СЕКС БЕЗ ПАРИ НА ЗАЕМ

Секс без пари на заем
 
Но не става дума за секс
 
 
от Мирен СЛАВОВА
 
май, 2007 г.
 
 
 
Преди време ми се случи да подслушам разговор на съседна маса в заведение. Аз бях сама. Те бяха трима. Една мадама и двама мъже. Те я слушаха със зяпнали уста и беше някак задължително да наостря уши. Оказа се, че мацката също работи в женско списание. Дори мога да отгатна в кое, но няма да се впускам в (не)колегиални подробности. Тя обясняваше на двамата мъже, че когато пишеш текстове като този, който сега четете, трябва да бъде описан типичен случай. Може да бъде разказана лична история, но личната информация трябва да бъде обработена и да е превърната в типичен случай. Целта е да се развълнуват повече читателки. А пък, за да бъде постигната тази трансформация
 
имало специални техники
Престанах да ги слушам, защото имах тежка задача. Трябваше да измисля от кого да взема пари на заем. Но си казах наум, че мога да използвам подслушаното за някой текст.
И ето го текста. Смятам да пиша, без изобщо да използвам специални техники. Пък ако ще и да се окаже, че текстът ми не е по правилата. Надявам се, че ще ви развълнувам или подпомогна. Може също така да се окаже, че ви давам добра идея за това, как да проверите някой мъж.
Много ми се иска да кажа, че вече и в България доста жени печелят повече от мъжете. Всъщност това със сигурност е вярно. Но примерът ми веднага губи ерекция, защото в България не се печелят много пари.
Какво се налага да направи неомъжената българка, която живее под наем, не печели като мъж, няма сериозна връзка и е изпаднала във финансово затруднение? Освен че може да мине на медикаменти или на алкохол, тя трябва да направи и нещо друго, за да излезе от положението. Уточнявам, че въпросната жена работи достатъчно и не може да започне допълнителна работа, защото не е възможно да се труди денонощно. Освен това
 
парите ù трябват веднага
По обективни причини не иска да притеснява семейството си. По субективни причини не може да изтегли банков заем. Няма никакви спестени суми. Има една-единствена възможност – заем от приятели. Обикновено жените сред приятелите ù също като нея нямат пари. Или поне нямат за даване. Остават мъжете. Ето защо е важно тази жена да е имала връзки с мъже все пак и да е запазила добри отношения с бившите си гаджета.
Когато на млада дама се наложи да взима пари на заем – това е интересна ситуация. Тя може спокойно да провери с мъже ли е спала, или с… айде, да не казвам с какво. 
Ето тук ще цитирам колежката от съседната маса и ще кажа, че са необходими „специални техники“.
Първата специална техника, която е нужно да усвои чувствителната млада дама, свикнала да се оправя сама, е умението за
 
престрашаване да се обадиш на някого
Самосъжалението и плачът не помагат. Няма никакъв смисъл тя да се самосъжалява или да си мисли, че това се случва само на нея. Главното е жената да не се отчайва, когато разглежда един по един всичките 250 номера в мобилния си телефон и когато заключи, че все пак никой от тези хора не е длъжен да ù дава пари. На заем! Това е първа реакция, която бързо отминава, и на нейно място идва увереността, че предприетите действия са единствените, които могат да оправят нещата. Освен това казах, че е важно съсредоточаването само върху няколко бивши гаджета. Винаги съм мислила, че щом съм била толкова близка с някого, че да правя секс с него, би трябвало без притеснение да мога да си поговоря с него и за пари.
Още на този проучвателен етап обаче трябва да се вземе предвид и фактът, че
 
приятелите не са приятели за всичко
Или поне не всички са „типични случаи“ на приятели за всичко. Към едни можеш да се обърнеш за едно, към други – за друго. Аз например не мога да накарам един и същ мъж да ми монтира шкафовете в коридора и да ми даде съвет, каква работа да започна. Този, който може да ми даде съвет за работата, никога не би се напъвал с моите шкафове. За него това е нещо като унижение, но аз го познавам добре и никога не бих уронила авторитета му с такава молба. Ето за това са нужни другите „специални техники“, които да помогнат в разбирането, кое бивше гадже за какво може да ти е приятел.
И най-важното. Жената никога не бива да забравя, че толкова пъти го е задоволявала сексуално, че ако се наложи той да плаща, сумата многократно би надхвърлила парите, които тя му иска. Признавам, че звучи малко вулгарно. Но вулгарността е предимството на тридесетгодишните мадами пред онези, които са на двадесет и… Чух го в една от сериите на „Сексът и градът“.
 
Ако дамата вече му дължи пари
може да пробва отново да поиска заем. Мъжете обикновено не дават повече, отколкото могат да прежалят. Самата аз услужвам на приятелки, но със суми, за които няма да съжалявам, в случай че не ми ги върнат.
Ако все пак жената не може сама да събере смелост, за да се обади на когото и да било, нека повика на помощ най-печената си приятелка. Само докато изпият по едно питие, и номерът сам ще започне да се избира. Следващите пъти (ако има такива) тази мадама ще се обажда сама, без да има нужда от приятелка до себе си.
 
Ето какво се случи на мен
Обадих се на мъж, с когото се виждах за кратко. Той попита: „Колко пари ти трябват?“ „Еди-колко си“ – отговорих. (Малка сума.) „ОК – каза той. – Сега не съм в София. Ще ти се обадя най-рано утре.“ И аз спокойно започнах да чакам утре, после другия ден, после третия. На четвъртия му изпратих подсещащо съобщение. Не исках да се обаждам, понеже е женен. На петия ден спрях да чакам, разбира се.
Въпросният мъж има огромен късмет, че все още не се обаждам на жена му. Спокойно мога да я уведомя, че съм калкулирала сексуалните услуги, които съм извършила върху мъжа ù. И че според изчисленията ми семейството им ми дължи 1150 лева. Примерно.
Не вярвах, че има мъже, от които, като поискаш пари на заем, се държат така, сякаш си ги помолила да ти направят дете и да поемат издръжката му.
Ето ти случка, на която е нормално да се ядосаш много. Защото, ако този тип те познава добре, знае колко усилия ти коства това да потърсиш помощта му. И то за нещо такова. Знае също така, че
 
ти изобщо не искаш да го изнудваш
Ако ти откаже – ОК. Ти ще се оправиш някак. Но да се покрие – това вече никак не е мъжкарско.
Друг случай. Диалогът е само чрез есемеси. Аз: „Здрасти. Как си? Къде си? Трябват ми пари на заем.“ Той: „В Словения съм. Връщам се в петък“. Аз: „ОК. Отложих си плащането.“ Не последва никакъв отговор. Аз, в понеделник: „Hi! Кога ще се видим, за да ми дадеш парите?“ Той: „За какво говориш? Нямам свободни пари. Забравú!“
„Забравú!“ Представяте ли си? Можеше без това „Забравú“ да ми откаже. Да каже „Забравú!“ точно на моята нещастна и добра душица. Това съобщение си го пазя и до днес в телефона, за да ми напомня, че
 
този мъж е голямо лайно
Но пък поне е мъж. Между другото години по-късно той направи нещо за мен. Помогна ми в много трудна ситуация със съвет. Може да изглежда смешно, но понякога това е най-ценното нещо, с което приятел може да помогне. А за такава помощ няма как да се плати. Сигурна съм, защото, преди да разговарям с него, бях провела нещо като всенародно допитване по ситуацията, в която се намирах. Сега, естествено, го смятам за приятел повече, отколкото когато ми отказа пари на заем. Може би грешката тогава е била моя. Не бях приложила „специалните техники“ и не прецених добре за какви неща е можел да ми помага точно този мъж. Знаех, че няма той да ми закачи шкафовете и да ми поправи контакта, но за парите се бях объркала.
Но на онзи, дето се покри, дори няма да изпратя този брой на „Бела“, както бях намислила. С голямата надежда да го прочете и жена му. Няма смисъл. Няма да направя нищо, което може да му изпречи под носа този текст. Така ще покажа на себе си, че не само съм се ядосала, но и съм разбрала много неща. За този мъж под въпрос. За мен самата. За парите и за живота. Той нищо няма да разбере. Само ще се ядоса. И ще продължи да мисли, че е мъж.
Това е.
Както сами се досещате
 
има изход от всяка ситуация
Щом пиша този текст иронично и спокойно, значи съм се оправила. Възбудила съм отново онова много важно за жената самочувствие, възвърнала съм достойнството си и съм получила въпросната сума на заем. А това означава, че има и мъже, които са истински мъже, и по-важното – истински приятели. За голямо съжаление обаче от постъпките на покъртително добрите бивши гаджета не стават готини текстове.
 
P.S. Майко, татко, имам пари. Да не вземете сега да ми изпращате!