СЕКСЪТ

Сексът и неговите наставници – сезоните
 
юли, 2013 г.
 

© Dmitriy Raykin / www.123rf.com
 
 
Дните са по-светли, нощите – по топли. Стресът намалява, либидото се усилва. Сексуалното ни желание следва естествените биологични ритми на природата.
Защо и как да се възползваме от тези факти?
 
Ваканционната атмосфера ни отпуска, а това е прекрасно, защото хубавият секс не търпи нито стрес, нито суета.
 

Отпускъте най-подходящото време, за да съживите интимния живот във връзката си или… да разберете, че нещо не е както трябва там.
 
Най-накрая лято! Толкова дълго го очаквахме. Жадно сме мечтали за отпуска и разбира се, за това, колко страстно ще я преживеем. Целувки на разсъмване, прегръдки в морето, бурна фиеста на плажа… Това е то лятото! Чакаме го, за да пробуди желанията ни и страстта ни. И най-горещият сезон наистина идва всяка година, за да пусне тялото ни на воля, подобно на звяр от тясна клетка.
„Всеки път, когато сме на почивка със съпруга ми, правим секс по няколко пъти на ден (и нощ). Преживяваме нещо подобно на това, което изпитвахме в началото на връзката си преди 15 години. През цялата останала част от годината не правим секс много често.“ Данаила, 42 г.
Да не би сексуалното влечение да се увеличава заедно с температурата на въздуха? – вероятно се питате вие. На „топло“ сте от отговора. Ние сме хора и оставаме част от природата. Подчиняваме се на общите биологични цикли дори и като жители на мегаполиси. Продължителността на светлата част на деня влияе върху човешките индивиди и на практика повишава активността и качеството на повечето от жизнените им функции, включително и на сексуалната. Освен това през лятото прекарваме повече време на чист въздух, движим се, усещаме множество аромати, наслаждаваме се на „зелени“ гледки. Всичките ни сетива се активизират, а това възражда и сексуалността ни. През слънчевите дни ние сваляме от себе си няколко пласта дрехи. Жените разголват крака, ръце рамене и шия. Почти нищо не ни тежи. Свободни сме.
 
Светлина и топлина
Хората, както и животните, са чувствителни към промените в светлината и топлината. Недостигът на слънчева светлина понижава нивото на серотонин, от което възникват или сезонни депресии, или поне понижаване на либидото. Така че отсъствието на либидо през зимата не означава непременно, че сме изгубили интерес към сексуалния си партньор, а че проявяваме нормално „сезонно“ животинско поведение. Добре е да си даваме сметка за това, вместо да вземаме прибързани решения и да мислим за край на връзката. „Не губете надежда – съветват психолозите – защото настроенията и желанията ви ще се променят заедно със смяната на сезона.“
 
Безделието – естествен афродизиак
Сексуалният ни живот страда не само от смяната на сезоните, но и от суматохата на градския живот и изтощаващото работно ежедневие. В състояние на стрес желанието ни за секс се притъпява и може дори напълно да изчезне. Ние разсъждаваме така: „Сексът не е важен за оцеляването ни“. Казано с други думи, няма да умрем без секс, нито пък ще се провалим в кариерата си. Когато съсипваме организма си от работа, потребността от секс намалява, просто защото цялата ни енергия отива за други процеси. За да се появи сексуално желание, трябва да си върнем силите.
В този смисъл отпускът (дори зимният) и безделието, което се подразбира от него, много често са отлични афродизиаци. Забравяме за безкрайните съвещания, страха от закъснението с отчета, както и за обясненията пред началниците. Спомняме си, че на света съществуват и море, и планина, и прекрасни слънчеви градини, които само чакат да им се „предадем“. Приятната умора след плуване или разходка на свеж въздух е добър „пролог“ към любовна игра.
Нищонеправенето по време на отпуска обаче не е само директна предпоставка за секс, то е и повод за близост. Честа причина за сексуални проблеми или пък за липса на либидо дори през летния сезон е фактът, че партньорите прекарват малко време един с друг и на практика почти не се познават. Отпускът ни дава и тази възможност – да бъдем заедно! Звучи прекрасно, нали?! На никого от двамата не се налага да изхвърча за заседание по средата на семейната закуска или пък да се прибира посред нощ от задължителната вечеря с новите бизнес партньори. Погледнете на отпуска си и като на точно такъв шанс – да обърнете внимание на себе си, но и на партньора си. Използвайте свободното време, за да се съсредоточите върху положителните качества на половинката си, да проявите нежност и грижа, да „съчините“ комплименти, да направите приятни изненади и заедно да се любувате на хубавите моменти.
Ако по време на отпуска партньорите отново възродят интереса си един към друг, сексът става просто неизбежен. А това води до положително развитие на любовните отношения. Т.е. своеобразният микс от повече витамини и повишен имунитет през лятото поддържат и отношенията ни в здравословна кондиция и създават предпоставки те да останат здрави и пълноценни и през… зимата.
Ваканцията обаче може да бъде и онзи лакмус, който безпощадно ясно ви показва, че между вас и партньора ви всичко
 
лека-полека върви към раздяла
Ако на партньорите не им се удаде да се наслаждават на своите отношения, независимо от благоприятните условия на отпуска, може би трябва да помислят дали пък отсъствието на близост между тях не е резултат от по-дълбоки, „извънсезонни“ причини. Препятствията, през които двама души преминават във всекидневния си живот (много задължения, стрес на работата), могат да се окажат извинения, че любовта си е отишла. Затова внимавайте какви знаци ви дава лятото.
И помнете, че не е необходимо да се стремите да „отработвате“ отпуска. Няма задължителни норми и правила, които „трябва“ да спазвате, докато трае лятната ви ваканция. Но призивът да се отдадете на наслади, който много често можете да чуете в разгара на настоящия сезон, е достоен за следване.
 

(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК