанс на кожата да остане млада по-дълго време.