СЕКСЪТ В ДЕТСКАТА СТАЯ

 
Сексът в детската стая
Или как да избегнем грешките при сексуалното възпитание на малките
 
май, 2011 г.
 

© Lanak | Dreamstime.com

 
1. Дано да е… момче/момиче
Още докато е в утробата, детето „разчита“ посланията на родителите си – чувства тревогата на майката или любовта на бащата. Ако полът на детето не съвпадне с очакванията на родителите, бебето се появява на бял свят с неосъзнато чувство на вина и страх, че ще остане без родителска любов. После детето се старае да стане такова, каквото очакват да го видят неговите родители. Просто защото за малкия човек загубата на родителската любов е равносилна на смърт. Момичетата играят на момчешки игри и отказват да носят рокли. Момчетата растат тихи и спокойни и предпочитат да се навъртат около майките си. В подрастваща възраст това може да причини неосъзнато отвращение от собственото тяло. Някои момичета в тийнейджърска възраст подстригват косата си много късо, пристягат гърдите си, за да не растат, и се отказват от женските атрибути в облеклото, каквито са например сутиените. Момчетата пък напълняват по женски тип или пък имат забавяне в половото развитие.
 
► Често мечтаете колко хубаво би било да имате дъщеря вместо син или пък обратното. ► Харесва ви, когато детето ви се държи неподобаващо за пола си. ► Завиждате на родителите на деца с противоположния на вашето дете пол.
 
►Почти е невъзможно да се справите сами с подобни усещания. Ако сте от родителите, които искат да имат дете с пол, противоположен на този на детето ви, обърнете се към психолог. 
 
2. Това е срамно
Още когато са на около година и половина, децата започват да играят с половите си органи, да разглеждат и опипват собственото си тяло, да се интересуват дали и у другите то е така устроено. Родителите трябва да знаят, че през този период се развиват мозъчните структури, отговорни за половото поведение и за ерогенните зони. Не пречете на детето да изучава собственото си тяло и да задава въпроси за неговото устройство. Ако не му давате възможност да удовлетворява собственото си любопитство и го наказвате за подобни прояви, е твърде възможно да му „насадите“ задръжки и да попречите на правилното му психосексуално развитие. Родителските забрани могат да се превърнат в причина за бъдеща аноргазмия както при момчетата, така и при момичетата. Тази аномалия е резултат от внушението, че докосването на определени части от тялото е срамно и води до наказание. С тези забрани често се обяснява и фригидността при жените. Случва се, когато на момичето е внушено, че е много лошо да се интересува от тялото си, това напълно да блокира сексуалното му влечение.
 
► Плашат ви въпросите на детето за това, как се е появило то на бял свят и какво правят мама и татко в спалнята. ► Карате му се, ако го заварите да си играе с половите си органи. ► Вашите родители не са говорили с вас по въпросите на половото развитие.
 
► Помислете защо толкова ви плаши интересът на детето към себе си и дали пък това не е свързано с тревога по отношение на собствената ви сексуалност. Помнете, че детското разбиране за сексуалността се различава от това на възрастните. Въпросът за това, какво мама и татко правят в леглото, не бива да се разбира като интерес към разнообразието на сексуалните пози. Ако ви се струва, че детето ви е прекалено съсредоточено върху собственото си тяло – обърнете се към психолог.
 
3. Син или мъж?
Във възрастта между 7 и 10 години децата започват да осъзнават, че са истински мъже или истински жени. Естествено, за модели на женственост и мъжественост служат най-вече собствените им родители. Отсъствието на баща за момчето може да породи емоционална зависимост от майката. Понякога резултатът от това е възникването на т. нар. комплекс „Мадона–блудница“, когато мъжът не може да прави секс с жена, която обича. Комплексът се среща при много мъже и се състои в противоречива оценка за жените. От една страна, мъжът търси добра и вярна съпруга за майка на децата си, но от друга – изпитва сексуална страст единствено към кокетни и леки жени. Когато в семейството има баща, момчето усвоява правилния модел на отношения между мъжа и жената. Ако вие сте жена, която отглежда сина си без баща, постарайте се да дадете възможност на детето си да общува с мъже.
 
► Синът ви много лесно общува с момичета, а сред приятелчетата му изобщо няма момчета. ► Тайно си мечтаете, че дори когато порасне, той ще продължава да живее с вас. ► Единственият мъж в живота ви е вашият син. Вие не се и опитвате да създадете и поддържате отношения с мъже, като използвате дежурното оправдание, че се налага да се грижите за детето. ► Синът ви спи с вас в едно легло.
 
► Помислете върху това, какво ви пречи да намерите партньор в живота. Детето често се превръща в изкупителна жертва на собствените ни комплекси. ► Не се старайте да бъдете и майка, и баща едновременно. У детето могат да възникнат въпроси и проблеми, свързани с идентификацията му. ► Помагайте на детето да изгражда отношения с представители на другия пол. Говорете му за ролята на мъжете и жените в обществото.

