СЕКС ЗА ЕДНО РАЗСЪМВАНЕ

Секс за едно разсъмване
 
от Мирослава ИВАНОВА
 
август, 2008 г.
 
Снимка © Guliver Photos/Getty Images
 
Когато един приятел, говорейки на немски, нарече семейния си сексуален живот с италианското име на пицата „Куатро стаджони“, първо не разбрах какво иска да каже. Но после си преведох шегата му. Означаваше, че със съпругата му правят секс четири пъти годишно – долу-горе веднъж на сезон. Тази пица е много популярна сред голям брой български семейства и доста жени нямат правилна дефиниция за секса за една нощ именно поради този факт – изхождат от непостоянството на секса с постоянния си партньор. Но сексът за една нощ няма нищо общо с това.
Сексът за една нощ не бива да се смесва и със секса на първа среща, защото невинаги тези два вида секс съвпадат.
Един американски антрополог смята, че женската сексуалност изобщо не е достатъчно изследвана и жените, които открито говорят за нея, обикновено са
 
осъждани от обществото
Те се притесняват дори пред себе си да признаят, че и те, както мъжете, могат да се интересуват само от секс. Ето защо след секса за една нощ се опитват да влязат в играта „Аз не съм такава“ и се стараят да романизират случилото се.
Женската сексуалност се изследва всеки ден от милиони жени по света чрез секс и разговори за него. Сексуалността на нежния пол се изплъзна от лабораториите на различни учени и както виждате, ако ги цитираме, то е, за да ги опровергаем. Жените все повече и все по-свободно говорят за секс. Съгласна съм с антрополога само по твърдението, че жените се стараят да романизират нещо, което наистина не е нищо друго освен секс. Това е и причината, поради която намирам за изключително необходимо да познаваме добре секса за еднократна употреба.
 
Много жени му възлагат надежди
и смятат, че могат да го превърнат не само в секс за много нощи, но и в щастлива любовна връзка. Неведението по този въпрос прилича на лудостта на онези, които използват многократно пакетчетата за чай, въпреки че още на втория път напитката не става за пиене. Ето ви един начин от втория път да разпознаете секса за един път. Ако на втория път играта в леглото е вяла и суха, значи сексът и мъжът, който ви го предлага, са за в кошчето. Като ги изхвърлите, ще си спестите напразни надежди, усилия и страдания.
В английския език има понятие one night stand – спирка за една нощ. Изразът често прекрачва и в родния ни език, за да илюстрира случката, която е донесла приятни изживявания, а после се е изпарила с всичките си приятности. Независимо как ще го наричаме – спирка за една нощ или секс за едно разсъмване, – това е секс вън от стабилните любовни отношения, страстна нощ без обвързване.
Какво означава този секс? Че сме
 
повече свободни или повече нещастни?
Какво ни тласка към този с нищо необвързващ ни секс за един път?
В основата на този феномен лежат чисто психологически причини независимо от факта, че на пръв поглед сексът за една нощ е изграден само от клетките на нагона. Преди вие да си легнете с някого в леглото на секса за една нощ, там отдавна са се настанили личната ви хармония или дисхармония.
Жените, както и мъжете, са длъжни постоянно да получават от околните непрекъснати потвърждения за своята привлекателност, сексуалност и неповторимост. Причината, поради която хората прибягват до секса за една нощ, е дълбокото желание да се харесат. Сексът е един от приятните начини, по които много представители и на двата пола търсят потвърждение на своите качества. По един сложен и дори необясним механизъм чрез увереността си в леглото те искат да опровергаят неувереността си или пък да потвърдят увереността си в други житейски поприща. В неговата основа лежи копнежът да установим
 
равновесие между желанията на душата и тялото
Не бива обаче да обобщаваме причините и поводите за еднократните интимни актове.
Част от жените прибягват до секса за една нощ в състояние на депресия, тревога или безпокойство. За да компенсират някаква своя дисхармония, те се излягат в нечие легло. Когато подбудите за този акт са такива, жените действително гледат на секса за една нощ като на нещо необичайно, което не се случва всеки ден. Възприемат го като лекарство, което трябва да глътнат, но което ще спрат да приемат, след като се излекуват.
При мъжете нещата са малко по-различни. Те не придават голямо значение на секса за една нощ.
 
„Да. Случи се и не беше лошо“
– казват те и дори не взимат телефонния номер на момичето, с което са прекарали приятно (въпреки че най-често жените нямат нищо против да го дават). Много голяма част от мъжете може да приеме практикуването на one night stand секса като начин на живот, като напълно нормална, делнична практика, начин за поддържане на добра сексуална форма и потвърждаване на мъжката състоятелност.
Сексът за една нощ може да се разглежда и като начин за разнообразяване на интимния живот и на двата пола. Напоследък наличието на постоянен партньор не се смята за препятствие. Човешките характеристики на партньорите, които са се събрали за такъв секс, напълно отпадат и двамата се възприемат само функционално. Ето защо подобен род занимания
 
не се считат за изневяра
Мечтата на всеки е да отлети в свят, в който няма криви думи, неизмити чинии, ревност и предразсъдъци. Мнозина намират този свят в легло, постлано само за нощ. Често това се случва именно през лятото – близо до морето или високо в планината. Лятната почивка отключва желанието ни за разнообразие и разпалва сексуалните страсти, които после бързо забравяме.
Сексът за една нощ може да бъде оприличен и на обилно хранене, направо плюскане, след дълга изтощителна диета. Диетата има естествен произход, когато съвпада със затихването на жизнените функции на секса при напредването на възрастта. Тогава и жените, и мъжете гледат да не изпуснат никакъв секс, който им се излегне насреща. Понякога сексуалната диета (въздържание) се спазва напълно съзнателно по ред причини. Също както след обилно хранене обаче след такъв секс човек изпитва
 
тежест в стомаха и в душата
Сексът за една нощ се случва много интензивно на младите момчета и момичета, но не защото е целенасочено търсен. Липсата на опит тласка тийнейджъри към всякакви партньори, които много често се оказват неподходящи както за следващи духовни контакти, така и за следващ секс. Те не знаят, те пробват. В една по-зряла възраст, когато жените и мъжете не се квалифицират по въпросите на секса, а само се преквалифицират, те по-рядко остават изненадани, когато сексът им се е оказал за еднократна употреба.
Психологизираният поглед към каквото и да е напоследък не ме води до нищо продуктивно. Напротив, само си късам нервите с приятелки, които все се опитват да си обяснят нещо. Сексът за една нощ е толкова кратък, че именно заради броените му минути не си заслужава да го говорим толкова. Достатъчно е да знаем, че го има, да умеем да го разпознаваме и да го изхвърляме точно преди разсъмване.