 

4. Къде са мъжете?
Момичето, което расте без баща, се сблъсква с психологически проблеми, които влияят върху сексуалността му. Бащата е първият мъж, който признава женствеността на дъщерята. Ако няма баща или пък ако не протича нормално общуване между бащата и дъщерята, у момичето биха могли да възникнат съмнения по отношение на неговата привлекателност. Често самотните майки несъзнателно (а понякога и съвсем съзнателно) внушават на дъщерите си, че мъжете са ненадеждни и че е по-добре изоб­що да не се свързваш с тях. Подобни внушения намират израз в изказванията на майките за мъжете, в забраните към момичето да се среща с момчета, както и в постоянния страх, че отношенията на дъщерята с партньор мъж няма да се развият добре. В резултат на всичко това момичето изобщо се отказва да изгражда отношения. Струва му се нелепо да избира мъж, който според маминия сценарий непременно ще го зареже.
 
► Бъдещето на дъщеря ви ви плаши силно. Струва ви се, че тя няма да може да намери достоен мъж и да създаде семейство. ► Искате във всичко дъщеря ви да прилича на вас. ► Расли сте без баща. ► Не вярвате в щастливия брак и истинския мъж.
 
► Дайте на дъщеря си правото да сгреши. Човек се учи най-добре от собствените си грешки и решения. Не се опи­т­вайте да живеете нейния живот.
 
5. Не дъщеря, а съперница
Много от сериозните проблеми, свързани с приемането на собственото тяло и сексуалност, възникват, когато майката доминира в семейството и същевременно е привлекателна жена, която търси и дори много обича мъжко внимание. Подрастващото момиче започва да получава от ревнуващата го майка скрити послания: „Не пораствай“, „Не бъди красива“, „Не се превръщай в жена“. Какъв е изразът на този феномен във всекидневието? Майката продължава да купува на порасналата си щерка детски дрехи, не разговаря с нея за отношенията между мъжете и жените и налага жесток контрол върху поведението є. Да бъде съперница на собствената си майка за мъжкото внимание, е извънредно сложна задача за детската психика. При най-патологичните случаи момичето заболява от анорексия, съпътствана от прекъсване на менструацията. С други думи, майчината команда „Недей да порастваш“ като по някакво лошо чудо се изпълнява. Причина за всичко това е фактът, че момичето се усеща виновно за това, че расте, както и виновно за своята сексуалност. Изследванията на психолозите показват, че именно подобни преживявания лежат в основата на множество онкологични заболявания, особено на тези, които засягат репродуктивните органи.
 
► Преживявате болезнено порастването на дъщеря си. ► Имате проблеми в отношенията с мъжа си, понеже чувствате, че не го интересувате като жена. ► Често се карате с дъщеря си и се сривате от дреболии. ► С носталгия си спомняте времето, когато дъщеря ви е била малка.     
 
► Задайте си въпроса: „Чувствам ли се в безопасност, когато дъщеря ми е до мен?“ Ако отговорът е „не“, обърнете се към психотерапевт. Възможно е да проявявате към дъщеря си агресия, която трябва да се опитате да спрете. ► Постарайте се да намалите контрола върху поведението на детето си. Подрастващите имат нужда от доверие, а не от опека. ► Научете се да създавате отношения с мъже, в които не изпитвате страх, че ще останете захвърлена.
 
6. Той е още дете
Проблеми възникват, когато родителите забраняват мастурбацията. Противно на доскоро съществувалите предразсъдъци – самозадоволяването е полезно. То позволява на младия човек да опознае собственото си тяло, да разбере какво му харесва и какво – не, намалява тревожността и развихря фантазията. Ако родителите внушават на детето, че мастурбацията е лоша и срамна, това внушение се пренася автоматично и върху другите сексуални активности. Необходимостта постоянно да се крият, когато мастурбират, е най-честата причина за по-сетнешната преждевременна еякулация, тъй като подрастващото момче е следвало „сценария“ да свърши колкото може по-бързо.
 
► Детето ви отдавна е тийнейджър, но вие сте убедени, че още му е рано да открива секса. ► Забранявали са ви да мастурбирате и вие никога не сте си позволявали да правите това. Нито като подрастващ, нито като възрастен.
 
► Разрешете на детето си да има лично пространство и го уважавайте. Не влизайте в детската стая или в банята, без да почукате. ► Съществува връзка между качеството на общуване с родителите и началото на половия живот. Ако детето не усеща родителската подкрепа, то може да започне да експериментира в секса. Опасно.
 
7. Секси момичета
Психотерапевт споделя за случай, когато при него дошло момиче, което до 23-ата си година било изнасилено 11 пъти. Оказало се, че е било възпитавано от баща, който искал да направи от него „истинска жена“. Купувал на дъщеря си скъпа козметика и секси дрехи. В резултат на цялото му поведение порасналата му дъщеря не можела да прави разлика между любовта и похотта. Тя се стремяла да търси любовта на мъжете, но знаела за това един-единствен начин – да изглежда колкото се може по-секси. А това довело до… 11-те изнасилвания.
 
► Чувствате се подвластни на сексуалността, която агресивно ни залива отвсякъде. ► Страхувате се, че момичето ви ще бъде пренебрегвано, ако не е секси.
 
► Всичко с времето си. Не се опитвайте да направите от дъщеря си жена. В подрастваща възраст това ще възникне от само себе си по напълно естествен начин. ► Обяснявайте разликата между любов и сексуална възбуда.